Teljes hátraarc: hosszú sorokban távoznak az orosz páncélosok a kudarcos békemisszió után

Portfolio
A Kreml megerősítette, hogy az orosz békefenntartók elhagyják az Azerbajdzsán által tavaly szeptemberben elfoglalt Hegyi-Karabahot, ahová még a 2020-as hegyi-karabahi háború után telepítették őket – írja a Reuters.

Igen, valóban ez a helyzet

– mondta Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő arra a kérdésre, hogy az orosz katonák elhagyják-e Hegyi-Karabahot.

A közösségi médiában terjedő felvételeken orosz páncélosok láthatók, melyek állítólag Oroszország felé távoznak.

2020-ban háború tört ki Azerbajdzsán és Örményország között, miután Baku kísérletet tett a hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, de akkor még zömében örmények lakta Hegyi-Karabah elfoglalására.

A háborút akkor Oroszország közvetítésével fegyverszünettel zárták le, melynek értelmében orosz békefenntartókat telepítettek Hegyi-Karabahba és környékére.

Mandátumuk eredetileg öt évre szólt.

Tavaly szeptemberben azonban Azerbajdzsán újra támadást intézett Hegyi-Karabah ellen, és lényegében két nap alatt elfoglalta a területet. Az orosz békefenntartók nem avatkoztak be, annak ellenére sem, hogy orosz katonákat is azeri támadás ért. Az azeri győzelem után mintegy 100 ezer örmény, a régió szinte teljes örmény lakossága az anyaországba menekült.

Hegyi-Karabah azeri bevételét követően Örményország egyre látványosabban távolodik korábbi szövetségesétől, Oroszországtól, és közeledik a Nyugat felé.

Címlapkép: Orosz békefenntartók páncélosai Hegyi-Karabahban 2021 novemberében. Forrás: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF