Portfolio signature

Van egy terület, ahol kifejezetten erős az orosz hadsereg: ez még komoly gondot okozhat Ukrajnának

A napokban ismét elszaporodtak a Krím-félszigetet érő ukrán rakétacsapások. Egyes elemzők szerint Kijev a szárazföldi útvonalak elvágásával, a fekete-tengeri orosz flotta elleni támadásokkal és a légvédelmi rendszerek kilövésével lényegében megkezdte a 2014-ben megszállt terület ostromát. Ukrajnának a jelenleg rendelkezésre álló szárazföldi eszközöket és a frontvonal állapotát figyelembe véve lényegében semmi esélye nincs arra, hogy valódi inváziót indítson a félsziget ellen, a harcok így a levegőre és a tengerre korlátozódnak. Nézzük, milyen fegyvereket vethet be Moszkva a támadások kivédésére.

Az orosz-ukrán háború 2022-es kirobbanásakor az orosz fegyveres erők légvédelme döntően már a 21. századi sztenderdeknek megfelelő, rakétákkal felszerelt egységekből áll, melyek ráadásul a legtöbb esetben teljesen önjáróak, nem kell használat után „összecsomagolni” és más járművel arrébb szállítani őket. Moszkva jelenleg 10 különböző légvédelmi rendszert, valamint azok alvariánsait tartja aktív szolgálatban, nézzük, melyek azok.

Ami a háború elején nagyon hiányzott: kis hatótávolságú légvédelmi rendszerek

Bár éppen néhány sorral ezelőtt említettük, hogy Moszkva mostanra a modern kor követelményeinek többé-kevésbé megfelelve rakétákat alkalmaz a légvédelemre, ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem találkozhatunk elavultabb eszközökkel: az orosz haditengerészet gyalogsága kis számban még napjainkban is alkalmazza a szovjet-érából megmaradt ZSZU-23-4 Silka önjáró légvédelmi lövegeket, melyek – ahogyan nevük is mutatja – négy darab 23 mm-es gépágyúval vannak felszerelve. Bár a gépágyúk radarvezéreltek, ezek a fegyverek a gyorsan mozgó rakétákat és vadászbombázókat csak nagyon nagy szerencsével, alacsony magasságban képesek kilőni. Ugyan drónok és helikopterek ellen még csak-csak felhasználhatóak, a haditengerészet katonái inkább azért kedvelik őket, mert beásott élőerő ellen kegyetlen hatékonysággal vethetőek be, ráadásul – mivel légvédelmi fegyverekről van szó – sokkal meredekebb szögben képesek felfelé lőni, így az utcai harcokban gyakran jobban beválnak, mint a harckocsik, vagy más, könnyen páncélozott járművek.

ЗСУ-23-4_«Шилка»_в_Музее_отечественной_военной_истории
Egy orosz ZSZU-23-4 Silka az Orosz Hadtörténeti Múzeumban. Forrás: Orosz Hadtörténeti Múzeum via Wikimedia Commons

Az orosz csapatlégvédelem (a gépesített gyalogsággal és harckocsizókkal együtt mozgó légvédelem) pillanatnyilag legelterjedtebb, ugyanakkor egyik legelavultabb fegyvere a hírhedt MT-LB pszh alvázára szerelt 9K35 Sztrela 10-es széria. A rendkívül egyszerű és még annál is olcsóbb eszköznek számos variánsa ténykedik napjainkban is aktívan, ráadásul függetlenül attól, hogy idén töltik az ötvenedik évüket, néha meglepő teljesítményt is képesek nyújtani:

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés