Előfizetői tartalom

Ezek lettek volna az orosz katonák csúcsfegyverei, mégis a süllyesztőben végezték

Amikor valaki modern orosz kézifegyverekre gondol, általában a legendás Kalasnyikov gépkarabély valamely variánsa jut eszébe, pedig Moszkva az elmúlt ötven évben számtalan olyan fegyvert állított hivatalosan szolgálatba, amelyek kifejezetten újszerűnek számítanak arzenáljában. Az Ukrajnai harcokban ugyanakkor ezek közül alig-alig láttunk néhányat. Összeszedtünk néhány olyan fegyvert, amit a Kreml nem igazán akar a frontra küldeni, és azt is elmondjuk, miért.

Csendes gyilkosok – a VSZSZ Vintorez és az ASZ Val

Listánkat két olyan kézifegyverrel indítjuk, amelyek tényleg bevetésre kerültek az ukrajnai harcok során, igaz, csak rendkívül korlátozott számban.

A VSZSZ és az ASZ kifejezetten a különleges alakulatok számára kifejlesztett fegyverpáros: integrált hangtompítót kaptak, illetve a Szovjetunió végnapjaiban kifejlesztett 9x39 mm-es lőszert tüzelik, melyet kifejezetten úgy terveztek, hogy ne lépje át a hangsebességet. A szubszonikus lőszer kisebb átütőerővel rendelkezik ugyan, de kilövésekor nem hallatszik a hangsebesség átlépésekor keletkező „hangrobbanás”. Mindezek eredményeként a VSZSZ és az ASZ rendkívül halk fegyverek.

A Vintorez hivatalosan különleges rendeltetésű mesterlövészfegyver, a Val pedig gépkarabély. Megkülönböztetni az alapján lehet őket, hogy előbbi egy fából készült fix tust kapott, míg utóbbi egy behajtható fém tussal van ellátva (a VSZSZ modernizált variánsa, a VSZSZM alumínium tust kapott).

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés