Megállapította a brit hírszerzés: Oroszország korrupt

Portfolio
Ma is közzétette szokásos napi jelentését a brit védelmi minisztérium hírszerzési osztálya. Ezúttal az orosz állam által lefoglalt vagyonelemek újraosztásáról értekeznek, melyekkel szerintük Vlagyimir Putyin vezetése hűséget akar vásárolni és szigorú kontrollt akar fenntartani.

A londoni védelmi minisztérium napi ukrajnai háborús jelentésében a következő megállapításokat lehet olvasni:

  • Oroszország a háború kezdete óta 180 céget, összesen 11,5 milliárd dollár értékben hozott állami irányítás alá. Ebben főleg külföldi cégek voltak érintettek, például olyanok, melyek külföldön élő oroszok tulajdonában álltak. A cél az volt, hogy redukálják a nyugati befolyást az orosz gazdaságban.
  • Az orosz állam elkezdte elosztani ezeket a vagyonelemeket a háborút támogató üzletemberek közt. Az újraelosztás valószínűleg 2024 februárjában kezdődött, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök arról beszélt, hogy egy új, nacionalista elitet kell létrehozni Oroszországban. Az orosz védelmi költségvetés növelése és a háborús kiadások növelték a nyomást az orosz gazdaságon, az orosz állam célja pedig az, hogy minél szorosabbra tudják fogni a stratégiai fontosságú szektorokban, például a védelmi iparban az irányítást.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF