Előfizetői tartalom

Kulcsfontosságú régióra vetett szemet Putyin – Sikerülhet innen kiszorítani Amerikát?

Korábban megkérdőjelezhetetlenül az Egyesült Államok volt a Közel-Kelet legfontosabb hegemón szereplője, de az elmúlt években Washington befoláysa meggyengült a régióban. A keletkezett réseket Amerika riválisai kíméletlenül igyekeznek betölteni, különösen Oroszország indított erőteljes kampányt a stratégiai fontosságú kérdésben. A Washington Institute tanulmánya arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan lett egy egész térség Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalmi harcainak legfontosabb része.

A Közel-Kelet a történelem során nagyon ritkán volt egységes, a modern történelem során pedig szinte sohasem. A terület fekvése kiemelkedő jelentőséggel ruházza fel, ennek ellenére sokáig a globális hatalmak perifériára szorult része volt. A 20. században a fontossága azonban megváltozott, köszönhetően az egyre élénkebbé váló tengeri kereskedelmi útvonalaknak, valamint...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés