Portfolio signature

Totálisan váratlan, szinte meghökkentő hátraarcot csinált Izrael - Mégis mi történik itt?

Vasárnap szinte a semmiből érkezett az a hír, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egy dandáron kívül minden katonáját kivonja a Gázai övezetből. Jeruzsálem október óta igyekszik felszámolni az övezetet irányító Hamászt, most mégis úgy tűnik, hogy ha csak ideiglenesen is, de felhagy a terület ostromával. Cikkünkben végigvesszük azokat a tényezőket, amelyek ehhez a döntéshez vezettek.

Izraeli oldalról nézve a gázai hadművelet vegyes eredményeket mutat. Bár az IDF veszteségei továbbra is minimálisak (október 7-e óta összesen 604 izraeli katona vesztette életét), a Hamász fegyveres szárnyának döntő része pedig harcképtelenné vált, Jeruzsálem nemzetközi megítélése rég nem látott mélypontot ért el a palesztin civilek megfelelőtől távol álló védelme miatt, a harcok pedig sokak szerint túlságosan elhúzódtak. Ahhoz azonban, hogy az IDF ilyen mértékű „leépítést” hajtson végre, több tényező együttes közrejátszására volt szükség.

Berezeltek Irántól?

A Damaszkuszban található iráni külképviselet ellen múlt héten végrehajtott légicsapás komoly nemzetközi felháborodást váltott ki. Bár Jeruzsálem korábban is hajtott végre célzott csapásokat az iráni forradalmi gárda elit Kudsz-alakulatának tisztjei ellen, arra eddig nem volt példa, hogy egy diplomáciai külképviseletre lőjenek. Teherán lényegében azonnal jelezte, hogy Jeruzsálem válaszcsapásra számíthat.

Sokan arra számítottak, hogy az iráni drónok és rakéták már a hétvége során, vagy legkésőbb kedden, a Ramadán lezárultával megindulnak az izraeli célpontok ellen, a perzsa állam azonban először hétvégén jelezte, hogy erre csak akkor kerül sor, ha Izrael nem köt tűzszünetet a Teherán által támogatott Hamásszal, pillanatnyilag pedig nagyon úgy tűnik, hogy el fog maradni az egész Közel-Keletet lángba borító háború.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Hogyan reagált Izrael az iráni fenyegetésre?
  • Milyen állapotok uralkodnak Gázában?
  • Elkerülhető-e a humanitárius katasztrófa az övezetben?
  • Milyen egyéb tényezők játszottak szerepet az izraeli csapatok kivonásában?

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés