Előfizetői tartalom

Magyarország vezeti a drágulási versenyt

Tanács János
A régiós lakáspiacok felívelését több tényező is támogatja, a gazdasági válságot követően a GDP ismét növekedési pályára állt a legtöbb országban, valamint a kamatkörnyezet is kedvez a hitelfelvételnek. Ezek egyaránt hozzájárulnak a lakáspiaci kereslet élénküléséhez, ami aztán magasabb árakban ölthet testet. Összességében azt mondhatjuk, hogy az európai lakáspiacok nagy része túl van a válságon, és az árak ismét növekedési pályára álltak. Attól függően, hogy a fordulat mikor következett be, az országok eltérő pontjain állnak a ciklusgörbe felfelé ívelő szakászának. Az árak dinamikájában a közép-kelet-európai régió lakáspiacai esetében is jelentős különbségek tapasztalhatóak. A mezőnyből -ahogy európai viszonylatban is - kiemelkedik Magyarország, mely az elmúlt két évben nagyon jelentős áremelkedést tapasztalt, a használt lakásárak 29 százalékkal ugrottak meg. Nézzük sorban, hogy az egyes országok lakáspiacai hol tartanak a felívelésben!

LengyelországLengyelországban a válság előtt szárnyalt a lakáspiac, az árak 2005 és 2007 között 23-48 százalékkal emelkedtek évente. 2008-ban a krach évében az emelkedés már csak 13 százalékos volt, és kezdetét vette a 6 évig tartó lejtmenet. A korábbi jelentős boom ellenére azonban a lejtmenet nem volt olyan nagy mértékű, a lakásárak a nagyobb városokban 2008 és 2013...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái