Előfizetői tartalom

Egy egész országra vetett szemet Putyin: ez lehet az oroszok szövevényes mesterterve

Ismét egyre forróbb a helyzet az Ukrajna és Románia között fekvő volt szovjet tagköztársaságban, Moldovában, ahol idén ősszel elnökválasztást, jövőre pedig parlamenti választásokat tartanak. Az ország hivatalos területéhez tartozó, 1992 óta Moszkva-csatlós szakadár bábállamként működő Dnyeszter Menti Köztársaság február végén Oroszországhoz fordult, hogy segítséget kérjen a Chisinauból érkező „nyomással” szemben. A Moldova déli részén található Gagauz Autonóm Terület szintén oroszbarát vezetője nemrég Vlagyimir Putyinnal találkozott, aki segítséget ajánlott neki a központi kormányzattal szemben. A moldovai hírszerzés szerint a Kreml a választásokba való beavatkozásra készül, hogy ismét Moszkva irányába fordítsák a most már uniós tagjelölt országot.

Moldova oroszbarát régiói

A 33 843 km² (nagyjából egyharmad magyarországnyi) területű és 2,5 millió lakosú Moldovában két olyan régió is van, amely vagy de facto elszakadt az országtól, vagy szakadár törekvéseket folytat. A Szovjetunió 1991-es szétesése nyomán polgárháború tört ki az országban, ahol a több mint fele arányban oroszok és ukránok lakta, a Dnyeszter folyótól keletre található régió szeparatistái összecsaptak a központi kormányzat erőivel. Az orosz haderő beavatkozott, így a szeparatisták győztek, és egy Moszkva-csatlós bábállam jött létre.

A 4163 km² területű, mintegy 360 ezres lakosú (ebből 220 ezer orosz állampolgár) Dnyeszter Menti Köztársaság, más néven Transznisztria olyan, mint egy zárványban megmaradt mini-Szovjetunió: a főváros, Tiraszpol főterén hatalmas Lenin-szobor található, a szakadár köztársaság címerében és zászlajában vörös csillag és sarló-kalapács díszeleg. A Moldova nagyobb része és Ukrajna közrefogta területen mintegy 1500 orosz „békefenntartó” teljesít szolgálatot, akik nem annyira a békét őrzik, mint inkább Moszkva ellenőrzését biztosítják a terület fölött, egyben sakkban tartják Moldovát, amely ilyen viszonyok mellett a NATO-hoz nem is tudna csatlakozni. (A NATO-csatlakozás, szemben az EU-csatlakozással, egyébként nincs napirenden.)

Tiraspol_(51880378419)
Plakát a Dnyeszter Menti Köztársaság címerével, mögötte Lenin-szobor Tiraszpolban. Egy csipet Szovjetunió. Forrás: William John Gauthier / Wikimedia Commons

Míg a Dnyeszter Menti Köztársaság Moldova keleti, a Gagauz Autonóm Terület az ország déli részén található, de nem egységes régió, négy kisebb-nagyobb területből tevődik össze. Összesen mintegy 140 ezren, többségében gagauzok lakják, egy török népcsoport, akik a török, az azeri és a türkmén nyelvhez hasonló gagauz nyelvet beszélik. Bár a nyelvnek ténylegesen nagyon kevés beszélője van, a Szovjetunió ideje alatt ugyanis nagyfokú oroszosítás zajlott le itt, így a gagauzok nagy többsége ma oroszul beszél. Sőt kizárólag oroszul, miközben Moldova hivatalos nyelve a román. Gagauziában a gagauz, az orosz és a román is hivatalos nyelv; a régió vezetőjének, a baskánnak a törvény szerint beszélnie kell gagauzul.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés