Portfolio signature

Rendkívüli időszakban lép új vezető a világ legnagyobb katonai szövetségének élére – Mit kell tudnunk a NATO új főtitkáráról?

Csütörtökön derült ki, hogy a NATO mind a 32 tagállama beállt a leköszönő holland miniszterelnök, Mark Rutte mögé, így ő lehet októbertől a NATO új főtitkára Jens Stoltenberg után. De ki is valójában Mark Rutte, és milyen kihívások várnak rá az észak-atlanti katonai szövetség új civil vezetőjeként?

Rekorder holland miniszterelnök

Az 1967-es születésű Mark Rutte a jelenkori európai uniós tagállami vezetők közül Orbán Viktort követően a legtöbb időt töltötte hivatalban: 2010. október 4-én foglalta el a holland miniszterelnöki posztot, és ügyvezető kormányfőként – utódja, Dick Schoof hivatalos kinevezéséig – jelenleg is vezeti Hollandiát. Rutte hivatalosan tavaly július 7-én nyújtotta be lemondását, miután a kormánykoalíció nem tudott megegyezni a növekvő bevándorlás kérdésének kezelésében.

Rutte történelemből szerzett diplomát 1992-ben a Leideni Egyetemen, majd az üzleti életben talált állást az Unilever egyik HR-menedzsereként. Már egyetemi évei alatt csatlakozott a jobboldali liberális Szabadság és Demokrácia Néppárt (VVD) ifjúsági szervezetéhez, amelynek 1988 és 1991 között elnöke is volt.

Az üzleti életből 2003-ban a parlamentbe került képviselőnek, 2006-ban pedig pártja, a VVD elnökének választották – ezt a tisztséget egészen tavaly augusztus 14-ig töltötte be.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés