Előfizetői tartalom

Kína nem hagyja magát: hatalmas lendülettel robban be az új fegyverkezési verseny, Amerika komolyan aggódhat

A kínai pártpolitika leglényegesebb napjai zajlanak éppen Pekingben, ahol az országot vezető legfontosabb emberek tanácskoznak napokig. Bár a megbeszélések még tartanak, néhány kiemelkedő dolog már elhangzott, amelyből lehet tudni, hogy a Kínai Kommunista Párt (KKP) milyen irányt jelölt ki az ország számára a következő egy évben.

A héten tartották a körülbelül 3 ezer tagú kínai Országos Népi Gyűlés (ONGY) 14. éves ülésszakának második találkozóját. Az ONGY gyakorlatilag megfelel a parlamentnek, ez az ország legfőbb döntéshozó testülete és csak évente egyszer ülésezik, amely több napon keresztül tart. Ezeken a találkozókon minden alkalommal olyan dolgok hangzanak el, amelyek meghatározzák Kína következő időszakának politikáját, a megbeszélések a kínai holdújév utáni hetekre esnek. Sok esetben csak a 170 tagú állandó bizottság tanácskozik, ezért gyakran ők fogalmaznak meg lényeges alapelveket. Ezzel párhuzamosan szokták megtartani az Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (KNPTT) éves ülését is, ezért szokták együttesen „Két ülésszaknak” (lianghui) nevezni az eseményt.

A tanácskozásokon hangzik el a kormány éves jelentése, beszámol a Legfelsőbb Nép Bíróság elnöke és a Legfelsőbb Nép Ügyészség főügyésze is. Meghatározzák a költségvetést, számos törvényt terjesztenek be, valamint politikai határozatokról tárgyalnak. 

Ez a hét tehát azt jelenti a kínai politikai életben, hogy a maximumra pörög fel a döntéshozatali nagyüzem, szinte minden fontos kérdés ekkor dől el.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés