Ez lesz a csodafegyver, ami eldönti az ukrajnai háborút? Ideje szembenézni a valósággal
Globál

Ez lesz a csodafegyver, ami eldönti az ukrajnai háborút? Ideje szembenézni a valósággal

Hónapokon át tartó, néha kifejezetten kínos politikai huzavona után végül úgy döntött a német és amerikai kormány, hogy modern, nyugati gyártmányú tankokat küldenek Ukrajnának. Kijev támogatói nagyon örülnek a hírnek, hiszen a német Leopard 2-esek és az amerikai Abramsek lényegesen jobbak a legtöbb orosz / szovjet tanknál. Az oroszok viszont előszeretettel hangsúlyozzák azt a tényt, hogy a tankok, legyenek bármilyen hatékony fegyverek katonai járművek ellen, megfelelő védelmi rendszerek híján szinte tehetetlenek a modern páncéltörő fegyverekkel szemben. Mindkét állítás igaz, ezért elmondható: a NATO-harckocsik lényeges képességfejlesztést jelentenek az ukrán haderőnek, de abszolút nem tekinthetők a háborút eldöntő csodafegyvernek, főleg nem ilyen mennyiségben.

A tankmítosz és a valóság

kurszk
Két német Panzerkampfwagen VI Tiger nehéztank és egy StuG III rohamlöveg a Szovjetunióban. A Leopard 2-es szállítmánnyal kapcsolatosan feléledtek a régi mítoszok (mind pro, mind kontra) a "legendás Tigris tankkal" kapcsolatosan, mivel sokan ezt a harckocsitípust tekintik a Leopard 2-es "dédapjának." Amúgy mind a gyártó vállalat, mind a harckocsi funkciója, mind azok műszaki paraméterei és tulajdonságai teljesen mások. Fotó: Bundesarchiv via Wikimedia Commons

Mióta az első világháborúban megjelentek az első harckocsik vagy tankok, azóta övezi egyfajta misztikum ezeket a katonai járműveket, ezt a második világháború különösen megerősítette, amikor a szovjet T-34-esek vagy éppenséggel a német Panther és Tiger tankok tehetséges harckocsizók kezei alatt nem egy csatát döntöttek el. Rendkívüli tűzerő, jelentős páncélvédettség, impozáns megjelenés, a harckocsik felépítése és funkciója – legalábbis a laikusok szemében – nem sokat változott az évtizedek alatt.

Az irányított páncéltörő fegyverek, rakéták, drónok megjelenése a modern harctereken azonban nagyon más világot teremtett. Ez éppenséggel kiválóan látszik az orosz-ukrán háborúban is, ahol a páncélos-veszteségek jelentős részét valójában rejtőzködő gyalogsági páncéltörős alakulatok, kamikaze-drónok és a tüzérség okozza, miközben extrém ritka az, hogy tankok ellenséges tankokkal közvetlenül veszik fel a harcot. Az elsősorban szovjet eredetű technikai eszközöket használó ukrán és orosz haderő harckocsi-veszteségei egyaránt súlyosak: 1646 orosz és 449 ukrán harckocsi-veszteségről van bizonyított felvétel (a valós szám vélhetően mindkét oldalon lényegesen magasabb) – a veszteség elhanyagolható részét okozta azonban az, hogy ellenséges tankok tesznek harcképtelenné más tankokat.

Mindenesetre, vélhetően elsősorban a tankok körüli misztikum volt az egyik elsődleges indoka annak, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei mintegy 11 hónapon át ódzkodtak attól, hogy modern, nyugati tankokkal támogassák a kijevi erőket, Oroszország pedig most rendkívül vehemensen kommunikálva próbálja rávenni Washingtont, Berlint és Varsót, hogy gondolják át a dolgot. Pedig az igazság az, hogy még a legmodernebb tankoknál is sokkal nagyobb tűzerőt képviselő, úgymond „provokatívabb” fegyverrendszereket – élen az M142 HIMARS, M270 MLRS rakétarendszerekkel, illetve a Panzerhaubitze 2000-es, CAESAR vagy éppen Krab önjáró tarackokkal -, már hónapokkal ezelőtt küldtek Ukrajnába az ország nyugati támogatói. Mégis úgy tűnik, hogy a tankok körül most sokkal nagyobb a „balhé,” mind nyugati, mind orosz részről, mint bármilyen más fegyverrendszer miatt.

Jelen állás szerint úgy tűnik, egy éven belül Ukrajna körülbelül 100 Leopard 2-es harckocsit (most úgy tűnik, főleg 2A4 és 2A6 variánsokat), körülbelül 30 M1 Abrams harckocsit és 14 brit Challenger 2-est fog kapni nyugati támogatóitól. A harckocsik pontos felszereléséről, de az Abramsek esetén még csak a típusváltozatról sincs konkrét információ.

„Csodafegyver, ami eldönti a háborút?”

tankok1
Dán Leopard 2A7 harckocsi egy amerikai M1A2 Abrams harckocsival egy lengyelországi NATO-gyakorlaton. Mindkét harckocsicsaládból kap Ukrajna a következő hónapokban, viszont reálisan várható, hogy régebbi típusváltozatok transzferjére kerül majd sor. Fotó: US Army via Wikimedia Commons

Az egész „tankdrámával” kapcsolatosan két dolgot fontos leszögezni:

  • a német Leopard 2-esek és az amerikai M1 Abrams harckocsik valószínűleg lényegesen jobbak, mint az orosz tankok jelentős többsége,
  • ugyanakkor nem csodafegyverek, és különösen nem olyan fegyverek, amelyek önmagukban el fogják dönteni a háborút.

A tankok elsődleges funkciója más páncélozott járművek, megerősített fedezékek, állások támadása, felszámolása; kiválóan alkalmasak tehát arra, hogy például egy adott település támadásában támogassák a gépesített gyalogsági alakulatokat, ezért is érezte fontosnak Ukrajna, hogy a közelgő tavaszi offenzívához minél több NATO-tankot szerezzenek.

Ugyanakkor a tankok

  • Megfelelő gyalogsági támogatás nélkül rendkívül sérülékenyek városi harcok során; ilyenkor ugyanis egy jól elhelyezett IED (improvizált robbanóeszköz) vagy egy rejtőzködő, rakétagránátvevővel, páncéltörő fegyverrel felszerelt gyalogos is harcképtelenné tudja tenni ezeket az eszközöket. A modern háborúkat döntő ütközetek jelentős része pedig egyáltalán nem nyílt terepen, hanem városok, települések kül- és belterületein zajlik.
  • Megfelelő aktív és / vagy passzív kiegészítő védelmi rendszerek nélkül a tankok könnyen esnek áldozatul az irányított (kifejezetten a felülről érkező) páncéltörő rakétákkal szemben – ez a NATO-tankokra ugyanúgy igaz, ahogy a szovjet tankokra is.
  • Kevésbé alkalmasak arra, hogy hatékonyan számoljanak fel a háború szempontjából döntő fontosságú logisztikai és döntéshozói központokat. Konyhanyelven fogalmazva: nem tudnak mélyen a frontvonal mögé „belőni,” mint egy nagy hatótávolságú tüzérségi rendszer vagy egy precíziós csapásmérő eszköz.
  • Nem tudnak megfelelő védettség mellet a stratégiai célpontok elfoglalásához szükséges gyalogságot és felszerelésüket szállítani, csupán tűztámogatásban tudnak részesíteni olyan eszközöket, alakulatokat, melynek megvan erre a képessége. Tehát sokkal kevésbé tudnak önállóan lényeges harctéri sikereket elérni, mint például egy gyalogsági harcjárművekkel felszerelt rohamlövész-alakulat.
leopard 2a62
Leopard 2A6 harckocsi a Bundeswehr kötelékében. Ukrajna Berlintől 14 ilyen harcjárművet fog kapni, legkorábban márciusban. Fotó: Kombat via Wikimedia Commons

Kifejezetten mind a Leopard 2-esekről, mint az Abrams-harckocsikról elmondható, hogy

  • fő fegyverük, a Rheinmetall Rh-120-as harckocsiágyúja kiválóan alkalmas arra, hogy gyakorlatilag bármilyen orosz harckocsi páncélzatát szinte bárhol átüsse, beleértve a legmodernebb, T-90M harckocsikat is. Ugyanakkor, ahogy korábban is hangsúlyoztuk: direkt tűzharc nagyon ritkán alakul ki ukrán és orosz harckocsik közt. Széljegyzeten annyit érdemes még megjegyezni, hogy a brit Challenger 2-es nem rendelkezik olyan tűzerővel, mint az Abrams vagy a Leopard 2.
  • A Leopard 2-esek és Abramsek, valamint a brit Challenger 2-esek megfelelő páncélvédettséggel rendelkeznek ahhoz, hogy akár tornyukkal, akár homlokpáncéljukkal felfogják a legtöbb orosz 125 milliméteres harckocsiágyú szinte bármilyen lövedéktípusát és kifejezetten az Abrams páncélzata a legtöbb rakétagránátvető támadásának is ellenáll.
  • Ugyanakkor a modern, irányított páncéltörő fegyverek hatékony kivédéséhez szükséges aktív és passzív védelmi rendszerekkel számos NATO-tank nem, vagy csak minimálisan rendelkezik. Az Egyesült Államok és Németország is mindössze 2021-ben kezdett el kísérletezni a Trophy aktív védelmi rendszerrel, nagy meglepetés lenne, ha ezzel felszerelt tankokat küldenének Ukrajnának. Nem kizárt, hogy kapnak az ukránok a 2006-ban városi harcra optimalizált M1A2 Abrams TUSK variánsból is, de valószínűnek ez sem mondható, ahogy az sem, hogy a tengerészgyalogság AN/VLQ-6 „softkill” védelmi rendszerével ellátott Abramseit kapják meg. Ezek a védelmi rendszerek pedig nagyon jelentősen javítják a harckocsik túlélőképességét a beérkező páncéltörő rakéták megsemmisítésével vagy eltérítésével, de érzékeny technológiának számítanak, melyet az Egyesült Államok nem biztos, hogy ki akar adni a kezéből.
tusk
Az M1A2 Abrams TUSK, a járműcsalád városi hadviselésre optimalizált változata érzékeny technológiának számít, melyet az Egyesült Államok nem biztos, hogy ki akar adni a kezéből. Fotó: US Army
  • Különösen a NATO-tankok rendkívül nehéz eszközök (50-70 tonnára kell gondolni, miközben egy szovjet tank 38-45 tonna körül mozog), ezért a saras, mocsaras, jeges ukrajnai időjárás lényegesen korlátozza mobilitásukat. Emellett a harckocsik szállításához újfajta logisztikai eszközökre is szükség van.
  • A legtöbb nyugati harckocsi szofisztikált elektronikus eszközöket és műszaki berendezéseket tartalmaz, amely lényegesen hatékonyabbá teszi őket az orosz harckocsiknál, ugyanakkor karbantartási és alkatrész-ellátási igényük is sokkal magasabb. Ez különösen igaz az amerikai Abrams-harckocsira.
abrams turbina
Az amerikai Abrams-harckocsit egy Honeywell AGT 1500 típusú gázturbina hajtja, melynek mind szervízigénye, mind üzemanyag-fogyasztása nagyon jelentősnek mondható. Fotó: USMC

Összességében tehát elmondható: hiába jó egy tank (és az Abrams-család, valamint a Leopard 2-esek tényleg jók), önmagában nem „háborúdöntő tényező" egyik harckocsi-típus sem, különösen nem a modern csatatereken.

Ahhoz, hogy egy tank vagy egy harckocsizó alakulat hatékonyan tudjon működni, jól szervezett összfegyvernemi támogatásra van szükség, ahol egyebek mellett a gépesített gyalogság, a légierő és a tüzérség is támogatást nyújt nekik. Emellett jól szervezett és hatékony-alkatrész-ellátás, a kezelők hosszas és sokrétű képzése és folyamatos karbantartás szükséges, ennek híján csak nagyon rövid ideig, korlátozott körülmények közt tudja egy NATO-tank érvényesíteni technológiai fölényét az orosz haditechnikával szemben.

Különösen légierő-képességeknek pedig az ukrán haderő jelenleg igencsak híján van, hiszen 3 darab ősrégi Sea King közepes szállítóhelikopteren kívül semmilyen NATO-technikát nem kaptak még, a Donbaszt pedig körülbástyázták légvédelmi rakétarendszerekkel az oroszok. Annak érdekében pedig, hogy igazán hatékonyan tudják támogatni a tankokat, negyedik generációs vadászbombázókra és páncéltörő rakétákkal felszerelt harci helikopterekre is szükség van.

Kaptak az oroszok időt a felkészüléshez

kornet t
Orosz gyalogsági alakulat Kornet T páncéltörővel gyakorlatozik. Fotó: Mil.ru

A fenti technikai paraméterek mellett már csak azért sem érdemes háborúdöntő tényezőként kezelni a tankokat mert

  • körülbelül 100, maximum 150 tankot kap Ukrajna, ami az ukrán katonai vezérkar szerint is kevés Oroszország több ezer tankjával szemben, függetlenül a fennálló technológiai fölénytől,
  • a tankok leszállítása még rengeteg idő: a Leopard 2-esek leghamarabb tavasszal, az Abramsek jó eséllyel az év vége felé kerülnek majd az ukrán frontra.

Ez pedig igencsak jelentős időt hagy az oroszoknak arra, hogy felkészüljenek a páncélosok elleni harcra, legyen szó akár újabb páncéltörő eszközök gyártásáról, akár újfajta harctéri taktikák kidolgozásáról.

Az nagyjából kezd körvonalazódni, hogy az oroszok milyen képességekkel készülnek a NATO-tankok elleni harcra, ilyen lehet

  • a páncéltörő robbanófejjel felszerelt Lancet kamikaze-drón,
  • a Marker típusú, páncéltörő rakétaindítóval felszerelhető UGV,
  • a brit NLAW és az amerikai Javelin lemásolása, melyen állítólag Iránnal közösen dolgoznak most az oroszok,
  • a Kornet típusú páncéltörő rakétafegyver gyártásának felpörgetése.

Nem mellesleg érdemes arról is beszélni, hogy például az orosz Kornet páncéltörők már hatékonynak bizonyultak a jemeni konfliktus során a szaúdiak által használt Abrams harckocsik ellen.

De a Leopard 2-esek is felsültek, amikor a török haderő az Iszlám Állam ellen használta őket megfelelő légi és tüzérségi támogatás nélkül, a szíriai Al-Bab településnél, 2016-ban. A csatában Törökország 10-12 régebbi Leopard 2A4-est vesztett részben páncéltörő rakétatámadások, részben improvizált robbanóeszközök miatt.

A Leopardokat ráadásul régebb Konkursz és Metyisz, valamint amerikai TOW páncéltörőkkel lőtték ki, az előbbi két fegyvertípusból Oroszország is jelentős készlettel rendelkezik, lévén szovjet eredetű fegyverek.

Összességében tehát nagy kérdés, mit látunk majd a modern, NATO-tankoktól Ukrajnában: ha megszervezik a megfelelő összfegyvernemi támogatást, képzést, logisztikát, alkatrész- és lőszerutánpótlást ahhoz, hogy ezek az eszközök hatékonyan működjenek, fontos szerepük lehet a Donbasz és a Krím visszaszerzésében. Ez a folyamat azonban időbe telik - sok időbe.

Ha viszont Ukrajna és nyugati támogatói kapkodnak és a fenti előfeltételek nem teljesülnek, hiába van ott a technika, az egész világ szeme előtt felsülhetnek ezek a modern NATO-fegyverek, ezt pedig a német és amerikai hadiipari szereplők nem fogják megköszönni, nem is beszélve a frontvonalon történő emberélet és technikai eszközveszteségekről.

Így tehát elmondható: biztosan segítség az ukrán haderőnek az Abrams, Leopard 2 vagy éppen Challenger 2-es harckocsicsalád, de egyikre sem érdemes úgy gondolni, mint a háborút önmagában eldöntő csodafegyver.

Ettől függetlenül persze nem kizárt, hogy ahogy a Bayraktar TB2 típusú csapásmérő drón köré, úgy majd a NATO-tank köré is kiépül majd valamiféle mitikus szerep, melyet a valóság vagy alátámaszt, vagy nem.

Címlapfotó: lengyel Leopard 2A4-esek gyakorlaton. Fotó: Wikimedia Commons

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
észak-macedónia elnökválasztás