Tanács János

egyetemi docens

Cikkeinek a száma: 19
Ezeken a romokon építi Elon Musk a jövőnket - Irány a világűr benépesítése?

Ezeken a romokon építi Elon Musk a jövőnket - Irány a világűr benépesítése?

Lassan 20 éve figyelhetjük, ahogy Elon Musk amerikai üzletember-mérnök egyre határozottabb léptekkel igyekszik meghódítani a magánszektorból az űripart. Idén augusztusban mérföldkőhöz érkezett SpaceX nevű vállalkozása, amely sikeresen megvalósította a történelem első emberes magánexpedícióját. Azonban amikor szemünket Musk üzleti és technológiai vívmányaira vetjük, és klímaszorongásunkra gyógyírt keresve, azt reméljük, hogy az emberiség számára van túlélés előbb a Mars, majd távolabbi bolygók benépesítésével, érdemes emlékeznünk, milyen romokon épül az emberiség jövője. Részint a tisztesség kívánja ezt, másrészt fontos, hogy ne ismétlődjenek meg azok a hibák, amiket a NASA korábban saját sikereitől megszédülve elkövetett. A teljesség igénye nélkül megnézzük, hogy a szó és a határidő - e két emberi találmány - miért veszélyes fegyver, és hogyan válhat projektek ellenségévé?

Benedek Tibor azért válhatott legendává, mert észrevette azt, amit senki más

Benedek Tibor azért válhatott legendává, mert észrevette azt, amit senki más

Benedek Tibor edzőként észjátékot vezényelt, amely nem a mérkőzéssel és nem a medence partján vette kezdetét, hanem a „tervezőasztalnál”. Meglepő edzésmódszertani újításai voltak, amelyek megvalósításához különleges szakembereket hívott segítségül. Érett, világklasszis vízilabdázókat tanító úszóedző, judo fogásokat tanító erőnléti edző és a stresszhelyzeti teljesítés fejlesztése céljából TEK-esekkel a játékosokra lövető sportpszichológus alkotta szűk, 5 fős stábjának három pillérét. E rendhagyó módszerek rendkívül célorientált, kreatív észjárásáról tanúskodnak, amit magas szinten vetett be versenyelőny teremtésére vagy hátrány ledolgozására. Ezek példáit azonban többnyire a vele dolgozó szakemberekkel készült interjúkból tudjuk összelegózni. Cikkünkben ezt kíséreljük meg, bebizonyítva, hogy lehet és érdemes többet magunkkal vinni Benedek Tiborból, mint hogy „mindenkinél jobban akarta”.

Hogyan lehet csúcsfizetést kiharcolni? Ez volt a Jóbarátok sztárjainak lenyűgöző húzása

Hogyan lehet csúcsfizetést kiharcolni? Ez volt a Jóbarátok sztárjainak lenyűgöző húzása

A Jóbarátok a médiatörténet számos rekordját döntötte meg. Ebből csak az egyik a színészek ‒ még ma is kiemelkedőnek számító ‒ 1 millió dolláros epizódonkénti fizetése. Ehhez a sorozat utolsó két évadára kiharcolt összeghez azonban rögös út és bravúros tárgyalások sora vezetett. Lássuk, hogy Jennifer Aniston és színészkollégái hogyan nyomták le a kemény tárgyaló hírében álló Warner-NBC párost. Azt is megnézzük, hogy mit tanulhatunk ebből a történetből mi magunk.

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy ez legyen a lakásépítők második aranykora

Dübörögnek az építkezések Magyarországon, a korábbi évekhez képest rengeteg új lakás épül. Budapest a boom egyik fő helyszíne, ahol több ezer lakás átadása várható az idén és jövőre. Az emelkedő költségek miatt az új lakások árai rekordsebességgel növekedtek az elmúlt években. Budapesten az év elején egy eladó új lakást átlagosan 720 ezer forintos négyzetméteráron lehetett vásárolni, mára inkább 740 ezer forinthoz kezdenek az árak közeledni.

Megéri még lakásba fektetni a pénzünket?

Az elmúlt években nagyon megugrott a befektetési céllal lakást vásárlók száma, ami nem is csoda, a banki kamatok a padlón vannak, miközben a lakásárak már 2014 óta szárnyalnak. Az árak emelkedésén túl ráadásul szintén megnövekedtek a bérleti díjak, így a lakáskiadás meggyőző hozamokat biztosíthat a befektetési lakásvásárlóknak.

Wellbeing: divathóbort vagy kulcs a jövőhöz?

Sokáig nem foglalkoztunk azzal, miként hat ránk az irodai környezet. Bementünk dolgozni, és ott így vagy úgy, de elvégeztük a munkánkat. Most mégis egyre többen és egyre hangosabban beszélnek egy új irányzatról, amely az emberi wellbeinget, vagyis jóllétet szeretné elősegíteni és a középpontba helyezni az irodák esetében is. Csupán új hóbortról lenne szó, vagy ez a jövő, amellyel mindenkinek szembe kell néznie? Mitől vált hirtelen ilyen fontossá, hogy az emberek jól érezzék magukat a munkahelyükön?

Kiadnád a lakásod? Erre mindenképpen figyelj!

Az idei év jelentős változásokat hozott a befektetési célú lakásvásárlók életébe, számos könnyítés teheti lehetővé, hogy a jövőben fehéredjen ez a szegmens, illetve kedvezhet a tulajdonosok által elérhető hozamoknak is. Magyarországon ugyan még mindig nagy a feketén kiadott lakások száma, de egyre kevésbé éri meg trükközni.

A kivitelezőkön múlik minden - Kezükben a fejlesztések kulcsa

A kivitelezési költségek lassan az egekbe törnek, és a folyamatosan dráguló építőanyagok és emelkedő munkabérek miatt még nem is látszik a folyamat vége. A fejlesztőket azonban nemcsak a drasztikus költségemelkedés sújtja, hanem a kivitelezői hiány is. Ma azon áll vagy bukik egy projekt, hogy sikerül-e időben lekötni a megfelelő építőipari kapacitásokat.

A kis települések lehúzhatják a rolót? - Hiába drága Budapest, mindenki ide tart

Az elmúlt 4 évben drasztikusan emelkedtek a lakásárak hazánkban, azt, hogy meddig tarthat ez a növekedés azonban nehéz lenne megmondani. Annak, hogy most túl magasnak érezzük a lakásárakat egy része pszichológia, benne van, hogy még a válság előtti boomban sem láttunk ilyen magas számokat. Horváth Áront, az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont vezetőjét kérdeztük a lakáspiac jövőjével kapcsolatban. A szakember beszélt arról is, hogy nincs értelme Budapest árait a környező országok fővárosainak lakásáraival hasonlítgatni, mivel a hazai lakáspiacnak zömében lokális a kereslete, vagyis önmagában az árazási különbségek nem vetítik előre, hogy Budapesten nőnie kellene az áraknak. Néhány éven belül pedig akár Magyarországon is működhetnek olyan lakáskalkulátorok, amelyek pusztán a lakásparaméterek megadása után jó közelítést adhatnak az ingatlan értékére.

Brutális drágulás jön - Tényleg megduplázódhat a lakások ára

A korábbi évekhez képest már most számottevő drágulást produkáltak az új lakások annak ellenére, hogy időközben az áfakulcsukat töredékére vágták vissza. Az ár pedig vélhetően csak még tovább folytatja a száguldást felfelé. A kivitelezési költségek növekedése, a szigorodó műszaki feltételek illetve az áfakulcs ismételt megemelkedésének eredményeként 4 év múlva akár duplázódhat az új lakás ára, a korábbiakhoz képest - már ha ilyen áron lesz fizetőképes kereslet és indulnak új projektek.

Magyarország vezeti a drágulási versenyt

A régiós lakáspiacok felívelését több tényező is támogatja, a gazdasági válságot követően a GDP ismét növekedési pályára állt a legtöbb országban, valamint a kamatkörnyezet is kedvez a hitelfelvételnek. Ezek egyaránt hozzájárulnak a lakáspiaci kereslet élénküléséhez, ami aztán magasabb árakban ölthet testet. Összességében azt mondhatjuk, hogy az európai lakáspiacok nagy része túl van a válságon, és az árak ismét növekedési pályára álltak. Attól függően, hogy a fordulat mikor következett be, az országok eltérő pontjain állnak a ciklusgörbe felfelé ívelő szakászának. Az árak dinamikájában a közép-kelet-európai régió lakáspiacai esetében is jelentős különbségek tapasztalhatóak. A mezőnyből -ahogy európai viszonylatban is - kiemelkedik Magyarország, mely az elmúlt két évben nagyon jelentős áremelkedést tapasztalt, a használt lakásárak 29 százalékkal ugrottak meg. Nézzük sorban, hogy az egyes országok lakáspiacai hol tartanak a felívelésben!

Mindent felforgat a budapesti Airbnb-láz?

Az elmúlt években néhány százról több ezerre növekedett az Airbnb rendszerében hirdetett lakások száma Magyarországon. A lakáspiac éledezésével párhuzamosan a befektetési céllal ingatlant vásárlók egy része a rövidtávú lakáskiadás mellett tette le a voksát a hosszú távú bérbeadás helyett. Azután sokaknak csalódniuk kellett. Az egyre telítődöttebb piacon fokozatosan nehezebbé vált az érvényesülés, ráadásul a szállásadókat a szigorodó ellenőrzések is sújtják. A jövőben átalakulhat a piac, az egyéni lakáskiadások helyett a szervezett, vállalkozásszerűen kiadott, magas minőséget képviselő lakásszállodáké lehet a főszerep.

Ez a cikk teljes terjedelmében a Portfolio Ingatlanmagazin legfrissebb számában olvasható, mely már kapható az újságárusoknál.

Újabb csúcsra juttathatja Budapestet a repülőtere

A jövő repülőtereivel szemben az elvárások egyre nőnek: ahogy az utazók egyre több időt töltenek légikikötőkben, úgy nő az igény kikapcsolódási és szórakozási lehetőségekre is. Ma már fontos szempont, hogy az utasok a reptéren ne csak áthaladjanak, hanem valamilyen élményt is kapjanak. A megfelelő közlekedési kapcsolatok pedig az egész térség fejlődése szempontjából a legfontosabb tényezők között vannak, a hatékony infrastruktúra hiánya gátat szabhat a terület gazdasági felívelésének. Utánanéztük, hogy csinálják a világ legsikeresebb repterei, valamint Budapest légikikötőjének fejlesztési lehetőségeit is körüljártuk.

A bevándorlók hajtják fel a lakásárakat?

Az elmúlt évtizedekben a globalizációnak, az Európai Unió bővítésének és számos egyéb folyamatnak köszönhetően a világ legtermészetesebb dolgává vált, hogy nem abban az országban dolgozik és él valaki, ahol születetett. A vonzó életkörülményekkel kecsegtető országokban és nagyvárosokban azonban egyre nagyobb problémát jelent, hogy az építkezések nem tudnak lépést tartani a növekvő népességszámmal, miközben az ingatlanárak drasztikusan emelkednek. Az egész Európát - és a világot - megmozgató aktuális menekültválság emberek százezreinek költözését hozza magával, ami egész biztosan hatással lesz a befogadó országok ingatlanpiacaira. A világ különböző részeiről gyűjtött példákon keresztül annak próbáltunk utánajárni, hogyan befolyásolhatja a lakáspiaci folyamatokat - elsősorban az árak alakulását - a bevándorlás.

Júliustól az állam pénzén is érdemes lakást vásárolni

A lakáspiac háza tájáról egyre biztatóbb számok érkeznek, a "csillagok együttállása" pedig egyértelműen azt jelzi, hogy eljött a vásárlók ideje. Számos érv szól amellett, hogy miért érdemes most a lakást venni: a lakásárak az ország jelentős részében stabilan emelkednek, de még csak az elején tartunk a növekedésnek, így a most vásárlók további értéknövekedésre számíthatnak. A hitelpiacon jelenleg rendkívül kedvező feltételek mellett lehet forráshoz jutni, de a júliustól induló állami támogatási program, a CSOK is a vásárlókat segíti.

Puskás stadion: 100 milliárdot dobunk ki az ablakon

Tegnap számoltunk be arról, hogy egyszerűsítik a Puskás Ferenc stadion terveit, mert az eredeti elképzelés a közlés szerint túl drága lett volna, és túl hosszú ideig készült volna. Véleményünk szerint a változtatás több kérdést is felvet, talán a legfontosabb, hogy mi értelme van 100 milliárd forintból megépíteni ezt a lecsupaszított stadiont, amit alig tudunk majd valamire használni.

Épül a budapesti luxus

A kereskedelmi szálláshelyek statisztikai mutatói biztatóak, ráadásul a finanszírozási feltételek is folyamatosan javulnak, így nem meglepő, hogy egyre sűrűbben hallani új fejlesztésekről a hazai hotelpiacon. Szállodapiaci körképünkben bemutatjuk, mi növelheti Budapest vonzerejét, milyen ötcsillagos fejlesztések zajlanak, illetve hogyan alakul a befektetési piac.

Lesznek szellemházak Budapesten! - Interjú

Még egy pár év biztosan eltelik, míg a budapesti irodapiac ismét magára talál. A regenerálódás azonban nem jelent majd megváltást minden épület számára, akadnak majd amelybe soha nem költöznek be bérlők, s szellemházként funkcionálnak a jövőben. A mai piacon az új fejlesztések kezdetét tekintve a lehet és az érdemes nagyon szorosan összefonódik, 2011 vége, illetve 2012 eleje előtt vélhetőn nem nagyon indulnak majd új projektek. Tatár Tiborral, a Futureal Development Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.

Ingatlanadó - Jön az APEH és büntet?

Sok fejfájást fog még okozni az ingatlanadó a magyar lakosságnak, izgulhat, aki vitatja azokat az értékbecslési alapelveket, amelyeket a törvénytervezet tartalmaz. Az egész ingatlanadózás alapja, hogy a törvény tartalmaz egy értékbecslési útmutatót, akinek e szerint 30 milliónál értékesebb ingatlana van, az kötelezett az adóbevallásra. De - és itt jön a csavar - az adót az általa bevallott forgalmi érték alapján fizeti. Mielőtt bárki megkönnyebbülne, nagyot lehet bukni a különböző értelmezéseken. Az APEH ellenőrizhet, s ha 10%-nál nagyobb a különbség a bevallott forgalmi és a valós érték között, büntethet. A törvény szerinti 30 milliósnál értékesebb ingatlanok bekerülnek az adatbázisba, attól függetlenül, hogy valójában mennyi az értékük. Ez az első lépés egy egységes ingatlannyilvántartás irányába. Innen a rendszert tovább lehet bővíteni bármelyik irányba, akár a kör szélesítéséről, akár az adóteher növeléséről van szó.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám...

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.