Videó: kalandos úton juthatott Ukrajnába egy ritka Skval páncélos

Portfolio
Ritka felvétel érkezett az ukrajnai harcokról: ukrán drónok egy hátrahagyott BMP-1U Skval gyalogsági harcjárművet támadnak. De mégis miért semmisít meg Ukrajna egy olyan fegyvert, amit történetesen ott fejlesztettek ki?

A BMP-1U meglehetősen kis szériában gyártott jármű: Kijev a 2000-es évek elején fejlesztette ki, a sztenderd szovjet BMP-1-estől az különbözteti meg, hogy a fegyverzetnek otthont adó apró és kényelmetlen toronyban már nem kuporog egy szerencsétlen katona, mivel a komponenst automatizálták.

A videón látható jármű valószínűleg meglehetősen kalandos úton jutott vissza Avgyijivka környékére: A Skval kevés vásárlója közül egy Grúzia volt, ahonnan az oroszok a 2008-as háború során több fegyvert, így az ukrán fejlesztésű gyalogsági harcjárművek egy részét is elszállítottak.

A videón látható, szerencsétlenül járt páncélos tehát Ukrajnából a kétezres évek elején a grúzokhoz került, onnan az oroszok csenték el, most pedig Ukrajnában vetették be. A harcjárműtípusnak ez volt a második igazolt vesztesége, az első példányt tavaly lőtték ki, szintén Avgyijivka környékén.

Címlapkép forrása: Vitalij via Wikimedia Commons

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF