Előfizetői tartalom

Összeomlóban a legfontosabb palesztin érdekvédelmi szervezet, de mit is jelent ez Gázára nézve?

Hétfőn érkezett a hír, amely szerint lemondott a Palesztin Nemzeti Hatóság kormánya a gázai események miatt. De pontosan milyen feladatokat lát el a kétes megítélésű szervezet, és mit jelent a kormány feloszlatása Gázára, illetve az Izraelben élő palesztinokra nézve? Nézzük.

Bár a Palesztin Nemzeti Hatóság neve a gázai konfliktus miatt egyre gyakrabban kerül elő, sokan valószínűleg nem tudják, hogy pontosan milyen munkát is végez, vagy kéne végeznie a szervezetnek, amelynek még a közjogi helyzete is kifejezetten bonyolult.

A Palesztin Nemzeti Hatóság megszületése

A Palesztin Nemzeti Hatóság, (röviden Palesztin Hatóság, vagy Palesztina Állam) története 1993-ban kezdődött. Bill Clinton amerikai elnök, illetve tágabban a nemzetközi közösség hosszas tárgyalások után Osloban asztalhoz ültette Jasszer Arafatot, a Palesztin Felszabadítási Front (PLO) vezetőjét és Jichák Rabint, Izrael akkori miniszterelnökét.

A PLO az Oslo-i egyezmény keretében elismerte Izrael állam létjogosultságát, cserébe Izrael megígérte azt, hogy békében hagyja a ciszjordániai és gázai palesztin lakosságot.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés