Ingatlan

Az 50-es évekbe repít vissza a vasárnapi boltbezárás?

Portfolio
Míg nálunk most kerül bevezetésre a vasárnapi zárva tartás, Franciaországban lazítottak a szabályozáson. Egy gazdaságélénkítő reformcsomag keretében néhány hete fogadták el azt a módosítást, mely szerint évi 5 helyett 12 vasárnap lehetnek nyitva az ületek, bizonyos kijelölt kereskedelmi (elsősorban turisztikai) zónákban pedig a nyitva tartásnak mostantól vasárnap nincsenek korlátai, hétközben pedig éjfélig van rá lehetőség. Etienne Winisdoerffer MRICS, az RICS France tagja osztotta meg a Portfolio-val franciaországi tapasztalatait.
Etienne Winisdoerffer meghívott előadó a február 26-án megrendezésre kerülő Portfolio - RICS Property Valuation 2015 konferencián, ahol az első, Vasárnapi nyitva tartás - Nemzetközi példák, tapasztalatok című panelbeszélgetésen osztja meg véleményét.

Portfolio: A franciaországi szabályozás meglehetősen összetett. Bár alapvetően nem engedélyezett a boltok számára a vasárnapi nyitva tartás, számos kivétel létezik. Melyek ezek a kivételek és hogyan nőtt a számuk az elmúlt években?Az 50-es évekbe repít vissza a vasárnapi boltbezárás?
Etienne Winisdoerffer: Franciaországban a vasárnapi nyitva tartást szabályozó törvény a munkavállalók döntő többségét érinti. A kötelező zárva tartás alól mentesülnek a családi vállalkozások, dohányboltok, virágüzletek, kertészeti áruházak és bútorüzletek, illetve az élelmiszerüzletek is nyitva maradhatnak délután 1-ig. 2009-ben tovább bővült a kivételek köre, a jelentős kereslettel bíró városi területek egymillió feletti lakosságszámmal, valamint a kijelölt turisztikai zónák üzletei is nyitva lehetnek. A bevásárlóközpontokra szigorúbb szabályok vonatkoznak: évi 5 vasárnap lehetnek nyitva (karácsony előtt és leárazások idején). Egy frissen elfogadott törvény értelmében az egyes városok polgármesterei ezt a számot évi 12-re emelhetik.

P.: Hogyan érinti a szabályozás a kiskereskedelemben dolgozókat?

E. W.: A foglalkoztatottsági statisztikák jelzik a vasárnapi vásárlás népszerűségének növekedését: a 90-es években a magánszektorban a munkavállalók 20%-a dolgozott vasárnaponként, ez a szám mára 30%-ra emelkedett. Az Egyesült Királyságban 1994-ben törölték el a kötelező vasárnapi zárva tartást, akkor ez az arány egy év alatt ugrott meg hasonló mértékben. Ma Franciaországban elég elmenni egy vasárnap délelőtt nyitva tartó üzletbe és láthatjuk, hogy a hét utolsó napja népszerű a kiskereskedelemben. Mindennek ellenére a nagy láncok többsége zárva tart vasárnap. Két lakberendezéssel foglalkozó DIY üzlet (Castorama , Leroy Merlin) azonban szembeszállt a szabályozással és nyitva tartanak vasárnaponként, amit az alkalmazottaik is támogattak.

Extra juttatások A kijelölt övezetekben dolgozókat hétvégén, illetve hétköznap este 9 óra után 100%-os pótlék illeti meg, az esti hazafele való közlekedést és a munkavállalók gyermekeire való vigyázás költségét pedig a munkáltató köteles állni.

P.: Minek a következményeként fogadtak el nemrég újabb változtatásokat?

E. W.: Amellett, hogy a kisebb üzletek folyamatosan szenvednek a megnövekedett versenytől, a családi kapcsolatok is megszenvedik a szabályozást. Nem nehéz elképzelni egy sztereotipikus francia vasárnapot, amikor a család a Fontainebleau erdőben kirándul, egy párizsi parkban biciklizik vagy piknikezik, frissen sütött házi baguette-tel - ez a kép, melyet a szakszervezetek festenek fel, pusztán fikció. A vasárnapi zárva tartás támogatásakor egy olyan idealizált, 1950-es évekbeli Franciaországot írnak le, ahol minden család 2-3 gyerekkel, 1 kutyával és 1 kertes házzal rendelkezik, a gyerekek pedig vasárnaponként családi ebédet rendeznek - ezzel szemben a nagyvárosokban a háztartások fele egyszemélyes. A nagy áruházláncok szerint a jelenlegi szabályozás értelmetlen a jelenkorban és évek óta esedékes a rendszer átalakítása. Azt mondják, a hosszabb nyitva tartás lehetőséget adna arra, hogy több munkahelyet teremtsenek, illetve versenyképesebbé váljanak a non-stop nyitva tartó online áruházakkal szemben.

P.: Milyen következményei lehetnek a módosításnak?

E. W.: Az új módosítások legnagyobb nyertesei a Párizst felkereső turisták milliói lehetnek, akik végre vasárnap is vásárolhatnak, sőt a kijelölt turistaövezetekben egészen éjfélig nyitva tarthatnak az üzletek. A kormányzat reméli, hogy a szabályozás lazítása segíteni fogja a gazdasági növekedést, pontos számokat azonban nem hoztak nyilvánosságra. Bíznak abban is, hogy az intézkedés meggyőzi az EU-t arról, hogy Franciaország eltökélt a gazdaság fellendítése mellett, valamit abban, hogy ezáltal támogatást szerezhetnek Párizs 2015-ös költségvetéséhez.

P.: Milyen a lazítás fogadtatása?

E. W.: A szabály lazításáról megoszlanak a vélemények, komoly vita alakult ki. Vannak, akik szerint már régóta be kellett volna ezt vezetni, azonban a szakszervezetek szerint ez csak újabb példa arra, hogyan zsákmányolják ki a vállalatok a munkavállalókat. Anne Hidalgo, Párizs szocialista polgármestere demokratikus visszalépésnek nevezte az intézkedést. Ebből is látszik, hogy jelenleg egy politikai összecsapás zajlik egy erős gazdasági háború közepén.
Tobias Adrian - IMF
GettyImages-502905714
Pillar_irodaház
GettyImages-500406320
GettyImages-1181803301
D_MTZ20191209005
NYSE, trader, broker, válság
Frankfurti Tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Pillar_irodaház