Ingatlan

Nem mindenki örül az áfacsökkentésnek

MTI
Bár az ingatlanpiac szereplői rendkívül pozitívan fogadták az újlakás-áfa csökkentését, nem minden szakmai szervezet örül maradéktalanul az intézkedésnek. A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) az áfacsökkentés szigorúbb energetikai követelményekkel történő kombinálását javasolja, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) pedig elfogadhatatlannak tartja, hogy az építési törvény módosításával a 300 négyzetméteresnél nem nagyobb új lakóházak építésénél gyakorlatilag megszűnt a polgármester településképi véleményezési lehetősége, és ezzel lehetetlenné válik az egységes településarculat kialakítása, megőrzése.

Az energiahatékonyság is szempont kell, hogy legyen

A MEHI szerint a kormány jelentős áfabevételről mond le a következő négy évben azzal, hogy az új lakások forgalmi adóját 27-ről 5 százalékra csökkenti, eközben viszont nem követeli meg a közpénzek bevonásával megvalósuló fejlesztésekre egyébként érvényes, szigorúbb - az Európai Unió tagállamaiban 2021-ig fokozatosan életbe lépő - energiahatékonysági elvárásokat. A szigorúbb követelmények azért fontosak, mert ezek révén az épületek energiaigénye jelentősen - akár felére - csökken - áll a közleményben.

A lakóépületek adják Magyarország teljes primer energiafelhasználásának az egyharmadát, és felelnek a szén-dioxid-kibocsátás közel 40 százalékáért. A hazai lakásállomány energiahatékonysági megújulása tehát nem egyszerűen a családok energiaszámláinak tartós csökkentéséről szól, hanem jelentős energiamegtakarítási potenciált jelent. Így hozzájárul az ország energiabiztonságának a javításához, de egyben nélkülözhetetlen a Párizsban most elfogadott klímacélok teljesítéséhez is - hívja fel a figyelmet a MEHI.

Kiemelik, hogy az új építések ösztönzése mellett elengedhetetlen a 4,3 milliós hazai lakásállomány felújítása is. A lakóépületek 95 százaléka családi ház, ezek háromnegyede 1980 előtt épült, az abban az időszakban érvényben levő hőtechnikai követelmények szerint. A magyar családok nagy többsége tehát ma szigetelés nélküli, igen elavult energetikai jellemzőkkel rendelkező lakásokban él.

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia szerint évi 100 ezer otthon megújítását kellene elvégezni, amelynek legnagyobb gátját a forráshiány jelenti a MEHI közleménye szerint.

Az építkezők elronthatják a városképet

A MÖSZ közleményében utalt az Országgyűlés által előző nap elfogadott jogszabályra, amely szerint új családi ház építésekor építési engedély helyett elegendő lesz az építési hatóságnak tett bejelentés. A szövetség szerint beláthatatlan következményekkel járhat a települések lakóinak viszonyában, ha az építkezőknek nem lesz kötelező tájékoztatniuk a szomszédokat.

Közölték, arra kérik a kormányt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a jogszabályt, és kezdjen egyeztetést az eredeti szándékokat is érvényesítő, de az önkormányzatok szerepét is figyelembe vevő új jogszabály megalkotására, az önkormányzati szövetségek bevonásával.
izernorbert0922
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
nyugdíjasok