Van egy ukrán fegyver, amely szabályosan rettegésben tartja az orosz katonákat – Miért olyan veszélyes a Vámpír?
Globál

Van egy ukrán fegyver, amely szabályosan rettegésben tartja az orosz katonákat – Miért olyan veszélyes a Vámpír?

Már szinte közhely, hogy az ukrajnai háborúban fontos szerepet játszanak az egyszerű, civil piacra készült drónok, a legtöbb ilyen eszköz azonban csak nappal tud működni, mivel a hőkamera, éjjellátó felszerelése pont azt a tulajdonságot veszi el tőle, ami az egyik legnagyobb előnye: vagyis, hogy olcsó. Az ukránok pár hónapja mégis összeraktak egy olyan drónt, melyet kifejezetten éjjeli műveletekre használnak: felraktak egy hőkamerát egy nagyméretű hathajtóműves pilóta nélküli repülőgépre és az éj leple alatt elkezdték velük bombázni az orosz gyalogsági alakulatokat. Meg is kapta fejlesztőitől a Vámpír nevet. Az eszköz olyannyira hatékonynak bizonyult, hogy az orosz katonák inkább Baba Yaga névvel kezdték el illetni, a szláv néphagyomány „vasorrú bábája” után. Más fegyverekhez hasonlóan persze a Vámpírok sem hibátlanok: volt már, hogy egy ilyen drón kezelőinek vesztét okozta túlzottan nagy mérete miatt.

Egy csütörtök reggel, X-re feltöltött videó tanulsága alapján kifejezetten mozgalmas éjszakája volt egy orosz tüzérségi alakulatnak: az éj leple alatt egy ukrán drón atomjaira robbantotta felhalmozott lőszerkészletüket és teherautójukat.

Forró volt az éjszaka. Yaga dolgozott. Megdolgozott a pénzéért”

– mondja az orosz katona, egy lőszerszállító Ural teherautó roncsait mutogatva.

Ez csupán egyetlen eset a mostanság egyre megszaporodó éjjeli ukrán dróntámadásokból: a frontvonalhoz közeli orosz csapatokat szabályosan terrorban tartja néhány hónapja egy újfajta ukrán drón, a Vámpír.

Egy elvileg teljes egészében ukrán fejlesztésű, nagy méretű, hathajtóműves drónról van szó, melynek sajátossága, hogy hőkamerával is fel van szerelve, így képes éjjel is működni, ellentétben a legtöbb hasonló drónnal.

A körülbelül 10 kilométeres hatótávolságú robotgép egy 15 kilogrammos robbanóeszközzel van felszerelve, a pilóta nélküli légi járművet főleg páncélozott járművek, illetve más technikai eszközök ellen használják.

Ukrajna állítása szerint a drón specialitása, hogy „immunis az orosz elektronikus harcászati eszközökre,” emellett, mivel éjszaka dolgozik, halk és nagy sebességgel repül, hagyományos légvédelmi fegyverekkel is nehéz lelőni.

A dróntípus olyan károkat okozott eddig az orosz haderőnek, hogy az orosz katonák el is nevezték Baba Yagának: ő egy szláv néphagyománybeli, gonosz boszorkány, aki főleg éjjel vadászik és gyerekeket eszik. Talán magyarul leginkább a „vasorrú bába” a megfelelő fordítás a kifejezésre.

Állítólag a Vámpír / Baba Yaga drónok működése az egyik fő oka annak, hogy az oroszok most már hónapok óta nem tudják kitolni az ukrán csapatokat a Dnyeper keleti partján található Krinkij térségéből: az eszközök nem csupán az orosz páncélosokra jelentenek veszélyt, de éjjel folyamatosan szállítják Herszon térségéből az utánpótlást az ukrán csapatoknak.

Azért a gyakorlat azt mutatja, hogy a félelmetes Baba Yaga közel sem teljesen immunis a folyamatosan fejlődő orosz elektronikus harcászati képesség tevékenységére, az elmúlt napokban több olyan fotó is napvilágot látott, melyen orosz katonák pózolnak láthatólag sértetlenül lezuhant ukrán Vámpírokkal.

Az elektronikus harcászati rendszerek lényege, hogy megzavarják az ellenséges drónok, kommunikációs eszközök hatékonyságát, a repülő robotgépekre főleg azért jelentenek veszélyt, mert elvágják az összeköttetést a drónkezelők és a drón között, földre kényszerítve ezzel az irányíthatatlanná vált repülőgépet.

A drón hatalmas mérete sem feltétlen előny: volt már, hogy egy orosz drón nyomon követte az ukrán Baba Yagát, miközben az visszatért kezelőihez, ezzel pedig lebuktatta az ukrán haderő tagjainak pozícióját.

Mindazonáltal a Vámpír eddig igencsak hatékony fegyvernek tűnt, kevés Ukrajna által használt technikai eszköz mondhatja el magáról, hogy az orosz katonák külön becenevet adtak neki, annyira rettegtek tőle. Az orosz elektronikus harcászati képesség ugyanakkor folyamatosan fejlődik: nem kizárható, hogy az ukrán haderőnek hamarosan vissza kell fognia ezeknek az eszközöknek a használatát csapásmérő tevékenységekhez. A drónokba szerelt hőkamerák ugyanis akárhogy is nézzük, értékesebbé teszik őket, mint a legtöbb, hasonló célra használt alternatíva.

Ugyanakkor, a Vámpír drónok használata utánpótlási célokra hosszú távon is indokolt lehet. A háború során számtalanszor bebizonyosodott: a megfelelő logisztikai képesség kialakítása döntő tényező lehet nem csupán egyedi csaták, de akár komplett hadműveletek során.

Címlapkép forrása: Kostya Liberov/Libkos via Getty Images

HitelesAndrás

Pénzügyi tudatosság gyermekszemmel

Egy pénzügyi csoportban beszélgetés bontakozott ki, hogy a gyermekeket mikor és milyen mélyen kell bevonni a pénzkezelésbe, illetve mikor kell felhívni a figyelmüket a befektetés fontosságára&

KonyhaKontrolling

Ez védi a megtakarításod!

Az internetes beszélgetéseimben rendre belefutok, hogy az emberek nem tudják, hogy mire jó a betétvédelem, mire a befektetővédelem. Pedig nagyon fontos megérteni ezeket a koncepciókat, mert a koc

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ezért drágább az élelmiszer itthon, mint Németországban

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!