Portfolio signature

Eddigi legsúlyosabb vereségét szenvedte el Erdoğan – Érik a fordulat Törökországban?

Vasárnap önkormányzati választásokat tartottak Törökországban, amelyeken az ellenzék vezető ereje, a Köztársasági Néppárt (CHP) egyértelmű győzelmet aratott. Nemcsak hogy megszerezte vagy megtartotta Törökország öt legnagyobb városának polgármesteri székét – köztük Isztambulét és Ankaráét –, de a párt a rá összesen leadott szavazatok arányával is megelőzte Recep Tayyip Erdoğan török elnök pártját, az AKP-t. Míg a CHP történelmi győzelmet ünnepelhet, az államfő fordulópontról beszél, kérdés azonban, mit jelent majd ez az eredmény Erdoğan elvileg még több mint négy évig tartó hatalmára nézve.

İmamoğlu újra győzött Isztambulban

Törökország holnaptól a demokrácia új korszakába lép. 2024. március 31-e az a nap, amikor a demokratikus erózió véget ért, és a demokrácia elkezdett helyreállni

mondta híveinek Ekrem İmamoğlu, Törökország legnépesebb városa, Isztambul újraválasztott polgármestere. A régi-új városvezető szerint a választók egyértelmű üzenetet küldtek Erdoğannak, hozzátéve, hogy aki nem érti a nemzet üzenetét, az végül veszíteni fog.

İmamoğlu 51,2 százalékos eredményt ért el Isztambulban, miközben az AKP jelöltje, Murat Kurum jelentősen lemaradva 39,6 százalékot szerzett.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés