Előfizetői tartalom

Egy háromszáz éve született német gondolkodó lenne felelős az ukrajnai háborúért? – Késhegyig menő vitákat gerjeszt a Putyin által is dicsért filozófus

Kalinyingrád kormányzója nemrég az ukrajnai háborúért is felelőssé tette a balti-tengeri orosz, a második világháború végéig Königsberg néven német város híres szülöttét, Immanuel Kant német filozófust. A kormányzó szavai nem az első becsmérlő megszólalást jelentették a gondolkodóval szemben, aki idén 300 éve született, a jubileumot pedig Kalinyingrád városa is megünnepli. A durva szavak ugyanakkor éles ellentétben állnak azzal, ahogy Vlagyimir Putyin elnök nyilatkozott Kantról, többször is alapvető, nagy gondolkodóként utalva rá, akinek a művei a mai napig tanulságokkal szolgálnak.

A német filozófus, aki miatt oroszok lőnek egymásra

2013-ban furcsa incidens történt az oroszországi Rosztov-na-Donu városában: két huszonéves férfi egy kisboltban állt sorban sörért, miközben Immanuel Kant filozófiájáról vitatkoztak. A filozófiai vita egyre hevesebbé vált, előbb verekedéssé fajult, majd egyikőjük elővett egy pisztolyt, és gumilövedékekkel többször is rálőtt a másik férfira. A lövöldözőt őrizetbe vették, a sértettet könnyebb sérülésekkel kórházba szállították

Hogy pontosan Kant melyik tételén vitatkozott össze a két férfi a Monty Python Repülő Cirkuszát idéző jelenet során, nem derült ki, mindenesetre nem ők az egyetlenek Oroszországban, akik indulatba jöttek a 300 éve született német filozófus miatt. Pedig Immanuel Kant korántsem olyan megosztó és provokatív gondolkodó, mint például Niccoló Machiavelli, Karl Marx, Friedrich Nietzsche, vagy az egyidőben a nemzetiszocialistákkal szimpatizáló Carl Schmitt és Martin Heidegger.

Kant olyan könyvei, mint a három nagy Kritika (A tiszta ész kritikája, A gyakorlati ész kritikája, Az ítélőerő kritikája), nem éppen olvasmányos művek, hanem nehéz, filozófiai előképzettséget igénylő írások. Sok más filozófussal szemben Kant műveit, nézeteit zsarnoki rendszerek sem nagyon tudták használni a maguk ideológiai igazolására, ahogy tették azt például a jakobinusok Jean-Jacques Rousseau politikai írásaival, a bolsevikok Marx műveivel vagy a nácik Nietzsche egyes gondolataival.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés