Előfizetői tartalom

Van egy ukrán fegyver, amely szabályosan rettegésben tartja az orosz katonákat – Miért olyan veszélyes a Vámpír?

Már szinte közhely, hogy az ukrajnai háborúban fontos szerepet játszanak az egyszerű, civil piacra készült drónok, a legtöbb ilyen eszköz azonban csak nappal tud működni, mivel a hőkamera, éjjellátó felszerelése pont azt a tulajdonságot veszi el tőle, ami az egyik legnagyobb előnye: vagyis, hogy olcsó. Az ukránok pár hónapja mégis összeraktak egy olyan drónt, melyet kifejezetten éjjeli műveletekre használnak: felraktak egy hőkamerát egy nagyméretű hathajtóműves pilóta nélküli repülőgépre és az éj leple alatt elkezdték velük bombázni az orosz gyalogsági alakulatokat. Meg is kapta fejlesztőitől a Vámpír nevet. Az eszköz olyannyira hatékonynak bizonyult, hogy az orosz katonák inkább Baba Yaga névvel kezdték el illetni, a szláv néphagyomány „vasorrú bábája” után. Más fegyverekhez hasonlóan persze a Vámpírok sem hibátlanok: volt már, hogy egy ilyen drón kezelőinek vesztét okozta túlzottan nagy mérete miatt.

Egy csütörtök reggel, X-re feltöltött videó tanulsága alapján kifejezetten mozgalmas éjszakája volt egy orosz tüzérségi alakulatnak: az éj leple alatt egy ukrán drón atomjaira robbantotta felhalmozott lőszerkészletüket és teherautójukat. Forró volt az éjszaka. Yaga dolgozott. Megdolgozott a pénzéért” – mondja az orosz katona, egy lőszerszállító Ural teherautó roncsait...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés