Van oka a bérlőknek nem bízni az ingatlanügynökökben?
Ingatlan

Van oka a bérlőknek nem bízni az ingatlanügynökökben?

A dinamikusan bővülő budapesti irodapiacon az ingatlanügynökök már nem csak a fejlesztők és a tulajdonosok megbízásából vannak jelen, hanem egyre többször jelennek meg a tárgyalóasztalnál a bérlők oldalán is. Az azonban, hogy végül ki fizeti ki őket távolról sem egyértelmű, a jelenlegi gyakorlat pedig komoly etikai kérdéseket vet fel. Az RICS havi rendszerességgel megrendezésre kerülő Tea & Talk kerekasztalbeszélgetésének résztvevői ez alkalommal a bérlőképviselet kérdéskörét vitatták meg.
Az elmúlt években számottevően nőtt a bérlőképviseletes tranzakciók száma az irodapiacon, különösen az előbérletes szerződéskötések esetében. Sőt, egy bizonyos irodaterület felett ma már gyakorlatilag nem fordul elő olyan, hogy ügynökség nélkül érkezik a bérlő a tárgyalásokra. A piaci várakozások szerint a bérlőképviselet ráadásul egyre elterjedtebb lesz, az ingatlanszakmának tehát mihamarabb megoldást kell találni arra, hogy az hogyan működhet etikusabb és transzparensebb módon.

A résztvevők abban egyetértettek, hogy óriási felelőssége van az ügynököknek és az egyik kritikus pont az oktatás. Sokan nehezményezik, hogy a jelenleg erősen felfelé ívelő és bővülő piacon nem biztosított megfelelően az ingatlanügynökök oktatása és utánpótlása. A jelenlegi kínálatot ismerve többen hiányolják az egyetemekkel, szakmai szervezetekkel közösen tartható kurzusokat, illetve a junior kollégák szélesebb körben történő bevonását, legyen szó azok tárgyalásokon vagy éppen szakmai fórumokon történő részvételéről.

A másik oldalról nézve az ügynökök felelőssége az ügyfeleik edukálása is. A bérbeadók szerint fontos, hogy a bérlők - legalább egy bizonyos mélységig - megértsék és átlássák a piac működését. Az egyik jelenlévő bérbeadó véleménye szerint közös érdek lenne erre is nagyobb hangsúlyt fektetni, a fejlesztőknek épp ezért jobban együtt kellene dolgoznia a bérlőképviselőkkel.

Van oka a bérlőknek nem bízni az ingatlanügynökökben?
Abban is mindenki egyetért, hogy a bérlőképviselet összességében hasznos lehet és komoly hozzáadott értékkel járhat, de nagyon nem mindegy, hogy ki képviseli a bérlőt. Rendszerint más jellegű szolgáltatást kapnak azok a bérlők, akik egy nemzetközi szerződés keretében régiós (esetleg globális) képviselettel rendelkeznek és mást azok, hogy akik egyszeri megbízást adnak a megfelelő irodaház megtalálására.

A legnagyobb problémát mégsem az oktatás hiányossága, hanem az okozza, hogy nincs kialakult rendszere annak, hogy ki fizeti meg az ügynökök munkáját. Ha a bérlő fizet, a fókusz rendszerint inkább a díjazásra terelődik, mint az ügynöki munka hozzáadott értékére. A bérlők így sokszor azt az ügynököt választják, aki a legkevesebb pénzt kéri el a szolgáltatásaiért és nem azt, aki a legtöbbet hajlandó megtenni értük.

Ha a bérbeadó fizet, jogosan merül fel a kérdés, hogy valójában ki is képviseli a bérlő érdekeit. Aggályosnak tekinthető az a helyzet, amikor egy ügynök olyan ingatlant mutat meg a bérlőnek, melynek a bérbe adásával egyébként őt bízták meg. Ezek a problémák komoly etikai kérdéseket vetnek fel, melyekre az elmúlt évek piaci gyakorlata még nem tudott általánosan elfogadott, a meghatározó piaci szereplők által közösen elfogadott választ adni. Jó kiindulási pont lehet az RICS több vonatkozó anyaga is, mint például a nemrég megjelent "Conflict of Interest" iránymutatás vagy a már korábban is érvényben lévő "Real Estate Agency and Brokerage" anyag. Ezek biztos alapokra helyezése komoly piaci összefogást igényel és ehhez az RICS szívesen nyújt megfelelő platformot.

További megoldásként többen is egy a mainál sztenderdizáltabb díjazási gyakorlat kialakítását javasolták. A nem bérleti díjon, hanem négyzetméteren alapuló díjazás gondolata mellet az előre, egyértelműen meghatározott fix tarifa ötlete is felmerült, ezek egyébként más piacokon már bevett gyakorlatok. Akadt olyan is, aki úgy véli, hogy a beszélgetés során felsorolt javaslatoknál sokkal nagyobb reform kellene ahhoz, hogy mindenki komfortosabban ülhessen le egy ügynökkel tárgyalni.

Mindenki által elfogadható megoldás természetesen nem születhetett egy két órás beszélgetésen, de összességében a résztvevők egyetértettek abban, hogy egy összehangolt és transzparens rendszert kellene megteremtenie a szakmának, amiben az ügynökségek az árverseny helyett inkább a hozzáadott érték teremtésére koncentrálhatnának.

Címlapkép forrása: Shutterstock
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
B1013953