Hiába állítja Irán, hogy nem történt semmi az iszfaháni repülőtéren: a műholdképek alapján elég nagy a baj

Portfolio
A New York Times műholdfelvételeinek elemzése alapján már biztos: Izrael precíziós támadást hajtott végre az iszfaháni iráni légi bázis ellen, egy érzékeny célpontot is sikerült kiütniük - tudósított a New York Times.

A New York Times által megvizsgált képek szerint a légibázis elleni precíziós csapás során találatot kapott egy 30N6 "flap-lid" tűzvezető rendszer, aminek az lenne a feladata, hogy az orosz Sz-300-as légvédelmi rakétákat koordinálja.

Az Aurora Intel által az X közösségi médiaplatformon először kiemelt sérült területet több műholdfelvétel segítségével elemezte a Times. Az eredményeket Chris Biggers, amerikai kormányzati képelemző is megerősítette. A radar környezetében jellemzően négy rakétaszállító teherautót szórnak szét, ezek a csapás előtt közvetlenül a radar mellett voltak láthatóak. A támadást követően ezeket áthelyezték, és külsőleg nem mutattak sérüléseket, ami arra utalhat, hogy a támadás nagyon pontosan volt kivitelezve.

A légi bázis és a mellette található repülőtér más részei érintetlennek tűntek, ami azt sugallja, hogy Izrael célzottan hajtotta végre a támadást az iráni légvédelmi képességek gyengítése érdekében.

Ez különösen jelentős tényező, tekintettel arra, hogy a légibázis tőszomszédságában az iráni atomprogram kulcsfontosságú létesítményei helyezkednek el.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF