Eldöntöttnek néz ki a NATO főtitkári pozíciójáért folytatott küzdelem - Magyarország megint egyedül maradhat?

Portfolio
Svédország támogatja Mark Rutte holland miniszterelnök jelölését a NATO főtitkári posztjára - Írja a Reuters.

Svédország támogatja Mark Rutte holland miniszterelnök jelölését a NATO következő főtitkárának. Jens Stoltenberg jelenlegi főtitkár mandátuma 2023 októberében véget ér. Az északi ország kormányának csütörtöki közleménye szerint Svédország azon NATO-tagállamok sorába áll, amelyek Rutte-t látják ideális jelöltnek a szervezet vezetésére.

Kristersson hangsúlyozta, hogy a jelenlegi globális bizonytalanságok és a romló biztonságpolitikai környezet közepette egy erős NATO-ra van szükség. Egy olyan szervezetre, amely képes elősegíteni a tagállamok biztonságát az elrettentés és védelem eszközeivel, valamint "hozzájárulni a béke és szabadság globális előmozdításához."

Hétfőn Kaja Kallas észt miniszterelnök is bejelentette, hogy támogatja Rutte jelöltségét, ami azért fontos esemény, mert korábban ő is az esélyes jelöltek között volt. Pillanatnyilag Rutte mögött a második helyen Klaus Iohannis román államfő áll, aki kvázi a román Schengen-csatlakozásra válaszul indult el a pozícióért (Rutte holland kormányfőként blokkolta az elmúlt években Bukarest csatlakozását a Schengeni-övezethez).

A holland politikus jelöltségének legnagyobb ellenzője a magyar kormány, ugyanakkor a legtöbb elemző egyetért abban, hogy Rutte kelet-Európában kevésbé népszerű, mint nyugaton vagy északon.

Címlapkép forrása: EU

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF