Előfizetői tartalom

Támadásba lendült Amerika, bombázás alatt Jemen - Most robban majd igazán fel a Közel-Kelet?

Péntek hajnali háromkor az amerikai haditengerészet és a brit Királyi Légierő (RAF) gépei végrehajtották az első légicsapásokat a jemeni húszi lázadók ellen. A Nyugat már régen figyelmeztette az iszlamista szervezetet arra, hogy amennyiben nem állítja le a vörös-tengeri hajóforgalom elleni támadásokat, úgy elsöprő erővel fognak fellépni ellenük. De kik is a húszik, miért lövik a kereskedelmi hajókat, és hogyan is reagált erre a Nyugat? Nézzük.

Kik azok a húszik? Jemen már a húszi mozgalom létrejötte előtt sem számított békés államnak. Az országban többségben lévő szunniták az oszmán uralom 1918-as megszűnése óta dominálnak a közéletben, igyekezve elnyomni a kisebbségben lévő, síitákat, azon belül is a zajdita felekezetet. A húszik ennek a zajdita felekezetnek képezik részét. A gyakori félreértésekkel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés