Portfolio signature

Egyre elkeserítőbb a helyzet Izraelben - Padlógázzal rohan a saját vesztébe Netanjahu?

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök helyzete a 2023 októberi terrortámadás előtt sem volt éppen fényes: a populista politikus már a kormányfői pozíciót is csak nagy nehézségek árán tudta bezsebelni, mostanra pedig szinte már az is kérdéses, hogy békés úton fog-e távozni a hatalomból. Nézzük, milyen tényezők befolyásolták az elmúlt egy évben az izraeli politikai életet.

Az izraeli kormányzat instabil helyzete egyáltalán nem újkeletű: 2018 óta nem sikerült olyan kormányt állítani, ami egy évnél tovább húzta volna. Politikai intrikák, felbomló koalíciók, ellenzékbe átülő politikusok jellemezték Izrael elmúlt nagyjából öt évét.

A mostani Netanjahu-kormány megalakulása sem sokat javított a helyzeten: Jair Levin jobboldali igazságügyi miniszter 2023. január 4-én nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, ami jelentősen megnyírbálta volna a Legfelsőbb Bíróság hatáskörét, ezzel egy időben pedig kiterjesztette volna a kormánykoalíció hatalmát.

Demonstrating_against_judicial_reform_260323_03
Izraeliek tüntetnek az igazságügyi reform ellen 2023 márciusában. Forrás: Oren Rozen via Wikimedia Commons

Az igazságügyi reform ötlete széles körben váltott ki elégedetlenséget a lakosságból: majd minden hétvégére jutottak tömegtüntetések az ország nagyvárosaiban, de a nemzetközi közösség nyugati fele is éles kritikákkal illette a sokak szerint antidemokratikus javaslatot.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mi tette népszerűtlenné Netanjahut a háború kirobbanása előtt?
  • Hogyan alakult az izraeli kormány megítélése a gázai harcok során?
  • Mekkora esély van az eszkalációra Libanonban?
  • Mi a helyzet az izraeli egységkormánnyal?
  • Miért került megoldhatatlan helyzetbe Netanjahu?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés