Mindent felforgat a budapesti Airbnb-láz?
Ingatlan

Mindent felforgat a budapesti Airbnb-láz?

Tancsics Tünde
Az elmúlt években néhány százról több ezerre növekedett az Airbnb rendszerében hirdetett lakások száma Magyarországon. A lakáspiac éledezésével párhuzamosan a befektetési céllal ingatlant vásárlók egy része a rövidtávú lakáskiadás mellett tette le a voksát a hosszú távú bérbeadás helyett. Azután sokaknak csalódniuk kellett. Az egyre telítődöttebb piacon fokozatosan nehezebbé vált az érvényesülés, ráadásul a szállásadókat a szigorodó ellenőrzések is sújtják. A jövőben átalakulhat a piac, az egyéni lakáskiadások helyett a szervezett, vállalkozásszerűen kiadott, magas minőséget képviselő lakásszállodáké lehet a főszerep.

Ez a cikk teljes terjedelmében a Portfolio Ingatlanmagazin legfrissebb számában olvasható, mely már kapható az újságárusoknál.
A közösségi termékek szerepe egyre inkább felerősödött az elmúlt években és jelentőségük tovább növekedhet a jövőben is. A fiatalabb generáció ugyanis már nem birtokolni akar, hanem használni, vagyis nem ragaszkodik a saját tulajdonhoz. Így lakásvásárlás helyett inkább bérleményben lakik, autóvásárlás helyett Uberrel közlekedik, és sok esetben lakáshotelekben száll meg. Ehhez az új jelenséghez kapcsolható a szálláshelyként funkcionáló otthonok előretörése az elmúlt években, ami először nyugaton volt jellemző, majd a hullám hozzánk is megérkezett. A megnövekedett keresletet és a külföldi trendeket látva többen próbáltak profitálni az új jelenségből, így az utóbbi években jelentősen növekedett a lakáshotelként funkcionáló ingatlanok száma. Természetesen mindenki emlékszik még a "Zimmer frei" korszakra, mikor szintén sokan próbálkoztak saját otthonukban vendégeket nyaraltatni. Eleinte az Airbnb meglehetősen hasonló volt, mára azonban jelentősen kinőtte magát, térnyerésében pedig jelentős szerepet játszik, hogy az internetes felületnek köszönhetően könnyű összekapcsolni a szolgáltatókat a vendégekkel. 2016 márciusában Budapesten már közel 5000 aktív kiadó ingatlan volt, ehhez jönnek még az egyéb felületeken megjelenő lakáshirdetések. Az Airbnb-láz a tavalyi évben söpört végig a hazai piacon, és még közel sem biztos, hogy véget ért. Az Airbnb térhódítását jól mutatja, hogy egy év alatt 70 százalékkal növekedett az Airbnb-n hirdetett lakások száma Magyarországon, jelenleg eléri a 8100-at.

Az Airbnb az új "aranytojást tojó tyúk"?

2013-ban ismét elkezdtek visszatérni a befektetők a hazai lakáspiacra, ez a tendencia tovább folytatódott 2014-ben is. A befektetési célú lakásvásárlási kedvet pedig tovább fokozta az egyre csökkenő jegybanki alapkamat, valamint a 2015 év eleji brókerbotrányok. Alternatív lehetőségként jó üzletnek tűnt a felfelé induló ingatlanpiacon helyet keresni a pénznek. Sokan azonban nem elégedtek meg a hosszú távú lakáskiadással elérhető hozamokkal, az Airbnb-vel elérhető magasabb hozamokról szóló híreket látva inkább szálláshelykiadásra adták a fejüket. Így, szinte a semmiből kinőtt egy teljesen új jelenség a hazai piacon, egy külön piaci szegmens: a szállodalakások csoportja, először Budapesten, azután az ország más pontjain is. Az online felületek - melyek közé az egyik legnépszerűbb, az Airbnb is tartozik, és amellyel leginkább azonosítják a jelenséget - százalékos jutalékért cserébe olyan lehetőséget hoztak el a lakástulajdonosok számára, mellyel nagyon könnyen adhatják ki ingatlanjaikat külföldiek számára.


Mindent felforgat a budapesti Airbnb-láz?
Kattints a képre a Portfolio Ingatlanmagazin eléréséhez!
A szállodalakások komoly versenyhelyzetet teremtettek a hotelpiacon, elsősorban a háromcsillagos vagy annál alacsonyabb kategóriás szálláshelyek érezhették meg jobban a felfutásukat. Összességében azonban, a turizmus élénkülése miatt, nem feltétlenül a szállodáktól vesznek el vendégeket, hanem egy piaci rést tömhetnek be. Az airbnb-zésről keringő számok igazán megnyerőek, egyesek szerint a hosszú távú lakáskiadással szemben másfélszeres hozamot lehet elérni, így nem csoda, hogy sokan kitették hosszú távú bérlőjüket, és szálláshely-üzemeltetésbe fogtak. Voltak azonban, akik nem mérték fel megfelelően a szálláshely-szolgáltatással járó terheket, és csalódniuk kellett. Nem elég ugyanis gyors kalkulációt készíteni arról, hogy mennyit kérhetünk el egyetlen éjszakáért, és körülbelül hány nap van egy évben - természetesen némi üresedéssel számolva -, majd ezután egyszerű szorzást végezni. Az egyre nagyobb versenyben az árak lefelé mozdulhatnak el, valamint a kevésbé professzionális szálláskiadók közel sem érhetik el az átlagos jövedelmi szinteket. Például az internetes felület 15. oldalának alján kínált lakásukat már esetleg meg sem nézik a szállást keresők. A szálláshely-szolgáltatás nem csak annyiból áll, hogy az ingatlant meghirdetjük az online felületen, várjuk a vendégek regisztrációját, beszedjük a pénzt, és kész. Adózási és könyvelési alapismeretekre is szükség lehet, valamint az éleződő versenyben a marketingismeretek is jól jöhetnek. Ráadásul sokkal több munkát kell beletenni: az airbnb-zés inkább másodállásként fogható fel, ahol fogadni kell a vendégeket, intézni a takarítást, megoldani a felmerülő problémákat, a karbantartást, programokat ajánlani, és persze nem árt a biztos angol nyelvtudás sem. A költségvonzata sem elhanyagolható, hiszen ez esetben a tulajdonost terhelik a rezsi-, valamint a tisztítószerköltségek. Ezzel áll szemben egy hektikus bevételszint, az év jelentős részében, késő ősztől kora tavaszig ugyanis a vendégforgalom erősen visszaeshet, tehát a maradék időben kell megkeresni az egész éves bevételt.

Hosszú vagy rövid táv?

Sokakban merült fel a kérdés, hogy a lakásukat hosszú távú bérlőnek vagy szállást kereső vendégeknek adják-e ki. A hosszú távú lakáskiadás mellett szólhat, hogy a megemelkedő bérleti díjak miatt a szálláshelyként kiadott és a hagyományos módon bérbe adott lakásokkal elérhető hozamok között csökkent a különbség. Ráadásul a lakásszállodák körében a hirtelen megugró kínálat miatt az árak inkább lefelé mozdultak el. Ma már nagyon szép lakásokat lehet találni kiadásra kedvező áron, így a "nagyi" bútorával operáló tulajdonosoknak még nyomott áron sem biztos, hogy sikerül kiadniuk a lakásukat, és igaz lehet ez a nem felújított, rosszabb állapotban lévő lakásokra is. A végleges döntés előtt érdemes tehát nagyon pontos kalkulációt készíteni.

Mi várható a jövőben?

Az Airbnb piaca akár tovább is bővülhet, ugyanakkor minőségi csere is zajlik majd vélhetően a lakások között, a rosszabb minőségűek helyére újabb, szebb otthonok léphetnek. A turizmus felfutásával párhuzamosan a lakásszállodák iránt is növekedhet az érdeklődés, annál is inkább, mivel - különösen Budapesten - a szállodai árak is egyre magasabbra szökhetnek, melyek mellett igencsak kedvezően árazottnak tűnhet egy-egy Airbnb-n hirdetett lakás. Ugyanakkor többen magánszemélyként a rövid távú szálláshely-szolgáltatás helyett visszatérhetnek a hosszú távú bérbeadáshoz, és vélhetően egyre inkább előtérbe kerülnek a több lakással dolgozó, akár vállalkozásszerűen ezt a tevékenységet végzők, illetve azok a cégek, melyek üzemeltetői szolgáltatást kínálnak a lakástulajdonosok számára bizonyos bevételszázalékért cserébe. A rövid távú szálláshely-szolgáltatás tehát egyre kevésbé lesz a "felesleges" pénzüknek helyet kereső szerencsevadászok területe, inkább a professzionálisabb szereplők kerülhetnek túlsúlyba.

Bővebben is érdekel a téma? Lapozd fel a Portfolio Ingatlanmagazin legfrissebb számát!

A cikk saját termék népszerűsítését szolgálja.
GettyImages-1162791014
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
OrbanViktor
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Arena Business Campus 2