Portfolio signature

Egész Franciaországot felforgatta Macron váratlan húzása – Kormányozhatatlanná válhat az EU második számú hatalma?

Váratlant húzott Emmanuel Macron francia elnök vasárnap este: pártja EP-választási súlyos veresége után feloszlatta a Nemzetgyűlést, lemondatta a kormányt, és új törvényhozási választásokat írt ki június 30-ára, illetve július 7-ére. Az államfő ezzel kockázatos játékba kezdett, a választások kimenetele ugyanis könnyen az EP-voksoláson győztes, Marine Le Pen-féle jobboldali radikális párt, a Nemzeti Tömörülés abszolút többsége lehet, de az is elképzelhető, hogy patthelyzet alakul ki az új Nemzetgyűlésben, ami súlyos kockázatot jelent az ország kormányzására nézve. Macron a szélsőjobboldali veszély felemlegetésével próbálja összezárni a mérsékelt szavazókat pártja mögé, de a Nemzeti Tömörülés „néppártosodása” miatt ennek már nincs olyan mozgósító ereje, mint régen.

Vereség után új választások

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap este bejelentette, hogy előrehozott nemzetgyűlési választásokat ír ki június 30-ára, illetve június 7-ére. Az ok: pártja, a Reneszánsz és annak szövetségesei 14,6 százalékkal másodikak lettek az európai parlamenti választásokon, miközben a Macron fő ellenfeléhez, Marine Le Penhez köthető Nemzeti Tömörülés 31,37 százalékot szerzett.

Francia EP-választás eredmények

Nemzetgyűlési többsége most sincs Macron pártjának és szövetségeseinek, alkalmi koalíciókkal kell áterőltetni a jogszabályjavaslatokat a törvényhozáson. Sőt, olykor alkotmányos különutakat kell keresniük: a hatalmas tüntetéseket kiváltó nyugdíjkorhatár-emelést például Macron a Nemzetgyűlést megkerülve emelte törvényerőre.

A francia elnök kockázatos játékba kezdett alig több mint két évvel újraválasztása és szűk három évvel utolsó mandátumának lejárta után, de a kockázat úgy valamivel kisebb, hogy nem biztos többséget veszít el. Elemzők szerint Macron számításai mögött az áll, hogy

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés