Nem fukarkodott Irán vezetője a fenyegetésekkel: Izrael teljes elpusztítását helyezte kilátásba

Portfolio
Ebrahim Raiszi, Irán elnöke szerdán egy katonai parádén mondott beszédet, amelyben természetesen az Izrael elleni háború lehetséges folytatására is kitért – számolt be a Fox News.

Nem csillapodik a feszültség a Közel-Keleten, miután szombat éjjel Irán drónok és rakéták százait lőtte ki Izrael ellen. Az akció csak kisebb károkat okozott a zsidó államnak, ám Jeruzsálem kijelentette, hogy meg fogja torolni az akciót. Ebrahim Raiszi szerdán egy, az iráni fővárostól északra tartott katonai parádén szólalt fel, ahol megismételte a korábbi fenyegetését Izraelnek. Elmondta, hogy „masszív és kemény” válaszokkal kell számolnia majd az izraeli védelmi erőknek.

Megesküdött, hogy teljesen elpusztítja a zsidó államot, ha az a „legapróbb inváziót” is megkísérli Irán ellen.

Kifejtette továbbá, hogy felkészültek egy esetleges válaszra. Raiszi elmondta, hogy szombaton Irán csak korlátozott akciót indított, mivel egy nagyszabású hadműveletben „semmi sem maradna a cionista országból”.

Az április 14-i nagyszabású támadás a perzsa hatalom részéről egy megtorló hadművelet volt, válaszul egy két héttel korábbi damaszkuszi rakétacsapásra. Akkor – a feltételezések szerint – az izraeli haderő (IDF) lebombázta Irán szíriai nagykövetségét, ezzel 12 ember halálát okozva, köztük két iráni tábornokét. Jeruzsálem nem vállalta a felelősséget az eset miatt, bár nem is tagadta azt.

A beszéd szokatlan körülmények között hangzott el, ugyanis a katonai parádét jellemzően egy Teherántól délre fekvő autópályán szokták megrendezni és a televízió is közvetíteni szokta. Most azonban mindenféle magyarázat nélkül áthelyezték a fővárostól északra található laktanyába és a média sem vehetett részt az eseményen.

Címlapkép forrása: Stringer/Anadolu via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF