Bevetették a legújabb ukrán fejlesztést: egyből kilőtték vele a fél Lengyelországot rettegésben tartó orosz rendszert

Portfolio
Nemrégiben bemutatkozott a „RAM X” elnevezésű, legfrissebb ukrán drónfejlesztés, az UAV első áldozatainak listájára pedig egyből felkerült a Boriszoglebszk-2, egy orosz elektronikus zavaróberendezés, amely képességeit már Lengyelország ellen is megvillantotta korábban.

Nem sokkal korábban számoltunk be arról, hogy a fronton is bemutatkozott az ukrán RAM X, vagy becenevén az „Ukrolancet”: első áldozata pedig egy 9A317 Buk légvédelmi rendszer egyik komponense volt.

A fegyver szinte teljesen hasonlít az orosz Lancet drónra, innen ered a becenév is. Ráadásul az ukrán fegyveres erők a második találatot is elkönyvelték: ezúttal egy Boriszoglebszk-2 elektronikus zavarórendszert ért találat.

A rendszert 2015-ben állította hadrendbe Oroszország, az elemzők pedig a háború előtt és alatt is többször figyelmeztettek a rendszer veszélyeire.

Az amerikai elemzők szerint akár az ötödik generációs (lopakodó) vadászgépek rendszereit is megzavarhatja, de nagyon sokan kötik össze a 2024 elején tapasztalt, fél Lengyelországot érintő „elsötétülést” a kalinyingrádi exlávéban található Boriszoglebszk-2-k gyakorlatával.

A címlapkép illusztráció. A címlapkép forrása: Wikimedia Commons

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF