Nem mindegy, hogy a profik szerint mennyit ér az ingatlanunk
Ingatlan

Nem mindegy, hogy a profik szerint mennyit ér az ingatlanunk

Portfolio
Egy ingatlan piaci értékének meghatározása nem egyszerű feladat, ráadásul egy rossz becslésnek hosszú távon is súlyos pénzügyi következményei lehetnek. Éppen ezért - pláne egy olyan pörgő piaci környezetben, mint a jelenlegi - különösen fontos, hogy az értékbecslés megalapozottsága a legmagasabb elvárásoknak is megfeleljen.
Az értékbecslés eredménye ‒ akár egy banki ügylethez, akár egy tranzakcióhoz szükséges - hosszútávon is meghatározó, hiszen ez az érték kerül be a könyvekbe, illetve ez alapján értékeli az ingatlant a finanszírozó bank, vagy egy tranzakció esetén a vevőjelölt. Az értékbecslők olyan komplex ingatlanokat értékelnek, mint egy portfolió, egy bevásárlóközpont vagy egy tervezett fejlesztés, így folyamatosan szükséges munkájuk minőségének ellenőrzése. A nagy ingatlantanácsadó cégek értékbecslői rendszeres belső auditon mennek keresztül, ami biztosítja a Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) előírásainak betartását és végigköveti az értékbecslés minden fázisát. A CBRE esetében például a szakma által leginkább kockázatos feladatnak tekintett fejlesztési projekteket csak olyan értékbecslők értékelhetik, akik a cég szigorú belső szabályzatának és minősítő rendszerének megfelelnek.

Jelenleg Magyarországon értékbecslői képesítést OKJ-tanfolyamok elvégzésével lehet megszerezni. Az értékbecslők munkája a több százmillió (vagy akár több milliárd) forint értékű ingatlanok esetében jelentős kockázatot hordoz magában: ugyanis ha a későbbiekben kiderül, hogy az adott értékbecslés nem volt pontos, az ügyfelek kára nem térül meg, mivel Magyarországon az értékbecslők biztosításának felső határa a legritkább esetben haladja meg a néhány tízmillió forintot. (Ez alól a nagyobb tanácsadó cégek jelenthetnek kivételt, ahol a felelősségbiztosítás felső határa a több tízmillió eurós nagyságrendet is elérheti.)

Az RICS 2011-ben vezette be értékbecslői nyilvántartását Európában önkéntes jelleggel, de a növekvő ügyféligények miatt ez ma már számos országban (köztük az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Hollandiában, Olaszországban és Spanyolországban) kötelező elvárássá vált. Az "RICS Registered Valuer" ("RICS nyilvántartott értékbecslő") elnevezés a bérbeadók, vagyonkezelők és befektetők számára jelzésértékű lehet az értékbecslő szakmai felkészültségére vonatkozóan. Az RICS rendszeresen ellenőrzi ezen értékbecslők tevékenységét, amely minőség-ellenőrzés minimalizálja a kockázatokat és biztosítja azt, hogy az értékbecslők a legmagasabb, nemzetközileg elismert szakmai standardokat követik (RICS Vörös Könyv). A RICS az általa minősített értékbecslőket tanácsokkal és útmutatással támogatja, illetve folyamatos fejlődést biztosít nekik, figyelve a legjobb piaci tapasztalatokra, így az értékbecslői regisztráció a legmagasabb minőség védjegye.
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Vágóhíd-terv - Chapman_Taylor