Már saját pártjában is ostorozzák Trumpot az Oroszország kapcsán tett kijelentése miatt
Globál

Már saját pártjában is ostorozzák Trumpot az Oroszország kapcsán tett kijelentése miatt

Portfolio
Párttársai körében is éles kritikát váltott ki a republikánus elnökjelöltségért küzdő Donald Trump szombati megszólalása, amely szerint arra bátorítaná Vlagyimir Putyint, hogy támadja meg a saját védelmére nem eleget költő NATO-tagállamokat – írja a Reuters.

Donald Trump volt amerikai elnök saját pártján belül is kritikákat kapott a NATO-val és annak tagállamainak védelmi hozzájárulásával kapcsolatos megnyilvánulásai miatt. Egy dél-karolinai nagygyűlésen Trump kijelentette, hogy nem lenne hajlandó megvédeni a NATO-tagországokat egy esetleges orosz agresszióval szemben, amennyiben azok nem teljesítik pénzügyi kötelezettségeiket a szövetség felé. Azt is megjegyezte, beszélt egy „nagy ország” vezetőjével arról, hogy Oroszország megtámadjon ilyen országokat.

Nem, nem védenélek meg benneteket. Igazából bátorítanám őket [Oroszországot], hogy tegyenek azt, amit csak akarnak. Fizetni fogtok

– mondta állítása szerint Trump a meg nem nevezett vezetőnek.

Ez a nyilatkozat heves reakciókat váltott ki republikánus képviselőtársai, vezető nyugati tisztviselők és a Fehér Ház részéről is, amely „megdöbbentőnek és tébolyodottnak” nevezte a megjegyzéseket.

A NATO-tagországoktól régóta elvárás, hogy bruttó hazai termékük (GDP) legalább 2%-át védelmi kiadásokra fordítsák. Jelenleg ezt a célt a szövetség 31 tagja közül csak 11 teljesíti. Trump már elnöki ciklusa alatt is bírálta az elvárást nem teljesítő európai tagállamokat.

Chris Christie, a Republikánus Párt korábbi elnökjelöltje az NBC műsorában fejezte ki aggodalmait, mondván, hogy Trump megjegyzései tovább erősítik azt az álláspontot, miszerint alkalmatlan az Egyesült Államok elnöki tisztségére.

Nikki Haley, Trump előválasztáson egyetlen ringben maradt kihívója azt mondta:

Az egyetlen dolog, amit valaha is akarunk, Oroszország mellé állni.

Lindsey Graham szenátor, bár Trump közeli szövetségese volt korábban, nem értett egyet Trump NATO-val kapcsolatos megfogalmazásaival.

Thom Tillis szenátor szerint Trump megjegyzéseit az magyarázza, hogy tanácsadói nem adtak megfelelő útmutatást Amerika NATO-kötelezettségeivel kapcsolatban.

Rand Paul szenátor pedig egyenesen „ostobaságnak” nevezte Trump kijelentését.

Marco Rubio szenátor viszont arra mutatott rá, hogy sok amerikai elnök fejezte már ki aggodalmát a NATO-kiadások egyenlőtlensége miatt. Azt mondta ugyanakkor, nem aggódik, mert Trump már volt korábban elnök.

Címlapkép forrása: Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak

Privát bankár

Privát bankár
Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.