Feltette magát a világ legnépesebb országa a globális sakktáblára, ez pedig éppen Putyinnak jött kapóra
Globál

Feltette magát a világ legnépesebb országa a globális sakktáblára, ez pedig éppen Putyinnak jött kapóra

A világ legnépesebb országának, egyben a Föld legnagyobb demokráciájának a vezetője, Narendra Modi Oroszországban tett egy szimbolikus kétnapos látogatást július 8-tól. A találkozó egy súlyos gyomrost jelent a nyugati erőfeszítések számára, hiszen egyértelműen azt jelzik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Kínán kívül is vannak nagyon erős nemzetközi partnerei. Az indiai miniszterelnök látogatásának hátterében a globális geopolitikai játszma egy újabb felvonása áll.

Narendra Modi indiai miniszterelnök a 2022-es ukrajnai orosz invázió óta először látogatott el Moszkvába, ahol kétnapos megbeszélés-sorozaton vett részt. Legutóbb 2021 decemberében került sor a két vezető között csúcstalálkozóra, akkor az orosz elnök látogatott el India fővárosába. Most a megbeszélésekre a Kreml meghívása miatt került sor. Nem ez az első személyes találkozójuk a kelet-európai háború kirobbanása óta, 2022-ben a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) üzbegisztáni csúcsán már az indiai politikus úgy fogalmazott Putyinnak, hogy „ez a korszak nem a háború korszaka”, mindezzel jelezve, hogy elhatárolódik az oroszok „különleges hadműveletétől”.

Az egyszeri jelzés ellenére India vagy az újdelhi miniszterelnök nem ítélte el Oroszországot az ukrajnai háború miatt, bár több alkalommal is felszólították a feleket a párbeszédre, a diplomáciai megoldásra.

A kereskedelmi kapcsolatok ennek ellenére szárnyaltak, India hatalmas üzletet csinált abból, hogy nyomott áron vásárolja az orosz olajat.

A felettébb kedélyes találkozó

Ez volt az első kétoldalú megbeszélése Modinak, miután június elején harmadik alkalommal is India miniszterelnökévé választották, amely jelzi, hogy mennyire fontos partnerként tekint Oroszországra a dél-ázsiai hatalom. A látogatás különlegességét viszont legjobban az jelzi, hogy a 2015 óta hivatalban lévő indiai miniszterelnök korábban még sohasem utazott az orosz fővárosba kétoldalú találkozóra. Közvetlenül az esemény előtt pedig arról számolt be az orosz állami TASzSz, hogy az indiai politikus különösen optimistán tekint a megbeszélésekre.

Ezt megerősítve előzetesen az indiai kormány közleményt tett közzé a találkozóról, ahol Modi nagyon szívélyes hangnemet ütött meg:

Alig várom, hogy barátommal, Vlagyimir Putyin elnökkel áttekintsük a kétoldalú együttműködés minden aspektusát, és megosszuk egymással a különböző regionális és globális kérdésekkel kapcsolatos nézeteinket.

Bár direkt módon nem mondta ki, de közvetetten Újdelhi ukrajnai háborúban vállalt szerepéről is szót ejtettek ekkor:

Arra törekszünk, hogy támogató szerepet játsszunk egy békés és stabil régió létrehozása érdekében.

A találkozó nagyjából ebben a rendkívül szívélyes és nyájas hangnemben zajlott le, közösen vacsorázott Modi és Putyin, megnézték együtt az orosz elnök lovait, sőt, az indiai miniszterelnök még kitüntetést is kapott:

Washington már a találkozó első napján közleményt adott ki, amelyben aggodalmát fejezte ki a látogatás miatt. Matthew Miller, az amerikai külügy szóvivője úgy fogalmazott, hogy nagyon szorosan fogja követni az eseményt és figyelni fog az elhangzó kijelentésekre. Hozzátette, hogy reméli, hogy az Oroszországgal tárgyaló országok figyelembe veszik az ENSZ Alapokmányát, valamint Ukrajna szuverenitását.

Az oroszországi találkozón végül összesen kilenc megállapodást írtak alá a felek. Azt már az előzetes információk alapján tudni lehetett, hogy főleg a védelmi, energetikai és kereskedelmi kérdések jelentik majd, ezen felül az aktuális globális geopolitikai témák sem fognak elmaradni:

 • Ukrajnai háború: Modi közvetlenül nem szólt az ukrán fővárost ért csapásokról kollégájának, ám megjegyezte, hogy a konfliktusra a megoldás nem háborúval, hanem párbeszéddel és békével érhető el. Az indiai miniszterelnök röviden szólt a kijevi kórházat ért támadásról is egy újságírói kérdésre válaszolva, miközben az orosz elnök mellett ült. Azt mondta, hogy nyugtalanítja az ártatlan emberéletek kiontása, különösen a gyermekeké. A két vezető még hétfőn, az ovo-garjovói rezidencián tárgyaltak az ukrajnai kérdésről, ezt követően Modi úgy nyilatkozott, hogy:

  India készen áll arra, hogy minden lehetséges módon támogassa Önöket a béke elérésében. Biztosítom önöket és a világot, hogy a béke mellett vagyunk, és miután tegnap beszéltem Putyin barátommal, van reményem.

  A kijelentéssel Újdelhi gyakorlatilag világossá tette, hogy igyekszik olyan félként megjelenni, amely képes lehet közvetíteni a felek között, ezzel némileg

  Kína ambícióival is felvéve a versenyt.

  Mellékszál, de egyáltalán nem lényegtelen téma, hogy Moszkva Indiában is toborzott Ukrajnába katonákat, több dél-ázsiai meg is halt az összecsapások következtében. Az ügy nagy vihart okozott Indiában, de végül a nyilvános kommunikációban nem került elő a téma, csak a találkozó után: Moszkva elengedi azokat az indiaiakat, akiket megtévesztéssel toboroztak az ukrajnai háborúba.
 • Kereskedelem: Az orosz-indiai kereskedelem mértéke rekordot ért el 2023-ban, a 65,7 milliárdos értékig kúszott fel, amely 33 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb gondot viszont az jelenti, hogy ez rendkívül egyenlőtlenül oszlik meg a felek között: Oroszország sokkal nagyobb mennyiségben ad el Indiának, mint amennyit a dél-ázsiai ország el tud adni partnerének.

  A megbeszéléseken is ez a szempont kapta az egyik legnagyobb figyelmet.

  Két indiai konzulátus megnyitását jelentették be Jekatyerinburgban és Kazanyban, hogy ezzel megkönnyítsék az utazást és az üzletelést. Megállapodtak abban, hogy felpörgetik a kereskedelmet az orosz távol-keleti régió, valamint India között, erre egy ötéves terv született 2029-ig. A kritikus fontosságú sarkvidéki térség sem maradt ki, itt is növelik az összeköttetéseket, valamint ösztönzik a beruházásokat a felek között. A látogatás során Modi és Putyin elment egy kiállítási központba is, amelyben a nukleáris ipar pavilonja is áll. Ez a lépés azt a következtetést engedi, hogy valamilyen atomalku is szóba került Újdelhi és Moszkva között. A környezettudatos fejlesztések mellett is kiálltak a felek.
 • Védelmi-biztonsági összeköttetések / hadiipar: India régóta az orosz (azt megelőzően pedig a szovjet) hadiipar egyik legnagyobb vásárlója. A dél-ázsiai hatalomban a saját hadiipar kiépítése megkésve kezdődött el, ezért egyelőre jelentős lemaradásban van a nyugati, vagy a legfőbb rivális kínai technológiától.

  Újdelhi igyekszik behozni a hátrányát, ehhez viszont külföldi partnereket kell találnia.

  Az elmúlt években az indiai vezetés némileg elfordulni látszik az oroszoktól e tekintetben, de teljesen nem tudtak tőlük függetlenedni, köszönhetően a számos fejlesztési projektnek is. Az elmúlt években azonban több nyugati beszállítóval is jelezte India, hogy több lábon állóvá szeretné tenni a fegyvervásárlásait. Ezekről végül a nyilvánosság előtt nem esett szó, amely azt a következtetést engedi, hogy kényes témának tekintik. Vélhetően a zárt ajtók mögött több gondolat is elhangzott a fegyverkereskedelem jövőjéről, valamint a közös fejlesztésekről is, ám ennek eredményeit a várakozások szerint csak a jövőben hozzák valamilyen formában nyilvánosságra.

A Putyin-Modi találkozó hatásairól egyelőre még nehéz lenne hosszútávú következtetéseket levonni, bár a szimbolikájában nagyon erőteljes üzenetet küldött a világnak, aminek sokkal inkább geopolitikai háttere van.

A nagy sakkjátszma

A nyugati világ számára most egyértelműen Ukrajna kérdése jelenti a legfontosabb témát, ennek fényében vizsgálta a legtöbb szakértő az indiai miniszterelnök látogatását. Modi 2024 június közepén találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel az olaszországi G7-csúcson. A kijevi államfő egyébként „óriási csalódásként” értékelte Modi látogatását Moszkvába, éppen azon a napon, amikor orosz rakéták csapódtak az ukrán fővárosba, többek között egy gyermekkórházat is eltalálva.

Óriási csalódás és megsemmisítő csapás a béke erőfeszítéseire, hogy a világ legnagyobb demokráciájának vezetője egy ilyen napon Moszkvában megöleli a világ legvéresebb bűnözőjét

– írta Zelenszkij.

Narendra Modi helyzete jelenleg igen érdekes a világpolitikában: miközben a világ legnépesebb országának vezetőjeként kezdi meg harmadik ciklusát, addig a belső támogatottsága határozottan instabil. Az ország gazdasága folyamatosan felívelő pályán van, ám a nemzetközi kapcsolatrendszerben ingatag a helyzete: Kínával az elmúlt években megmaradt a hideg, távolságtartó viszony, miközben az Egyesült Államokkal viszonylag stabil a helyzet, a kulcskérdést egyértelműen Moszkva jelenti az ország számára. Ám hiába számítanak az oroszok Peking egyre szorosabb szövetségesének, valamint Washington legfőbb ellenfelének,

India igyekszik egy billegő pozíciót felvenni a nagyhatalmak rivalizálásában a Kreml szövetségével.

A nagy négyes keringője azt a következtetést sejteti, hogy Újdelhi egyáltalán nem akar egyik blokkhoz sem elköteleződni, inkább menne tovább a saját megkezdett útján. Ez a döntés azért is nagyon fontos lehet a dél-ázsiai ország számára, mivel a népessége és a növekvő gazdasági ereje miatt egyre inkább globális erőközponttá növi ki magát, így Modi már most igyekszik elérni azt, hogy a jövőben inkább ők legyenek globális tényezők.

A miniszterelnök ehhez egy amolyan libikóka-külpolitikát választott: senkitől sem szeretne túlzottan eltávolodni, miközben egyik hatalomhoz sem szeretne túlzottan közel kerülni.

A kivételt ebben talán Kína jelenti, mivel a 2020-as himalájai összecsapások óta nem igazán sikerül normalizálni a kapcsolatokat Pekinggel (a feszültséget az is jelzi, hogy Narendra Modi és Hszi Csin-ping kínai elnök látványosan kerüli a személyes találkozó lehetőségét az elmúlt időszakban). Közben az Egyesült Államok kénytelen belátni, hogy a dél-ázsiai hatalom túl fontos ahhoz, hogy egyszerűen elengedjék a kezét az orosz kapcsolatok miatt. Washington tisztában van azzal, hogy szüksége lesz India szövetségére, amennyiben Kína hatalmi ambícióinak visszaszorítását szeretné elérni.

Oroszország számára a helyzet egyértelmű: Moszkvának mindenkire szükséges van, aki a hajlandó vele üzletelni, ezzel pedig túlélni a nyugati szankciók okozta gazdasági hatásokat.

Ennél a pontnál érnek össze a szálak jelenleg: India olcsón tud vásárolni energiahordozókat, miközben az oroszok is elégedettek lehetnek, hiszen ezzel egyrészt nem fognak túlzottan egyoldalúan függeni a kínaiaktól, miközben egy régi szövetségessel tudják fenntartani a kapcsolatot. Modi és Putyin érdekei más módon is átfedésben vannak: ez a „globális dél” felemelését célzó BRICS+ projekt. Az orosz elnök nyugati elszigetelődése ellenére a csoportban szereplő országok továbbra sem határolták el magukat a Kremltől, ami jelzi, hogy a világ más tájain mennyire eltérőek a prioritások.

Kérdés persze, hogy mit jelent a jövőben a találkozó India kapcsolatára nézve az Egyesült Államokkal. Washington korábban több alkalommal is megfenyegette azokat a vállalatokat, amelyek megkerülik a nyugati szankciókat és üzletelnek az oroszokkal. Az Indiával fenntartott stratégiai kapcsolat azonban felülírhatja ezeket az intézkedéseket. A Fehér Ház viszont annyit mindenképpen el szeretne érni, hogy India ne kerüljön túl közel a Kreml politikájához, ezért megpróbálja majd az indiai cégekre belengetett szankciókkal kicsit távolabb lökni egymástól a két hatalmat. Ebben az is segít számára, hogy az amerikai politika abszolút tágan értelmezi a korlátozó intézkedések bevezetésének határait, ezért ameddig egyes országok szinte bizonyosan súlyos következmények elé nézhetnek a szankciók megkerülésével, addig más országok ezt viszonylag könnyedén megússzák. A legerősebb hangsúly a stratégiai fontosságukon van, ebben pedig India egyáltalán nem áll rosszul (tagja például a QUAD-nak, azaz az Egyesült Államokkal, Ausztráliával és Japánnal közös fórumnak, amely egyértelműen Kína visszaszorítására irányul).

A mostani esemény arra mindenképpen ideális volt Modinak, hogy bebiztosítsa India helyzetét a világban: egy feltörekvő nagyhatalom képében mutatkozik, akinek nem kell tartania a Nyugat kemény dorgálásától, ezzel jelezve erejét. Az indiai miniszterelnök a céljaihoz Oroszországot használta fel, ám vélhetően ezt Putyin a legkevésbé sem bánja, hiszen ezzel ő is tudja mutatni, hogy milyen erős barátai vannak még a világon.

A találkozó ténylegesen nem alakított át semmit sem a globális erőegyensúlyban, ezzel pedig éppen Ukrajna ügye járhat a legrosszabbul.

Címlapkép forrása: Sefa Karacan/Anadolu via Getty Images

Holdblog

Lelassult a globális vagyon növekedése

Eléggé lelassult a globális vagyon növekedése az elmúlt évtizedben. A UBS nemrég publikált Global Wealth Report 2024 című jelentése szerint míg 2000 és 2010 között... The post Lelassult a g

Kiszámoló

Mindent a CSOK Pluszról

Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd, akkor érdemes végignézned. Ha kérdésed van, keresd meg őt, a honlapján megtalálod a tel

SPB Blog

Mi befolyásolja az olaj árát?

A kőolaj a világ egyik legfontosabb árucikke. Az árát sok paraméter befolyásolja és talán evidens lenne a kereslet-kínálat kapcsolatával kezdenünk, mégis jóval izgalmasabb tényező az olaj

Holdblog

Gombnyomásra működünk, mint a gépek

Emlékeinket, akár egy gép funkcióit, gyakorlatilag gombnyomásra elő lehet hívni. És nemcsak mi: külön szakma, külön tudomány, hogyan kell mások gombjait céltudatosan nyomogatni. De kik,... T

KonyhaKontrolling

Álom a megfizethető lakhatás

A naiv emberek körében terjeng a megfizethető lakhatás álma, amivel ráadásul szavazatokat is lehet vásárolni. Bár a politika mindig is teljesíthetetlen ígéretek játszótere volt, fontos, hogy

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen lépéssel magára haragította Oroszország a világ egyik legerősebb katonai hatalmát: fontos szövetségest nyerhet Ukrajna
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
ukrán mesterlövész gyakorlat közben