Előfizetői tartalom

Elárasztják a plázák Romániát - Ki lesz a vesztes?

Hihetetlen mennyiségű bevásárlóközpont épül Romániában. Keleti szomszédainknál jelenleg mintegy 850 ezer négyzetméternyi kiskereskedelmi terület fejlesztése van folyamatban és emellett rengeteg további plázát terveznek átadni a helyi és nemzetközi fejlesztők. A bevásárlóközpontok jelentős része másodlagos városokban épül, s ezek között találunk olyat is, ahol egyszerre 2-3 nagy bevásárlóközpontot fejlesztenek párhuzamosan. Az egy főre jutó retail-területet kiszámolva érdekes arányokat kapunk; jelen állás szerint 2009-2010-re a legtöbb erdélyi nagyvárosban arányosan jóval több bevásárlóközpont lesz mint a magyarországi városokban. Ezek után jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon miért tartana el egy romániai vidéki város arányosan nagyobb bevásárlóközpont-területet mint egy magyar?

Közép-Kelet Európában Lengyelország után Romániában épül a legtöbb bevásárlóközpont, a Cushman adatai szerint 850 ezer négyzetméternyi pláza áll fejlesztés alatt. Ha ehhez hozzávesszük a fejlesztők (2010-es átadással bezárólag) tervezett beruházásait, akkor egészen meglepő számokat kapunk. Míg Magyarországon a vidéki városok közül egyikben sincs kettőnél több...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés