Portfolio signature

Pattanásig feszült a helyzet: bármikor kirobbanhat az újabb pusztító háború

Az elmúlt két hétben látványosan felpörögtek az események Izrael és a libanoni Hezbollah iszlamista szervezet között: a terroristák két napja példátlan rakétatámadást indítottak Izrael északi területei ellen, Jeruzsálem pedig több válaszcsapással reagált. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) parancsnoksága szerint készen állnak arra, hogy bevonuljanak Libanon déli részébe, a gázai harcok intenzitásának csökkenésének hála ráadásul most már az erők megosztása miatt is kevésbé kell aggódniuk. De milyen valószínűséggel robbanhat ki egy újabb háború és milyen esélyekkel indulhat a Hezbollah a világ egyik legprofibb fegyveres ereje ellen? Nézzük.

A Libanon déli és északkeleti részét uraló Hezbollah az izraeli-palesztin konfliktus kirobbanása óta meglehetősen érdekes stratégiát követ: amíg Jeruzsálem le volt foglalva a Gázai övezet megszállásával, addig az északi határon meglehetősen alacsony intenzitású volt a konfliktus, míg az elmúlt hetekben, amikor az IDF-nek már egyre kevesebb csapatot kell az övezetben állomásoztatni, a libanoni iszlamisták is aktivizálták magukat.

Libanon, a rossz szomszéd

Izrael és a Hezbollah viszonya a 2006-os libanoni háború után meglehetősen furcsa képet festett:

Az iszlamista szervezet időnként átlőtt az izraeli határon, erre válaszul pedig az idf lebombázott egy-két célpontot libanon déli részén, ennél komolyabb konfrontációra azonban nem került sor.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mekkora esély van arra, hogy Izrael megtámadja Libanont?
  • Egy esetleges offenzíva esetén milyen nehézségek várnának Izraelre?
  • Hogyan alakult Izrael és a Hezbollah viszonya a gázai konfliktus kirobbanása óta?
  • Változtatott-e a status quo-n a Hezbollah eheti példátlan rakétatámadása?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés