Ingatlan

Síneken száguld Budapest a jövőbe

Budai Ákos
Városfejlesztésekről szóló háromrészes cikksorozatunk második részében összegyűjtöttük, hol épülnek biztosan új vonalszakaszok Budapesten, illetve hogy hol van még lehetőség meglévő villamosvonalak meghosszabbítására vagy új vonalak kiépítésére. A projektek nagy részének megvalósítására kevés esély van a jelenlegi, 2014-2020-as európai uniós finanszírozási ciklusban, mégis érdemes végignézni, hogy a későbbiekben a főváros melyik részei számíthatnak a kötöttpályás közlekedés fejlesztésére.
A cikksorozat térfelújításokról szóló első részét itt olvashatja:INTERAKTÍV TÉRKÉP LEÍRÁSOKKAL ÉS DÁTUMOKKAL - KATTINTSON RÁ!

Interaktív térképünkön a villamosvonalakra kattintva megnézheti, hogy melyik projektről van szó, illetve - ahol ismert - a beruházások várható kezdési és befejezési dátumát. Ha kényelmesebben szeretne nézelődni, kattintson a térkép jobb felső sarkába a teljes képernyős nézetért. Pirossal jelöltük a meglévő vonalakat, naranccsal a biztosan megépülő, sárgával pedig a tervezett fejlesztéseket.Budapesten legutóbb 2005-ben adtak át teljesen új villamosszakaszt, a 18-as villamos vonalán a Savoya Park megnyitása kapcsán. Egy évtizednek kellett eltelnie az újabb fejlesztésig. Ami a közeljövőben biztosan megvalósul, az a budai fonódó villamos megépítése, valamint az 1-es villamos már elkezdett meghosszabbítása. Az 1-es és 3-as villamosok ehhez kapcsolódó felújítása és fejlesztése pedig közel 94%-os európai uniós támogatással, 44,4 milliárd forint összértékben valósul meg.

Síneken száguld Budapest a jövőbe
Forrás: BKK

1-es villamos felújítása és meghosszabbítása

Az 1-es villamos eredetileg gyorsvillamosként épült a Hungária körgyűrű vonalán, azonban az évtizedek alatt jelentősen elhasználódott a pályája. Így tavaly a lassújelek (sebességkorlátozást jelző táblák) miatt, egyes szakaszokon, például az Árpád hídon, még gyalog is gyorsabban lehetett közlekedni, mint villamossal. A felújítás tavaly ősszel már el is kezdődött, keretében a Puskás Ferenc Stadiontól északra eső vonalszakasz, több mint 8 km hosszban teljesen megújul. A rekonstrukció során a pályacserén felül a nagyobb csomópontokban új, kulturált, teljesen fedett perontetejű megállók épülnek, több helyen pedig az esélyegyenlőség jegyében liftekkel is elérhetők lesznek a peronok.

Síneken száguld Budapest a jövőbe
Így néznek majd ki az egyszerűbb megállók. Forrás: BKK

A felújításhoz kapcsolódó fejlesztésként egyébként a villamosra való átszállás megkönnyítése érdekében a Városliget sarkánál új megálló épülhet a Nyugati pályaudvarból kiinduló vasútvonalon Lőportáldűlő néven. A beruházás a váci vonal mentén lakó ingázók ezreinek lehetne kedvező, valamint feleslegessé tenné a régóta kihasználatlan Rákosrendező vasúti megállót.

A meglévő pálya felújításán kívül meg is hosszabbítják az 1-es villamost. Az építkezés már elkezdődött, a 3,2 km-es, nagyrészt füvesített szakasz a Rákóczi hídon, a Szerémi úton és a Hengermalom úton keresztül, öt új megállóval várhatóan 2015 első felében készül el és éri el a Fehérvári utat. Az új végállomást a BKK is az ideiglenes jelzővel illeti szerencsétlen elhelyezkedése miatt. A meghosszabbítás ugyan közvetlen átszállást biztosít majd a 18-as, 41-es és 47-es villamosokra, azonban egy megálló híján nem éri el a négyes metrót. Ráadásul a villamos nem tudja majd teljesen kiváltani a jelenlegi 103-as buszt, mely a Ferencváros és Kelenföld közötti közvetlen kapcsolatot biztosítja. A BKK honlapja szerint legkorábban 2015 után kerülhet szóba a Kelenföld vasútállomásig tartó hosszabbítás befejezése.

Síneken száguld Budapest a jövőbe
Kattintson a nyomvonal részletesebb megtekintéséért! Forrás: Portfolio.hu

A főváros sajátosságai, valamint történelmi okok miatt a Hungária körgyűrű - és így az 1-es villamos - jelentős része vákuumterületen, kerületi központoktól távol, lakónegyedeken kívül fut. A villamos legfőbb feladata így inkább az átmérős hálózat csomópontjai közötti összeköttetés biztosítása, mintsem a környező területek kiszolgálása. Ez a legutóbb átadott szakasz esetében különösen igaz. A villamost a mai Rákóczi (régen Lágymányosi) híd átadása után, 2000-ben hosszabbították meg a Salgótarjáni utca és a Duna között. Ezen a részen közvetlenül a körút mentén szinte egyáltalán nem találhatók lakónegyedek, sőt nagyon sok volt az üres telek és az elhagyatott régi raktár vagy gyárépület. Részben a híddal teljessé váló körútnak, részben a villamosnak köszönhetően az elmúlt évtizedben jelentősen fejlődött a környék, sorra nyíltak az irodaházak, bár még így is rengeteg a kihasználatlan terület.

Síneken száguld Budapest a jövőbe
Már épül a hosszabbítás a Rákóczi hídon. Forrás: BKK Facebook

A Duna túloldalán hasonló a helyzet, a híd átadása után a Szerémi út nagy része régi gyárak és raktárak között alakult ki. Errefelé azonban az utóbbi évtizedben inkább társasházak, mintsem irodaházak épültek fel, amik mindenképp profitálnak majd az új villamosszakaszból. Nagyobb zajterheléstől sem kell félni a vonal mentén, egyrészt mivel a Szerémi út így is nagyon forgalmas, másrészt a már meglévő zajvédőfalak miatt. A Hengermalom úti vonalszakasz már régebb óta lakóövezet, ráadásul a Fehérvári úti villamosok közelsége és a 103-as busz megléte miatt az ott lakóknak nagy újdonságot nem fog jelenteni az 1-es villamos.

A meghosszabbítás egyik nyertese az Infopark lehet, amely jelenleg nagyon kevés tömegközlekedési kapcsolattal rendelkezik. A villamos mindenképp könnyíteni fogja a Pestre való átjutást, a négyes metróhoz kapcsolódó felszíni tömegközlekedési átalakítások során pedig többen javasolták, hogy egyes dél-budai buszjáratok a Pázmány Péter sétányon közlekedjenek, javítja az Infopark elérhetőségét.

A felújítás után gyorsabban, csendesebben, kulturáltabb körülmények között használhatják majd az utasok az 1-es villamost. A minőségjavulás következtében a vonalon esetleg máshol is várható a Könyves Kálmán körút mentén látotthoz hasonló ingatlanfejlesztés.

A kelenföldi hosszabbítás mellett szintén a 2015 után tárgyalandó távlati tervek között szerepel az 1-es villamos több mint 3 km-es északi meghosszabbítása a Bécsi úton keresztül egészen az esztergomi vasútvonalig, amin új megálló épülhetne. A meghosszabbítás jelenleg forgalmas városi és elővárosi autóbuszvonalakat váltana ki, valamint számos szolgáltatónak, elsősorban szupermarketeknek és autókereskedéseknek biztosítana kötöttpályás összeköttetést.

3-as villamos felújítása és meghosszabbítása

Budapest másik külső körgyűrős vonala, a mai formájában 2001-ben létrejött 3-as villamos is jelentős felújításra szorul, mely tavaly ősszel meg is kezdődött és várhatóan az év végig tart. A pálya sok helyen nagyon rossz állapotú, ráadásul a főváros utolsó egyvágányú szakasza is lassítja a haladást a vonalon. A 3-as vonalán is több új, fedett megállóhely épül, ráadásul Kőbánya központjában az Élessarok és a Liget tér közötti szakasz jelentős részén füves pályát telepítenek, amely esztétikai előnyein felül azért is hasznos, mert jobban elnyelni a port és a zajt.

Síneken száguld Budapest a jövőbe
Kőbányán füves pálya épül. Forrás: BKK Facebook

A 3-as villamos az 1-essel ellentétben lakóövezeteken keresztül halad és számos kerületi központot érint, így szerepe nem pusztán csomópontok összeköttetése. Az 1-eshez hasonlóan a 3-as villamos meghosszabbítására is egyaránt mindkét irányba születtek tervek, bár még mindkettő gyerekcipőben jár. Ennek ellenére az északi fejlesztéssel kapcsolatban a XIII. kerület önkormányzata már ki is kérte a lakosság véleményét.

Síneken száguld Budapest a jövőbe
Forrás: BKK

A fejlesztés létrehozna egy régóta vágyott közvetlen kapcsolatot az M3-as autópálya által elválasztott XIII. és XIV. kerületek között. A Nagy Lajos király útjáról a Szegedi útra jelenleg autóval csak nehézkesen, tömegközlekedéssel pedig csak nagy kerülővel lehet eljutni. Egy az autópálya és a váci vasútvonal felett átívelő felüljáró, amin a villamos mellett akár autók is közlekedhetnének, megoldhatná ezt a problémát. Ráadásul, ha nem épül meg a vasút tervezett Lőportáldűlő megállója, arra is közvetlen átszállást biztosíthat Rákosrendezőnél. A felüljárón túl Angyalföldön a villamos biztosan a Szegedi úton haladna a Béke térig. Onnantól az egyik terv szerint továbbhaladna és lakótelepen keresztül érné el az Árpád híd metróállomást, ezzel újabb területeket kötöttpályás közlekedéssel ellátva. A másik terv szerint, ami mellett azon kívül, hogy olcsóbb és megkímélné a zajterheléstől a Gömb utca környékét, kevés érv szól, a 3-as villamos a 14-es és az 1-es villamosok meglévő pályáján érné az Árpád hidat vagy esetleg azon keresztül Óbudát.

A déli meghosszabbítás ötlete már régóta fennáll, ráadásul az 1-es villamossal közös projekt kezdeti tervezéskor még biztosra vették egy néhány megállós szakasz megépítését. A nyomvonalra itt is több opció van, a Gubacsi hídon Csepelre történő átvezetés fix pontnak tűnik, azt viszont a Határ útról több útvonalon is elérhetné. Az új szakasz egy új híd megépítésével akár a későbbi közvetlen Dél-Budát és Dél-Pestet összekötő kapcsolat része lehetne.

Csepel elsősorban sajátos elhelyezkedésének köszönhetően nem rendelkezik a héven kívül kötöttpályás kapcsolattal. Így jelenleg a Pesterzsébetre átmenő forgalom több zsúfolt buszvonalon zajlik, aminek nagy részét a 3-as villamos kiválthatná. Pesterzsébet belvárosa pedig bár jelenleg három kötöttpályás vonallal, a ráckevei hévvel, az 51-es és az 52-es villamossal is megközelíthető, azok lassúságuk, leromlott pályaállapotuk és szerencsétlen végállomáskiosztásuk miatt nem jelentenek valódi alternatívát a buszokkal és az autókkal szemben. Ezen a 3-as vonal meghosszabbítása változtathatna a legkönnyebben középtávon.

Ezekre a fejlesztésekre bár a közeljövőben biztosan nem, de sikeres megvalósíthatósági tanulmányok esetén akár a 2014-2020-as európai uniós finanszírozási ciklusban is sor kerülhet.

Budai fonódó villamos

Az Óbuda és Újbuda közötti kötöttpályás kapcsolat kialakítása már régóta napirenden van, ráadásul nem is kell sok hozzá, mindössze egy rövid szakasz megépítése a Margit híd és a Batthyány tér között. A Duna jobb partjának északi és déli része között jelenleg csak a 86-os busz biztosít közvetlen kapcsolatot, ami rendszerint a forgalmi dugók áldozatává válik. A 17-es, illetve a 19-es és 41-es villamosok belső végállomási pedig jelen formájukban értelmetlenek, nem biztosítanak megfelelő átszállási kapcsolatokat, így összekötésük kézenfekvőnek tűnik.

Az ún. budai fonódó villamos ezeket a problémákat oldaná meg alig több, mint egy 1 kilométernyi új pálya kiépítésével. Nevét arról kapta, hogy a vonalat a hely szűkössége miatt a Margit híd alatt a két vágány eggyé való összefonásával vezetnék át. A projekt továbbá tartalmazza a 17-es villamos jelenlegi pályájának és megállóinak felújításán kívül a Széll Kálmán téri ág megépítését is.

Síneken száguld Budapest a jövőbe
Forrás: BKK

A jelenlegi Török utcai használaton kívüli villamospálya újra használatba kerülne déli irányban, északi irányban pedig új összekötő szakasz épülne a Frankel Leó úton a jelenleg betemetésre váró aluljáró helyén. Ez a fejlesztés, mely szorosan kapcsolódik a Széll Kálmán tér rekonstrukciójához, megteremtené Észak-Buda és Dél-Buda között a közvetlen kapcsolatot az Alkotás utca környékének bekapcsolásával is. A villamosok a Frankel Leó útról a Nagykörút budai szárnyán keresztül érnék el a Móricz Zsigmond körteret, sőt utána akár Albertfalvát is, ezzel többek között megteremtve a régóta hiányolt közvetlen kapcsolatot a Széll Kálmán tér és Óbuda között.

Síneken száguld Budapest a jövőbe
Itt fordulna le a körútról az új villamosvonal. Forrás: BKK

A projekt kivitelezésére a közbeszerzési eljárást tavaly decemberben írták ki. Ha minden terv szerint halad, az idei év első felében elkezdődhetnek a munkálatok és a Széll Kálmán tér átépítéséhez hasonlóan 2015 második felében befejeződhetnek. A projekt a Közlekedési Operatív Program keretében európai uniós és hazai forrásból valósulna meg 83,4%-os támogatási intenzitás mellett.

A 17-es villamos jelenlegi egyik fő problémája, hogy gyakran lassan vagy egyáltalán nem tud haladni a szűk Frankel Leó úton parkoló autóktól. A Török utcában pedig szintén nehézkes a haladás a parkolóhelyek miatt, ami ráadásul a fonódó villamos kapcsán újra használatba kerülő villamosvágány miatt még nehézkesebbé válna. Épp ezért a villamos vonalán számos parkolóhely megszűnik majd, és bár létesítenek a villamos haladását nem akadályozó helyeken újakat, az előzetes tervek szerint összesen legalább 70 parkolóhely szűnne meg a Lukács fürdő környékén. Ez az egyik oka annak, hogy a fonódó villamosnak jelentős lakossági tiltakozással kellett szembenézni.

A másik tiltakozást kiváltó ok a várható forgalom- és zajnövekedés. A tervek szerint az új villamosvonal a jelenlegi 17-es villamos forgalmának akár négyszeresét is lebonyolítaná, utasokat elvéve a Lajos utca buszjáratai és a szentendrei hév elől is, ráadásul az autóforgalommal szemben is versenyképes lehetne. A négyszeres forgalom persze négyszeres zajszennyezést is jelent. A BKK ezt a problémát burkolt, rugalmas sínágyazású felépítményekkel tervezi orvosolni, amelyek elvileg nem közvetítenek káros mértékű zajt és rezgést az elhaladás során.

A Frankel Leó úti közlekedés problémája az is, hogy a villamos sok helyen az autókkal egy sávban halad és az úttestre nyitja az ajtókat. Az autók között kialakuló forgalmi dugók a villamost, a villamos utascseréje pedig az utasokat lassítja. Erre a kölcsönösen előnytelen helyzetre jelenleg a tervek nem tartalmaznak átfogó megoldást, ami később még problémát jelenthet.

Síneken száguld Budapest a jövőbe
A Margit híd budai hídfőjének látványterve. Forrás: BKK

Szintén kérdéseket vet fel a Margit híd és Batthyány tér közötti vonalvezetés, a szakaszon ugyanis a jelenlegi gyalogos- és kerékpárútból kell majd elvenni, ráadásul a zöldfelület is csökkenhet. A budai Duna-parton a Petőfi hídtól egészen a Margit hídig számos helyen közösen halad a járda és a kerékpárút, ami különösen a legszűkösebb, Szabadság híd és a Batthyány tér közötti részen rendszeres konfliktust okoz gyalogosok és biciklisek között. A probléma megoldásra vár, bár a fonódó villamos fejlesztésének eredményeként csak annyi várható, hogy a Bem téri villamosmegállónál is közösködésre kényszerülnek majd a sétálók és a kerékpárosok.

Síneken száguld Budapest a jövőbe
A Bem rakpart így nézne ki a Kacsa utcánál. Aki már járt arra, tudja, hogy nincs annyi hely, mint amennyit a kép sugall. Forrás: BKK

Síneken száguld Budapest a jövőbe
Ilyen lenne a Batthyány tér az új villamossal. Forrás: BKK

A projektnek számos nyertese lenne. Az utasok jelentős menetidőcsökkenését, új közvetlen kapcsolatokat és a 86-os busz meghízhatóbb és kényelmesebb alternatíváját élvezhetnék. A Lajos utca, az Árpád fejedelem útja, a Bem rakpart és a Fő utca a csökkenő autóbusz- és gépkocsiforgalomnak köszönhetően kevésbé terheltté válna. A Bécsi út és Frankel Leó út a felújításon és az új járatokon keresztül pedig új élettel telhetne meg, ami számos kereskedelmi egység számára kedvező lehet. A III. kerület "Óbudai Promenád fejlesztése" című projektjével együtt pedig erősítené a Kolosy tér környékének pár éve elkezdődött újjáéledését. Szintén profitálna a fonódó villamosból az Alkotás utca térsége és az ott található létesítmények, például a MOM Park, hiszen Buda jelentős része átszállás nélkül elérhetővé válna az új villamosvonallal.

A projekt elkészülése egy teljesen új villamoshálózatot is magával vonna, ami akár a négyes metró átadása után várhatóan a dél-budai villamosvonalakon kialakuló kapacitásegyenlőtlenségre is megoldást nyújthat. Új járatok mellett régi nyomvonalak is visszatérnek, például a Szabadság híd felújítása alatt közlekedő 18-as villamos, mely közvetlen dél-budai kapcsolatot biztosított Hűvösvölgynek.

A fonódó villamos elkészülésével a Pacsirtamező utca környéke nem nyerne jelentősen, hiszen az ottlakók továbbra is a forgalomérzékeny buszokra lennének utalva, mivel a távol futó hév és a villamosvonalak nem jelentenek valódi alternatívát. Épp ezért a BKK az 1981-ben megszüntetett Pacsirtamező utcán a Flórián térig haladó vonal visszaépítésének lehetőségét is vizsgálja.

Szintén szerepel a távlati tervek között két lehetséges meghosszabbítás. Az 1-es villamos korábban említett északi meghosszabbítása a fonódó villamosvonalak része is lehetne, ezzel Aranyvölgy térségének közvetlen kötöttpályás metrókapcsolatot biztosítva. Délen pedig régi hiányosságot pótolna a rakparti vonalvezetés folytatása a Szent Gellért tér és az Infopark között.

Új járművek

A fejlesztésekhez kapcsolódóan a BKK március 5-én aláírta a szerződést a spanyol CAF-fal, melynek értelmében 2015 őszétől kezdve 37 új villamos érkezik Budapestre 27 milliárd forint értékben. A járművek közül 25 darab rövidebb, 34 méteres, míg 12 darab 56 méteres, tehát még a Combino villamosoknál is hosszabb. A szerződés emellett lehetőséget biztosít további 87 villamos szállítására is, így ha később rendelkezésre állnak majd a források, összesen 75 milliárd forintért fiatalodhat meg a főváros villamosflottája. A járművek a meghosszabbodó 1-es, az átépülő 3-as, illetve a fonódó villamos projekten keresztül megújuló 19-es és 61-es vonalakon közlekednek majd. A szerződéskötés korábbi pályázatok eredménytelensége miatt sokáig húzódott, ráadásul számos helyen negatív visszhangot váltott ki, ugyanis az új villamosok a jelenleg Budapesten megszokottnál kevesebb ajtóval rendelkeznek, ami akár jelentősen lassíthatja az utascserét a megállókban.

Síneken száguld Budapest a jövőbe


Síneken száguld Budapest a jövőbe
Így néznek majd ki az új villamosok. Forrás: BKK

Távlati tervek

A BKK és a főváros "A budapesti villamoshálózat és trolibuszhálózat egységes fejlesztési koncepciója, új villamos- és trolibuszhálózati fejlesztések előkészítése, tervezése" címen 883 millió forintból gazdálkodik új projektek előkészítésére. A számos tervből kettőt emeltünk ki, amelyek már nagyobb visszhangot kaptak, illetve kapcsolódnak hozzájuk folyamatban lévő vagy hamarosan kezdődő beruházások. A BKK 2013. szeptemberi nyilatkozata alapján már leszállított tervekkel rendelkezik a fogaskerekű fejlesztésére, a 42-es villamos pestszentlőrinci meghosszabbítására és a már említett külső Bécsi úti villamosra is.

60-as villamos (fogaskerekű) meghosszabbítása

A 60-as villamosként futó fogaskerekű hosszú évtizedek óta Budapest egyik legkedveltebb szabadidős járata, szerencsétlen végállomáskiosztása miatt azonban a vonal mentén lakók nem tekinthetnek rá valódi közlekedési eszközként. A városmajori végállomáson átszállásra kényszerülnek, ezért a legtöbben inkább a fogas vonalához közel futó 21-es buszcsaládot választják. Pedig a végállomás és az 59-es és 61-es villamosok között a vágánykapcsolat ki van építve, a Széll Kálmán térig továbbközlekedés akadályát "csak" a fogaskerekek és a vonalak feszültsége közötti különbség jelentik.

A meghosszabbításhoz, melyből a hegyvidék lakossága jelentősen profitálna, új szerelvényekre lenne szükség, melyek a meredek, fogakkal ellátott és a hagyományos villamospályán egyaránt tudnának közlekedni. A Széll Kálmán tér rekonstrukciójának terve pedig már tartalmazza a Szilágyi Erzsébet fasor felé vezető villamosvágányok mellett a fogaskerekű későbbi végállomásának kialakítását. Vágányépítés szempontjából a projekt költsége így minimális lenne, egyedül az új járművek beszerzése igényelne jelentősebb forrásokat. A jelenlegi szerelvények cseréje azonban régóta esedékes, így ez is támogatható.

A hegyvidéki önkormányzat kiemelt fontossággal kezeli a terveket, melyek a fogaskerekű felső szakaszának meghosszabbítását is tartalmazzák, egészen a Normafáig. Ezzel megoldanák azt a problémát, hogy a jelenlegi végállomás távol esik a kirándulok többségének úticéljától. Szándékuk komolyságát jelzi, hogy változtatási tilalmat rendeltek el a tervezett új felső végállomás területére.

A meghosszabbítás létjogosultsága azonban megkérdőjelezhető. Drága lenne, ráadásul a nyomvonalat csak erdőirtással lehetne továbbvezetni, a kedvelt kirándulóhely pedig így is megfelelő közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik. A projekt megvalósítása mintegy 15-20 milliárd forintba kerülne, ezen kívül kapcsolódik hozzá egy másik is, mely a Normafa parkot fejlesztené 2015 végéig 5 milliárd forint értékben.


Nagyobb térképre váltás
Itt vezetne a fogaskerekű új nyomvonala, erődirtás nélkül nehezen férne el.

42-es villamos meghosszabbítása

A kispesti 42-es villamos jelenleg csak a XIX. kerület lakóit szolgálja ki, egy 2,7 km-es meghosszabbítással azonban elérhetné a Havanna és a Gloriett lakótelepeket, melyeket jelenleg csak zsúfolt, a metrót lassan elérő buszvonalak látnak el. A fejlesztés legnagyobb akadályát a lajosmizsei vasútvonal keresztezése jelentené, mely egy új aluljárón keresztül valósulhatna meg, ami jelentősen megnövelné a beruházás költségeit. Szintén problémát jelent, hogy a Havanna lakótelep eléréséhez szűk utcákban kell haladnia a villamosnak, így azért, hogy a villamos előnye a busszal szemben érvényesüljön és saját pályán haladhasson, számos ingatlan megvásárlására lenne szükség. A projekt már rendelkezik a szükséges engedélyekkel, azonban a kisajátítással kapcsolatos kérdések megválaszolása még várat magára.


Nagyobb térképre váltás
Itt jelenleg elég nehezen férne el egy villamosvonal.

A fejlesztéssel sokat nyerhetne a két lakótelep, gyorsabb metrókapcsolatot kapnának, ráadásul a 136E busz kiváltása révén csökkenne az Üllői út fogalma. Az új villamosvonal nagyobb forgalmat generálná az idén megújuló Határ úti csomópontnak, amit nagyrészt Kőbánya-Kispest veszítene el. Ez egyébként megváltoztathatná a csomópontokban elhelyezkedő Köki Terminál és Europark bevásárlóközpontok részesedését is Dél-Pest kiskereskedelmi forgalmából.

A 15 milliárd forintos projekt mintegy előfutáraként 2013-ban megkezdődött a meglévő pályaszakasz modernizálása, amely várhatóan idén is folytatódik.

Síneken száguld Budapest a jövőbe
Az Ady Endre út felújításának első üteme már befejeződött. Forrás: BKK

Belvárosi villamosvonalak visszaépítése

A budapesti villamoshálózat egyik legfőbb hibája annak széttagoltsága. A Belvárosban számos fontos járat végállomásozik a metrókapcsolatot biztosítva, mégis értelmetlenül. Ez a szocializmus közlekedésfejlesztésének szűklátókörűsége miatt alakult így. Az általános hozzáállás eleve a villamosok ellen volt és a ma már környezetszennyezőnek tekintett buszokat részesítették előnyben. Ezt csak tovább tetézte a metróépítés, melynek során szinte minden villamosvonalat elvágtak az új szakaszok átadásakor, ezzel gyakorlatilag teljesen megölve a városon keresztül végig összefüggő, átmérős hálózatot, a ma is üzemelő szigetüzemeket létrehozva.

Ezeknek a döntéseknek a legnagyobb vesztesei az átszállásra kényszerülő utasok mellett Budapest belvárosának főútjai lettek. A Bajcsy-Zsilinszky út és a Rákóczi út hosszú évek óta inkább sztrádának tűnnek, mint pezsgő főútnak, tele üres üzletekkel. Hangzatos érv, hogy ezen segíthetne a belvárosi villamosvonalak visszaépítése, azonban a Nagykörút esetében láthatjuk, hogy a villamos nem elég a kereskedelem fellendítéséhez. Ennek ellenére nagy támogatást élvez a visszaépítés, mégsem várható, hogy az egyhamar megvalósul. Ezt például az is mutatja, hogy a frissen átadott Ferenciek terét úgy újították fel, hogy a villamos megépítése esetén ismét jelentősen át kellene alakítani.A legkézenfekvőbb fejlesztés a 47-es és 49-es villamosok valamint a 14-es villamos összekötése lenne. A Bajcsy-Zsilinszky úton a felszíni tömegközlekedésre való igényt jól mutatja, hogy tavaly tavasz óta az ott futó 9-es busz egész nap közlekedik. A 14-es villamos Lehel téri végállomása pedig talán a legésszerűtlenebb a múlt elvágásai közül, hiszen Angyalföld lakosságát úgy kényszeríti metrózásra, hogy alig egy megállóra lenne a Nagykörút. A vonalak összekötése egy az egész városon átmenő új ütőeret hozhatna létre, ami új élettel tölthetné meg a Bajcsy-Zsilinszky utat és végre megszüntethetné a Nyugati teret elcsúfító autós felüljárót is.

A Rákóczi úti villamos újjáépítése ennél nagyobb beruházás lenne, de rengeteg haszonnal járna. Az elhagyatott üzlethelyiségek új bérlőket találhatnának, a várhatóan a négyes metró átadása után is túlzsúfolt maradó 7-es buszcsalád pedig lecserélhető lenne egy kényelmesebb, környezetbarát villamosvonalra. A Rákóczi úti vonalba a Népszínház utcában közlekedő járatok és a Tabán villamosai is bekapcsolhatók lennének, újabb átmérős vonalakat kialakítva, ezzel többek között Józsefvárost és Kőbányát is közelebb hozva a város többi részéhez.

Síneken száguld Budapest a jövőbe
Akár ilyen is lehetne a Kossuth Lajos utca. Forrás: varosban.blog.hu

Külvárosi fejlesztések

A Rákóczi úti villamosfejlesztéshez kapcsolódik a Thököly úti villamos kérdése is. Zugló elsőszámú útján régóta tervezik és ígérik a villamos visszaépítését, ráadásul számos helyen a sínek is megvannak. Azoknak leaszfaltozása, különösen a macskakövektől frissen megtisztított Dózsa György út előtti szakaszon, illetve a négyes metró távlati tervei mindezt kétségessé teszik. Budapest legújabb metróvonalának második üteme elvileg a Keleti pályaudvar és a Bosnyák tér közötti szakasz megépítését tartalmazza. Erre azonban az első szakasz vártnál magasabb költsége és lassabb elkészülése miatt nem valószínű, hogy egyhamar sor kerül. Ha esetleg mégis elkészülne, akkor viszont érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy a Bosnyák téren túl a 7-es buszcsaládot egy újonnan épített villamosvonallal váltsák ki, hiszen ott az utasforgalom nem feltétlenül indokolná a metró továbbépítését.

A BKK távlati külvárosi fejlesztései között számos egyéb villamosvonal is szerepel. A XIII. kerületben tervbe van véve a 2-es villamos északi meghosszabbítása a Jászai Mari térről a Duna-part mentén egészen a Gyöngyösi utca vonaláig, ezzel számos sűrűn lakott lakótelepnek és lakóparknak új belvárosi kapcsolatot biztosítva a rengeteget kanyargó 15-ös busz helyett. Lehetőség lenne a 2-es és az 51-es villamos összekötésével Pesterzsébet belvárosi kapcsolatainak javítására vagy épp a Nagykörút villamosvonalainak kiterjesztésével Buda külső kerületeit közelebb hozni a belvároshoz. Újpest, Rákospalota és Újpalota térségében tervben van a 90-es évek előtt megszüntetett szerteágazó hálózat egy részének visszaépítése. Kőbányán, az Újhegyi lakótelepen vizsgáljak egy Kispestet a Maglódi úttal összekötő vonal létjogosultságát, igaz a lakótelepeket érthetetlenül elkerülő módon. Pestszentlőrincen pedig az 50-es villamos továbbvezetése van a tervek között az Üllői úton, egészen Vecsés határáig, kötöttpályás kapcsolatot biztosítva a logisztikai központnak és a Market Central bevásárlóközpontnak.

Felújítás vagy továbbépítés? Mint láthatjuk, az elkövetkező években városszerte számtalan helyen van lehetőség a kötöttpályás közlekedés fejlesztésére. Úgy gondoljuk azonban, hogy ami az új vonalak építésénél fontosabb és sürgősebb lenne, az a meglévő pályaszakaszok felújítása. Ilyen téren számos előrelépés történt az elmúlt években Budapesten, de még így is rengeteg helyen kénytelenek a villamosok, hévek, sőt bizonyos esetekben a metrók is 10 vagy akár 5 km/h-s lassújelekkel tarkított pályán közlekedni. Pályafelújításokkal a legtöbb vonalon jelentősen csökkenthető lenne a menetidő, így azok versenyképes alternatívát nyúlhatnának a buszokkal, illetve az autókkal szemben.

brexit0115
bitcoin automata shutter
gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1424418242