Előfizetői tartalom

Lakás- kontra telekpiac - Ki húzta a rövidebbet?

Portfolio
Az idei év egyik nagy kérdése a lakás vásárlók és eladók körében, hogy milyen irányba viszik a piacot a lakáseladásból származó bevételeket érintő új adótörvények. Az eltelt fél év alapján elmondható, hogy a piacot nem rengették meg alapjaiban a január 1-én bevezetett változások, a lakhatási célú ingatlanba befektetőket egyelőre a kivárás jellemzi, mely különösen a 3-4 éves lakások és házak esetében jelent érzékelhető forgalom visszaesést. Emellett azonban az építkezési kedv is lanyhulni látszik valószínűleg a szabályozás körüli bizonytalanság következtében, a kiadott építési engedélyek száma elmaradt az egy évvel korábbi adatoktól. A telekpiacra nem érkezett segítség, továbbra is nagyon sok a beragadt telek.

Mi változott? Mint arról már korábban beszámoltunk, 2008. január 1-től megváltoztak az ingatlanok eladásához köthető adójogszabályok Magyarországon, melynek értelmében, ha valaki 5 évnél rövidebb időtartam alatt értékesíti megvásárolt lakását, 25%-os adót köteles fizetni a korábbi vételi és a mostani eladási ár közötti különbözet után. Az adókötelezettség...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái