Elképesztő károkat okozott az áradás Oroszországban - Házak ezrei kerültek víz alá
Globál

Elképesztő károkat okozott az áradás Oroszországban - Házak ezrei kerültek víz alá

MTI
Tízezer fölé emelkedett az Urál-hegységben található orosz településeken elárasztott házak száma vasárnap estére - közölték az orosz hatóságok.

 Az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb áradása az Urál-hegység orosz területein, Szibériában és a szomszédos Kazahsztánban is komoly károkat okozott.

Az Urál-hegységből a Kaszpi-tengerbe tartó Urál-folyó szintje pénteken pár óra alatt több métert emelkedett és átszakított egy töltést. Az Orszknál épített gát legfeljebb 5,5 méteres vízszint megtartására építették, de az Urál-folyó a hegyekben elolvadt víz érkezése miatt 9,6 méteresre duzzadt fel.

Az Orenburgi terület második legnagyobb települését, a 230 ezer lakosú Orszkot pénteken öntötte el a víz. Az áradás sújtotta térségekből vasárnap estig több mint 6100 embert kellett evakuálni.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma által közzétett felvételeken az emberek nyakig gázolnak a vízben, kutyákat mentenek, az elárasztott utcákon pedig csónakokkal és kenukkal közlekednek. A TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentései szerint hat felnőtt és három gyerek kórházba került, de állapotuk nem életveszélyes.

A Kreml vasárnap közölte: az áradás immáron elkerülhetetlen az uráli Kurgani területen és a szibériai Tyumenyi területen is, a területek kormányzóival Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon egyeztetett.

A Kurgani terület 320 ezer lakosú székhelyén, Kurgan városában a hatóságok sürgős evakuálásra szólították fel egy folyóparti negyed lakóit, mondván, hogy az árvíz rövid időn belül elönti a területet.

Alekszandr Kurenkov, a rendkívüli helyzetek minisztere szerint a helyzet gyors ütemben rosszabbodhat, ezért más orosz régiókra is kiterjesztették a riasztást.

"Jön a víz, és következő napokban tovább fog emelkedni a vízszint" - hangoztatta az 550 ezer lakosú Orenburg polgármestere is, kritikusnak nevezve az árvízhelyzetet.    

Gyenyisz Paszler, az Orenburgi terület kormányzója kijelentette: még soha nem szembesültek ilyen súlyos árvízzel. A hatóságok az Urál-folyó teljes hosszán, 2400 kilométeren át végig árvizekről számoltak be.

Az orosz sajtó az Orenburgi terület hatóságának becsléseire hivatkozva 21 milliárd rubeles (közel 82 milliárd forint) árvízkárról írt, az ár elvonulását pedig április 20. utánra becsülte.

A rendkívüli helyzetek minisztere közölte, az árvíz sújtotta területeken ivóvízre és víztisztító telepekre van szükség. Az egészségügyi hatóságok hepatitisz A-vírus elleni védőoltást adnak be a katasztrófa sújtotta területek élőknek.

A gát átszakadása miatt a Szövetségi Nyomozóiroda gondatlanságból elkövetett bűncselekmény és a biztonsági szabályok megsértésének gyanújával büntetőeljárást indított, mivel az ügyészség szerint a 2010-es építésű gáton nem végezték el a szükséges karbantartási munkálatokat.

Kanat Bozumbajev kazah miniszterelnök-helyettes szerint nagyjából 10-15 nap alatt éri el Kazahsztánt az orenburgi árhullám, fennáll az áradások veszélye Nyugat-Kazahsztán ás Atirau megyékben.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Ukrán  légvédelem Odessza