Portfolio signature

Évtizedek óta rettegésben tartja a Nyugatot a hírhedt 29155-ös egység – Megoldódhat végre a Havanna-szindróma rejtélye?

Három lap közös nyomozása nemrég kiderítette, hogy az amerikai diplomatákat és hírszerzőket megtámadó rejtélyes Havanna-szindrómáért egy olyan „energiafegyver” lehet felelős, amit az orosz katonai hírszerzés, a GRU fejlesztett ki. A szabotázsokat a szolgálat 29155-ös egysége követhette el, amelyet számos, az elmúlt 10 évben Európában történt merénylet mögött sejtenek.

Megoldódott a Havanna-szindróma rejtélye?

2014 óta csaknem száz amerikai nagykövetségi dolgozó – diplomata, hírszerző, fizikai munkás és családtagjaik – jelentett rejtélyes megbetegedéseket. A betegség tünetei közé tartozik a migrén, a hányinger, a memóriazavarok vagy éppen a szédülés. Egyesek könnyebb szimptómákkal megúszták, másokat le kellett százalékolni, olyan súlyos és maradandó problémákat okozott nekik a rejtélyes kór. Mivel az első megbetegedéseket az Egyesült Államok havannai nagykövetségén fedezték fel 2016-ban, a rejtélyes betegségnek a „Havanna-szindróma” nevet adták.

Washington éveken keresztül nem tudott semmit kezdeni a nagykövetségi dolgozókat megtámadó titokzatos kórral. Az amerikai Kongresszus 2021-ben elfogadta az úgynevezett Havanna-törvényt, amely felhatalmazta a kormányt, hogy sérelemdíjat fizessen a Havanna-szindróma áldozatainak és azok családtagjainak. Egy 2023-as amerikai hírszerzési jelentés aztán úgy találta, hogy „nagyon valószínűtlen”, hogy az Egyesült Államok egy külföldi ellenfele állna a megbetegedések mögött.

A jelentés azonban nem sokakat nyugtatott meg, az áldozatok egy része pedig elárulva érezte magát. Felettébb gyanús ugyanis, hogy egy betegség kizárólag amerikai nagykövetségek dolgozóit támadja meg, legyen az a nagykövetség bárhol a világon, hacsak nem szándékos szabotázsakcióról van szó.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés