Mindenki a 10 millióra hajt - De nem biztos, hogy megéri
Ingatlan

Mindenki a 10 millióra hajt - De nem biztos, hogy megéri

Portfolio
Számos helyen az új és használt lakások ára között olyan nagy a különbség, hogy még a 10 millió forintos állami támogatás ellenére is érdemes elgondolkodni az új helyett a használt lakáspiacra történő belépésen. Az V. kerületben például 30 millió forinttal is többe kerülhet egy új lakás, mint egy használt, de nincsenek könnyű helyzetben a használt lakásukat a II. III., VI., VII., VIII., XI., és XII. kerületekben újra cserélők sem. Az árak a szűk kínálat miatt ráadásul tovább növekedhetnek, ami még nagyobbra nyithatja az ollót az új és használt lakáspiac között. A 10 millió kihasználásának lázában égve továbbra is átgondoltam kell cselekedni, az ingatlan választásnál ugyanúgy figyelni kell a befektetési szempontokra.
Véleményünk szerint, nem feltétlenül egyértelmű, hogy egy 3 gyermekes családnak a használt vagy az új lakáspiacra érdemes-e belépnie az állami támogatások kihasználása céljából, bár csak a támogatási összegeket nézve persze sokakban merül fel, hogy az új lakás vásárlás vagy új ház építés felé forduljon. A három gyermekes családok 60 négyzetméter feletti új lakás vásárlásához vagy új ház építéséhez 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek, míg használt ingatlan vétel esetén egy 60-75 négyzetméteres ingatlanhoz 1,32 milliós, 75 négyzetméter felett 1,62 millió forintos, míg 90 négyzetméter felett 2,2 milliós támogatásra számíthatnak. Vagyis a különbség az új és használt lakások támogatási szintje között 8,68 millió forint, 75 négyzetméter felett 8,38, míg 90 négyzetméter felett 7,8 millió forint a három gyermekes családok esetében.

Mindenki a 10 millióra hajt - De nem biztos, hogy megéri

Mekkora a különbség a lakásárakban?

Ezt azonban érdemes összevetni a két lakáspiaci szegmens árkülönbségével. Az árelemzés során az Otthontérkép adatait használtuk, ahol különválasztásra kerültek a 10+10 millió forintos CSOK-kal megvásárolható, illetve az ebből a kategóriából kieső ingatlanok. Mind a két csoport esetében meghatározásra került az átlagár, amelyeket aztán összevetettünk egymással. Fontos azonban megjegyezni, hogy az egyéb kategóriában azok az új lakások is benne vannak, amelyekre a CSOK 10+10 millió forint nem érhető el, így ez némileg feljebb tolja az árat.

Azoknál a lokációknál, ahol az új és használt lakások ára között túl nagy a különbség, a családok a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás ellenére sem könnyen választhatják az új ingatlant a használt lakásokkal szemben. Természetesen adott esetben a használt lakás felújítására még költeni kell, ezekkel azonban most nem számoltunk, pusztán az árkülönbségeket vettük figyelembe.

Hol tűnik kevésnek a 10 millió?

Elemzésünkből látható, hogy jó néhány kerületben az új és használt lakások ára között nagyobb a különbség, mint a járó állami támogatásban meglévő különbözet. Ezek közé tartozik a VIII., a VI., a III., a XI., a VII., a XII., a II. és az V. kerület. De a nagyobb ingatlanok esetében a XV., a XIV. és a XIII. kerületekben is jelentős plusz összegekre lehet szükség az új lakások piacára történő belépéshez.

Mindenki a 10 millióra hajt - De nem biztos, hogy megéri
A legjelentősebb a különbség a pesti belvárosban, az V. kerületben egy 60 négyzetméteres új ingatlan az átlagárakkal számolva 30 millió forinttal is több kerülhet, mint egy ugyanakkora használt lakás. Egy 110 négyzetméteres lakás esetében a különbség pedig már az 50 millió forintot is átlépheti. Szintén jelentős a különbség a II. kerületben, ahol egy 60 négyzetméteres új lakás 16 millió forinttal kerül többe, mint egy használt lakás, míg egy 110 négyzetméteres ingatlan esetében ez a különbözet már 30 millió forintra emelkedhet.

Szerencsésebb helyzetben vannak a XV., XIV. és XIII. kerületben nézelődők. Itt ugyanis a 60 négyzetméteres új és használt otthonok árában csak 4,9-7,2 millió forint között mozognak a különbségek, vagyis a plusz 10 milliós támogatással azok a családok is az új ingatlanokat választhatják, akik eddig csak a használt árait engedhették meg maguknak. A 90-110 négyzetméteres nagy lakások esetében, azonban a vásárlás a növekvő árkülönbözet miatt, már nem olyan egyszerű.

Jó üzlet a 10 millió?

Mielőtt valaki az ingyen milliók kihasználása okozta lázban új lakás vásárlására vagy új ház építésére adja a fejét, azért a fentieken túl még egyéb tényezőket is figyelembe kell vennie. Ezek közül az egyik az új lakások árainak hirtelen megugrása, melyet a felfokozott kereslet és a szűk kínálat okoz. Az áfa-csökkentés ellenére a piacon nem csökkent az új ingatlanok ára, és a nagy érdeklődés miatt a CSOK egy részét is lenyelhetik a fejlesztők. Az új ingatlanok árának megugrásával a jövőben tovább távolodhat egymástól az új és használt lakások ára, így csak újabb saját források segítségével vásárolható meg a vágyott új otthon.

Elméletileg az állami támogatás segítségével vásárolt drágább ingatlannak köszönhetően a család birtokában álló vagyon növekszik. A most megvásárolt újlakások ismételt piacra kerülésükkor azonban már használt lakásnak fognak számítani, így egy emelt árakon vásárolt ingatlan értékvesztése ha a mostani támogatási struktúra érvényben marad nagyobb arányú lehet, mint korábban.

Építkezésnél kulcs fontosságú lehet a lokáció, mert ugyan telket olcsóbban lehet vásárolni egy kevésbé felkapott környéken, de az építési költségek nagyjából hasonlóak. Később egy használt piacon történő értékesítésnél a rosszabb lokációjú helyszínekre már gyérebb lehet az érdeklődés, így a ház ára nem csak a telekár-különbözettel lehet kevesebb. Építéseknél ugyan az áfát nem nyelheti le a fejlesztő, de a felfelé kúszó telekárak és építési költségek miatt a korábbiaknál drágább lehet egy új ház építés is, míg a használt házként piacra kerülésekor a jelen támogatási struktúra miatt szintén nagyobb értékvesztéssel kell számolni.

Vagyis mind a két esetben előállhat az a helyzet, hogy a kapott állami támogatás egy részét "elveszíti" az adott család részben a megemelkedett telek, építési költség, magasabb új lakásárak, és a későbbi nagyobb arányú értékvesztés miatt.

Természetesen az állami támogatás ettől még komoly segítség lehet sok családnak a lakásvásárláshoz, az előbbiekkel csak arra akartuk ráirányítani a figyelmet, hogy a 10 millió forintos támogatás ellenére nem biztos, hogy mindig az új lakáspiacra érdemes belépni, racionális lehet a használt lakáspiaci lehetőségeket is felmérni, még ha az állami támogatás ez esetben kisebb is.
Falusi CSOK

A Portfolio Csoporthoz tartozó HelloVidék falusi CSOK település keresője: egyedi információk, lakásárak, népszámlálási adatok, gazdasági statisztikák, egyéb mutatók 2486 településről.

nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
bkk_busz_bkv
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
pesti alsó rakpart