Brit hírszerzés: nem akármilyen ellátás illeti a besorozott orosz eliteket, influenszerek is mehetnek

Portfolio
Kiadta napi ukrajnai háborús hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium. Ezúttal az orosz fegyveres erőknél létrejött VIP alakulatról írtak.

A hírszerzés hétfőn három pontban foglalta össze a legfontosabb információkat:

  • A híres orosz influenszer, Jelena Blinkovszkaja férje csatlakozott az orosz fegyveres erőkhöz az ukrajnai hadműveletekhez, hogy ezzel megpróbálja elkerülni felesége bebörtönzését. Őt adócsalással vádolják. Erről 2024. április 16-án tett közzé egy posztot a közösségi médiában, hogy csatlakozott a Barsz Kaskadhoz, amely az Orosz Fegyveres Erők egyik kifejezetten hátravont célra létrehozott egysége Ukrajna közelében.
  • Barsz Kaskadot Dmitrij Szablin, az orosz parlamenti alsóház védelmi bizottságának elnöke hozta létre. Az egység túlnyomórészt a pilóta nélküli járművek (UAV-k) bevetésénél segédkezik. 2022 októberében alakult meg és legalább 10 Egyesült Oroszország párttagot vagy annak fiait sorozták be ide. Őket VIP kategóriában tartják, különleges védelmet kapnak a szolgálatuk közben.
  • A Barsz Kaskadba sorozás tulajdonképpen lehetővé teszi azt az orosz eliteknek, hogy eleget tegyenek a sorozási kötelezettségeiknek anélkül, hogy ténylegesen aggódniuk kelljen az életükért a harcokban. Blinkovszki az első ismert olyan eset, aki magától csatlakozik az egységhez azért, hogy segítsen elkerülni az egyik családtagja börtönbüntetését.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF