Mégis hozott egy meglepetést az orosz elnökválasztás?

Portfolio
A 2024-es orosz elnökválasztáson nem történt semmi váratlan, így még az sem meglepő, hogy Vlagyimir Putyin a poszt-szovjet Oroszország legnagyobb választási győzelmét tudhatja magáénak. De a borítékolható eredmény ellenére mit mutatnak a Google számai, mennyire foglalkoztatta Oroszországot és Ukrajnát, valamint a világ többi részét az orosz elnökválasztás, már ami a Google-kereséseket illeti? A Google Trends számaiból kiderült: aránylag nem Oroszországban volt legnagyobb az érdeklődés, azonban nem teljesen váratlan, melyik ország emelkedett ki leginkább.

2024-es orosz elnökválasztás

Ahogyan arról beszámoltunk, vasárnap este az utolsó urnákat is lezárták Oroszországban, a szavazatokat pedig hétfőre össze is számolták, így biztosra vehető, hogy Vlagyimir Putyin nemcsak saját, de

a poszt-szovjet Oroszország legnagyobb választási győzelmét is magáénak tudhatja.

A választásokon részt vevő orosz állampolgárok aránya már önmagában érdekes, ugyanis a mostani 74,22%-os részvételi arány csak egy hajszálnyival marad el a modern orosz történelem minden bizonnyal legfontosabb, 1991-es választása mögött. Akkor a választásra jogosultak 74,67%-a járult az urnák elé.

Putyin majdnem 10 százalékpontot javítva előző és egyben legjobb, 2018-as eredményén (amikor a voksok 77,53%-át írták a nevéhez), 87,34%-os támogatottsággal kezdheti meg újabb elnöki ciklusát. Az orosz elnökválasztás eredményéről és előzményeiről, valamint Putyin választást követő első megszólalásairól alábbi cikkeinkben olvashatsz részletesebben:

Az orosz elnökválasztás a Google-ben

Nemrég bemutattuk a Google Trends alapjait, a Google Trends használatának főbb tudnivalóit, és összefoglaltuk, pontosan hogyan kell értelmezni a Google Trends adatait ahhoz, hogy megtudjuk, mik a legfelkapottabb témák, hírek a világban és Magyarországon, mely témák mennyire érdeklik az embereket egy adott idősávban és területen.

A Google Trends adatait megvizsgálva, az elmúlt 7 napban Oroszországot tekintve jól látható, hogy március 15. és március 17. között zajló orosz elnökválasztás témája iránti érdeklődés vasárnap este, az oroszországi urnazárások idejében volt a legnagyobb, valamint a választás első napja is kiemelkedett. Arról, hogy a Google Trendsben mi a különbség a keresési kifejezések és a témák között, itt olvashatsz.

Kép forrása: Google Trends

Amennyiben keresésünket tágítjuk, és az elmúlt 12 hónapra állítjuk, az látható, hogy egészen március elejéig nagyon visszafogott érdeklődés volt tapasztalható a választás napjaihoz képest,

amelyet a valódi politikai verseny hiánya, a kampány jelentéktelensége magyaráz.

Fontos megjegyezni: a 100-as skálán látható számok a keresési érdeklődést jelzik a grafikon legmagasabb pontjához képest az adott régióban és időszakban. A 100-as érték a kifejezés legnagyobb népszerűsége; az 50-es érték azt jelzi, hogy a kifejezés feleannyira népszerű. 

Kép forrása: Google Trends

Ha a keresett témát egészen 2004-ig visszamenőleg vizsgáljuk, jól látható, hogy a Dmitrij Medvegyev által 2008-ban megnyert választás, valamint a 2012-es, Putyin elnöki pozícióba való visszatérését hozó elnökválasztás emelkedik ki, azonban a 2018-as elnökválasztás már szinte észrevehetetlen a grafikonon.

Kép forrása: Google Trends

A keresésünk területét Oroszország helyett a „Világszerte” opcióra állítva látható, hogy a keresések az oroszországihoz hasonló módon alakultak.

Kép forrása: Google Trends

A régiók szerinti érdeklődést vizsgálva egyértelműen kiemelkedik a Moszkvához leginkább közel álló Belarusz, amely még Oroszországot is megelőzi.

A két ország mellett a Dnyeszter menti szakadár terület miatt érintett Moldova, a jelentős orosz kisebbséggel rendelkező Lettország, valamint Kirgizisztán fért a TOP5-be.

A Google Trendsben ezek az értékek 0-tól 100-ig terjedő skálán vannak feltüntetve, amelyen a 100 azt a helyet jelöli, ahol a keresések összesített számához képest a legnagyobb a népszerűség; az 50-es érték azt a helyet jelöli, ahol a népszerűség feleakkora. A 0 pedig azt a helyet jelöli, ahol nem áll rendelkezésre elég adat a kifejezéshez.

Megjegyzés: A nagyobb érték nagyobb arányt jelent az összes lekérdezéshez képest, nem pedig nagyobb abszolút értékű lekérdezésszámot. Például egy apró ország, ahol a lekérdezések 80%-a a banánnal kapcsolatos, kétszer akkora pontszámot kap, mint egy óriási ország, ahol a lekérdezéseknek csak a 40%-a vonatkozik a banánra.

Kép forrása: Google Trends

A keresések lekérdezését Ukrajnára módosítva, az elmúlt egy évet tekintve látható, hogy az oroszországihoz képest korábban, már a tavalyi év végén megnövekedett az érdeklődés. A január-februári relatív emelkedésben szerepe lehetett a Borisz Nagyezsgyin indulása körüli helyzetnek is.

Kép forrása: Google Trends

Ukrajna alrégióit vizsgálva jól látható, hogy az orosz elnökválasztás iránti érdeklődés az Oroszország által megszállt területeken volt a legintenzívebb, kiemeltképp a 2014-ben annektált Krímben.

Kép forrása: Google Trends

A cikket a Google támogatta.

Címlapkép forrása: Contributor/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF