Előfizetői tartalom

Ingatlanadó - Jön az APEH és büntet?

Sok fejfájást fog még okozni az ingatlanadó a magyar lakosságnak, izgulhat, aki vitatja azokat az értékbecslési alapelveket, amelyeket a törvénytervezet tartalmaz. Az egész ingatlanadózás alapja, hogy a törvény tartalmaz egy értékbecslési útmutatót, akinek e szerint 30 milliónál értékesebb ingatlana van, az kötelezett az adóbevallásra. De - és itt jön a csavar - az adót az általa bevallott forgalmi érték alapján fizeti. Mielőtt bárki megkönnyebbülne, nagyot lehet bukni a különböző értelmezéseken. Az APEH ellenőrizhet, s ha 10%-nál nagyobb a különbség a bevallott forgalmi és a valós érték között, büntethet. A törvény szerinti 30 milliósnál értékesebb ingatlanok bekerülnek az adatbázisba, attól függetlenül, hogy valójában mennyi az értékük. Ez az első lépés egy egységes ingatlannyilvántartás irányába. Innen a rendszert tovább lehet bővíteni bármelyik irányba, akár a kör szélesítéséről, akár az adóteher növeléséről van szó.

Cinkos kacsintás. Nem lennénk szívesen annak a helyében, akinek a törvény elvei szerint 35 milliós az ingatlana, de a forgalmi értékét csak 29 millióra tartja, amúgy teljesen jogosan. 4 év múlva kap egy ellenőrzést és akkor magyarázhatja, hogy "nyomott árak", "én azt gondoltam". Most nem lehet tudni, hogy a vagyononodási vizsgálatokon megedződött APEH mennyire lesz kőszívű....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái