Portfolio signature

A radikális jobboldal lehet az új Európai Parlament vezető ereje? – Hatalmas csel készül a drámai szakítás után

Május 23-án az Európai Parlament radikális jobboldali frakciója, az Identitás és Demokrácia (ID) kizárta tagjai közül Németország második legnépszerűbb pártját, az Alternatíva Németországnak (AfD) pártot. A kizáráshoz az AfD több botránya vezetett el, amelyek elsősorban az ID egyik legnagyobb ereje, az egyre inkább középre célzó Marine Le Pen-féle francia Nemzeti Tömörülés számára váltak kínossá. A francia elnöki székre pályázó Le Pen az ID-hez képest kicsit középebbre álló Európa Konzervatívok és Reformerek (ECR) vezető erejével, Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel szeretne szorosabb együttműködést, bár az, hogy egyesülhet-e a két jobboldali frakció, továbbra is erősen kérdéses.

Kizárták az ID-frakcióból az AfD-t

Május 23-án

az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsaládja kizárta tagjai közül az Alternatíva Németországnak (AfD) pártot.

A kizáráshoz botrányok sora vezetett el. Az év elején derült ki, hogy a párt néhány vezető képviselője tavaly novemberben részt vett egy titkos találkozón, ahol többek között Európában élő bevándorlók kitelepítésének kérdéséről tárgyaltak („remigrációs terv”). A francia Nemzeti Tömörülés de facto vezetője, Marine Le Pen akkor, január végén azt mondta, „nagyon nagy véleménykülönbségek” vannak a két párt között, és meg kell nézni, hogy mit jelent mindez az ID-frakcióra nézve.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés