Előfizetői tartalom

Csúnyán összeveszett egymással Amerika két kulcsfontosságú szövetségese – Kína már dörzsöli a tenyerét

Magyarországon mindegy, hogy Dokdó-szigeteknek, Takeshima-szigeteknek vagy esetleg Liancourt-szirtekről beszélünk, ugyanis mindhárom elnevezés ugyanazt a területet jelöli. A helyzet azonban egyáltalán nem ilyen egyszerű a Távol-Keleten, ahol ez egy komoly geopolitikai vitát jelent Dél-Korea és Japán között. A kis szigetcsoport korábban megmaradt a két ország gondjának, de Kína felemelkedésével a figyelem középpontjába került a néhány sziklaszirtből álló szárazföldek hovatartozásának kérdése.

Az angolul csak Liancourt-szirteknek nevezett szárazföldek nagyjából félúton helyezkednek el Japán és Dél-Korea között a Japán-tengeren (az egyszerűség kedvéért a cikkben a koreai Dokdó-szigetek elnevezést fogjuk használni). A 35 kis felszínre bukkanó szikla teljesen lakatlan, a körülmények nem teszik ideálissá az állandóan lakott település létrehozását. A szárazföld...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés