Megszületett a döntés, újabb országba mehetnek háborúzni az oroszok

Portfolio
Az Oroszország által támogatott, elszakadni kívánó Dnyeszter Menti Köztársaság arra kérte Moszkvát, hogy segítsen megvédeni gazdaságát a moldovai kormány által gyakorolt „társadalmi és gazdasági nyomás” ellen – jelentette a Sky News.

Transznisztria (vagy másik nevén a Dnyeszter Menti Köztársaság), a Moszkva által támogatott, Moldova keleti részén elhelyezkedő szakadár régió úgy döntött, hogy Oroszországhoz fordul segítségért. Azt állítják, hogy a moldovai kormány gazdaságilag hátrányosan kezeli őket. Erről ma tartottak a kvázi független ország magas rangú tisztviselői találkozót, amelyen a következő határozat született:

A régióban a társadalmi és gazdasági nyomás érvényesül. Ez közvetlenül ellentmond az emberi jogok és a szabadkereskedelem védelmére vonatkozó európai elveknek és megközelítéseknek.

A fentiek miatt Transznisztria úgy döntött, hogy Oroszországtól kér védelmet.

Hogy ez pontosan mit jelent, azt nem fejtették ki, de korábban azt találgatták, hogy Tiraszpol kérheti a felvételét Oroszországba, ezt pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan el is fogja fogadni.

A szűk többségben oroszok által lakott, nemzetközileg elismerten Moldovához tartozó Dnyeszter menti terület 1992 óta de facto önálló államként működik, a régióban orosz katonák is állomásoznak. Az ukrajnai háború kezdete óta Moldova vezetése rendszeresen beszél arról, hogy Oroszország támadást indíthat Transznisztria védelmében Moldova ellen, annak ellenére, hogy az orosz haderőnek jelenleg nincs hozzáférése a térséghez. Oroszország pedig azzal kapcsolatosan szólalt fel, hogy úgy látják: Ukrajna készül megtámadni a Dnyeszter menti területet, a NATO parancsára.

A volt szovjet tagköztársaság, Moldova, Európa egyik legszegényebb országa, a kontinens egyik legrosszabbul felszerelt haderejével rendelkezik, de ennek ellenére továbbra is kevés az esélye annak, hogy Oroszország támadást indít ellenük.

Ennek a fő oka az, hogy a régióban állomásozó orosz katonák logisztikai utánpótlásában segédkező Ukrajna ellen most épp háborút visel az Oroszországi Föderáció. Így nehéz lenne a Moldova területén tartozó 2000 orosz katona és néhány ezer oroszbarát lázadó háborúját megfelelő mennyiségű hadianyaggal és összfegyvernemi képességgel megtámogatni, főleg, ha Ukrajna is beszáll Moldova oldalán.

Címlapkép forrása: Peter Dench/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF