Portfolio signature

Csúnyán felsültek az iráni sztárfegyverek – Ennyire futná a rettegett nagyhatalom erejéből?

Amikor Irán az április 1-jei damaszkuszi légicsapás után bejelentette, hogy bosszút fog állni Izraelen, több lehetséges forgatókönyvről is olvasni lehetett a sajtóban, az egyik legnépszerűbb pedig az volt, mely szerint Teherán drónok, rakéták és robotrepülőgépek (cirkálórakéták) tömeges bevetésével fogja megpróbálni túlterhelni a zsidó állam légvédelmét. A végeredmény Irán számára inkább kiábrándító lehetett, ebben azonban számos tényező közrejátszott. Nézzük, melyek azok.

Azt, hogy Irán pontosan mekkora ballisztikus- és cirkálórakéta készlettel rendelkezik, lényegében lehetetlen pontosan megmondani, a legtöbb becslés ugyanakkor több tízezres nagyságrendre teszi Teherán arzenálját. A perzsa államnak 11 olyan hazai fejlesztésű ballisztikus rakétája van, ami képes lehet elérni Izraelt, és legalább egy, maximum három hasonló kapacitású robotrepülőgépe. A Szumár hatótávolságáról nincsenek megbízható információk, ráadásul nemrég került bevezetésre, a Hovezieh biztosan el tudná érni a zsidó államot, de nem ismert az, hogy bevethető-e már a fegyver.

Horramsár ICBM irán
A Horramsár Irán egyik legmodernebb ballisztikus rakétája. Forrás: Mohammad Hassanzadeh via Wikimedia Commons

Pillanatnyilag tehát azt sem lehet biztosra tudni, hogy Irán a Sahed-dróncsaládon kívül milyen eszközökkel támadta meg Izraelt,

az azonban biztos, hogy a károk finoman szólva is minimálisak maradtak.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés