Tényleg az F-16-os lesz a csodafegyver, ami megnyeri Ukrajnának a háborút? Őszintén elmondta a NATO-főtitkár, mire számít

Portfolio
Bár Ukrajna nagyon sokáig lobbizott az amerikai gyártmányú F-16-os vadászbombázókért és egyes nyugati politikusok, sajtótermékek „game changerként,” jellemezték a gépet (vagyis egy olyan eszköz, amely önmagában képes lesz jelentős változást hozni a háborúban), Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közel sem ilyen optimista. Egy interjúban azt mondta: önmagukban az F-16-osok nem fognak tudni lényeges áttörést hozni a háború menetében.
Idén először szervez közösen konferenciát a Portfolio és a Wolters Kluwer a témában – körüljárjuk, hogyan hat a LegalTech és a DigitalCompliance a versenyképességre és melyek a digitális térben való jelenlétet meghatározó legfontosabb jogi-szabályozási területek. Vegyen részt Ön is a jogi, üzleti, informatikai és kiberbiztonsági területek aktív párbeszédében.

Egyetlen rendszer nem fogja tudni megváltoztatni a helyzetet a csatatéren. Ez nem egy ezüstgolyó, ami megváltoztatja a háború menetét”

– mondta az F-16-osokról Jens Stoltenberg a Newsweek tudósítása szerint.

Hozzátette ugyanakkor: „Ukrajna abbéli képességei, hogy elhárítsák az orosz agressziót, erősödni fognak.”

Ukrajna nagyon régóta lobbizik nyugaton F-16-os vadászbombázókért, arra számítva, hogy ezek az eszközök számottevően pozitív irányba befolyásolják majd a háború menetét. Tavaly év végén Hollandia, Dánia és Norvégia beadta a derekát, együttesen kb. 60-70 F-16-ost kap majd Ukrajna 2025 végig.

A Portfolio a háború kezdete óta arról ír: nem létezik csodafegyver, önmagában egyetlen harckocsi, tüzérségi eszköz vagy repülőgép sem fogja tudni megnyerni a háborút. Az a hadviselő fél nyer, amely hatékonyabban tud összfegyvernemi műveleteket lefolytatni, vagyis együttesen alkalmazni a gépesített gyalogság, légierő, drónképesség, tüzérség, stb. legnagyobb előnyeit.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF