Taktikát váltottak az oroszok: a totális összeomlás határán egy teljes szektor Ukrajnában

Portfolio
Oroszország új stratégiát alkalmaz Ukrajna energetikai infrastruktúrájának támadására, precíziós rakétákkal célozva meg a Kijevtől távol eső, kevésbé védett erőműveket. Számos találatot kapó létesítmény már nem is állítható helyre a következő fűtési szezonra - írta meg a Financial Times.

Ukrajnai tisztviselők beszámoltak az elmúlt hetekben az ország energetikai infrastruktúráját ért orosz rakétacsapásokról. Az elmondások szerint a károk súlyosabbak, mint az előző évben, és az oroszok célja, hogy tartós károkat okozzanak. Március 22. és 29. között Oroszország hét hőerőművet talált el, melyek a Kijevtől távoli régiókban helyezkednek el. Ezen felül további két vízerőművet is megtámadtak. A Harkiv régióban lévő erőművek szinte teljesen megsemmisültek.

Maxim Timcsenko, az ukrán energiaipari vállalat, a DTEK vezérigazgatója szerint cégük energiatermelésének mintegy 80 százalékát vesztette el az orosz támadások következtében.

Elmondta továbbá, ha nem érkeznek további támadások, akkor az erőműegységek legalább 50 százalékát vissza tudják kapcsolni a hálózatra. Az ukrán energiahálózat hiányosságait az EU-ból érkező energiaimport és a megújuló energiatermelés növekedése enyhítette. Az előző téli támadássorozat során Oroszország városokat taszított sötétségbe és hidegbe, most pedig egyes erőműveket próbálnak teljesen megsemmisíteni.

Maria Tsaturian, az Ukrenergo kommunikációs vezetője szerint a nagy erőművek helyreállítása hónapokat vagy éveket vehet igénybe. A beszámoló szerint Oroszország drága precíziós ballisztikus rakétákat is használ újabban a csapásaihoz, amelyek ellen nehezebb védekezni. Példának okáért az egyik szénerőmű elleni támadás során összesen 100 millió dollárnyi értékű rakétát használtak el az orosz támadók.

A márciusi támadások után az EU-ból származó import rekordot döntött, elérve a 18 700 MWh-t.

Ukrajna összekapcsolta hálózatát szomszédos uniós országokkal és növelte megújuló energiaforrásait. A jelenlegi meleg időjárásnak köszönhetően a napenergia jelentős része képes fedezni az ország energiaszükségletéből déli órákban. A megújuló energiaforrások szétszórtsága miatt nehezebb az egész energiatermelést megbénítaniuk a támadásoknak. Timcsenko is hangsúlyozta az elosztott termelés fontosságát a jövőbeli téli időszakokra való felkészülésben, amelyet az oroszok még nehezebben tudnak sikeresen megtámadni.

Idén először szervez közösen konferenciát a Portfolio és a Wolters Kluwer a témában – körüljárjuk, hogyan hat a LegalTech és a DigitalCompliance a versenyképességre és melyek a digitális térben való jelenlétet meghatározó legfontosabb jogi-szabályozási területek. Vegyen részt Ön is a jogi, üzleti, informatikai és kiberbiztonsági területek aktív párbeszédében.

Címlapkép forrása: Ed Ram/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF