Durranhat a lakáslufi, ha nem jön időben a döntés
Ingatlan

Durranhat a "lakáslufi", ha nem jön időben a döntés

Munkaerőhiány, a kivitelezési költségek emelkedése és a kedvezményes lakásáfa körüli bizonytalanság közepette zajlik a vevőkért folytatott verseny az új építésű lakások piacán. Ha nem jön időben a döntés, akkor kipukkanhat a mostanában meredeken felfelé ívelő lakásépítési kedv, ami azonban az árakra inkább növelő hatással lehet, hiszen az eladó állomány folyamatosan csökkenhet, míg a vásárolni szándékozók száma vélhetően marad. Hogy pontosan hogyan reagálnak a lakásfejlesztők a jelenlegi piaci helyzetre, mik jelentik a legnagyobb kihívásokat és mire számíthatunk a következő időszakban arról Szimler Szabolccsal, az OTP Ingatlan Zrt. ingatlanhasznosítási vezetőjével beszélgettünk.
Hol, mennyi és milyen típusú projekteken dolgozik most az OTP Ingatlan Zrt.?Durranhat a
Az OTP Ingatlan Zrt, az új lakásokra vonatkozó áfakulcs csökkentésének, valamint az élénkülő keresletnek köszönhetően megnyíló lakásépítési lehetőségeket kihasználva számos lakóingatlan-fejlesztést indított el, illetve készít elő országszerte. Jelentős, már kivitelezés alatt álló beruházással rendelkezünk Győrben (Olimpia Sétány), Balatonlellén (Lelle Resort), illetve Budapest (Tetris Ház, Somfa Liget V. ütem) több kerületében is, amelyeket az elkövetkezendő hónapokban további beruházások követnek.

Jelen pillanatban mintegy 670 lakás építése zajlik a cég beruházásban, amely szám a következő hónapokban körülbelül 1000 lakásra fog emelkedni, de kiemelendő még a jövő év nyarán átadásra kerülő József Nádor téri 525 férőhelyes mélygarázs projekt is.

Mennyire jelent problémát az építkezések során a munkaerőhiány?

A mai ingatlanfejlesztői piacon a munkaerőhiány mutatkozik az egyik legjelentősebb problémának, amely már a tervezési időszakban megmutatkozik, de a teljes projektet végigkíséri, így mind fejlesztői, mind vevői szempontból az építőipari munkaerőhiányt, illetve ennek következményeit, a jelentősen emelkedő kivitelezési költségeket, illetve a kivitelezői minőség romlását látjuk a legnagyobb problémának, illetve kockázatnak.

A KSH legfrissebb adatai szerint a cégek 43 ezer betöltetlen álláshelyet jelentettek be az első negyedév során, amelyből az építőipar is jelentősen kiveszi a részét. Ebben a tekintetben rekordról beszélnek és kiemelendő, hogy az adat csak a bejelentett álláshelyeket jelenti, a valós szám ennek a többszöröse is lehet.

Drágulhatnak vagy csúszhatnak emiatt a már megkezdett projektek?

Megítélésem szerint a kivitelezési költségek emelkedése a piac valamennyi szereplőjét érinti, amely okozhat csúszásokat, de talán azokat a fejlesztéseket érintheti a legrosszabbul, ahol az elmúlt egy-másfél évben tervezőasztalról előértékesítették a lakásokat, ezzel ugyanis befixálták az eladási árakat, viszont a kivitelezői tendereket csak az elmúlt félévben írták ki. Ezekben az esetekben az értékesítések óta végbement áremelkedést már nem tudták érvényesíteni, viszont a kivitelezési költségek áremelkedését elszenvedik. Várakozásaim szerint az érintett projektek esetében lehet számítani jelentősebb csúszásra, sőt akár arra is, hogy a beruházó mégsem valósítja meg a fejlesztést. Ezért is fontos, hogy a vevők a vásárlás előtt tájékozódjanak és csak megbízható, komoly referenciákkal rendelkező beruházótól vásároljanak, főleg, ha tervasztalról történik a vásárlás.

Az új építésű lakások várható áremelkedésének kérdéskörével nemrég foglalkoztunk az alábbi elemzésben.Mekkora a vevőkért folytatott verseny?

A sorra induló lakóingatlan fejlesztéseknek köszönhetően mára elmondható, hogy Budapesten jelentős kínálattal találkoznak a lakáskeresők az új építésű lakások piacán, amelynek eredményeként éleződik a verseny a vevőkért. A jó elhelyezkedésű, megfelelő műszaki tartalommal rendelkező lakásokra azonban még mindig jelentős kereslet mutatkozik, főleg, hogy az azonnal elérhető újszerű lakások száma nagyon csekély, ebből adódóan az áraik viszont magasabbak, mint a fejlesztés alatt álló új építésűeké.

Durranhat a
Fontos kiemelni, hogy a növekvő kínálat lehetőséget biztosít a vevők részére a válogatásra, így ezt kihasználandó javasolt is, hogy a vevők több szempont szerint hasonlítsák össze a preferált lokációban megvalósuló beruházásokat a megalapozott döntéshozatal érdekében.

Hogyan változik az új lakások értékesítési ideje? Még mindig tervasztalról adják el a lakások többségét?

Várakozásainknak megfelelően a növekvő kínálatból adódóan valamelyest lassult a tempó, jó esélyt látok arra, - illetve bízom is abban - hogy egy egészséges szintre beállhat a piac, amely hosszú évekre kiegyensúlyozott fejlesztői működést, illetve kínálatot biztosíthat. A lakások egy jó része még mindig tervezőasztalról kerül értékesítésre, de ez egy bizonyos szintig az egészséges piacnak is alapja, úgyhogy ebből messzemenő következtetéseket nem szabad levonni.

Mire számítanak a fejlesztők a kedvezményes lakásáfa meghosszabbításával kapcsolatban?

Azt gondolom, hogy kevés, - viszonylag egyszerűen és költségek nélkül bevezethető - gazdaságélénkítő intézkedésnek volt olyan szembetűnő hatása, mint az új lakások áfacsökkentésének. Budapesten gombamód nőnek a toronydaruk az induló fejlesztéseknél, hetente jelentenek be újabb lakóingatlan-fejlesztéseket a beruházók, így talán jogosan bizakodunk abban, hogy az áfacsökkentés bejelentése óta történt fejlesztői aktivitás meggyőzi a döntéshozókat az intézkedés sikerességéről, amelynek egyenes következménye lehet a hosszabbítás.

Jól szemlélteti az intézkedés hatását, hogy míg az áfacsökkentés előtt elvétve indult egy-egy lakóingatlan-fejlesztés, mára Magyarország piacvezető ingatlanos portálján több mint 75 új fejlesztésű projekt hirdeti magát, amelyek mind az intézkedés eredményeként indulhattak/indulhatnak el. Fontos lenne ezt az irányt folytatni, hiszen ebből valamennyi piaci szereplő profitál.

Milyen hatással lehet a fejlesztésekre, ha mégsem hosszabbítják meg?

Fontos látni, hogy amennyiben 2020. január 1. napjától ismét 27 százalék lesz az új lakások áfakulcsa, akkor a fejlesztői aktivitás drasztikusan vissza fog esni, hiszen a jelenlegi kivitelezési költségek mellett még a mai értékesítési árakkal sem lehet jövedelmező beruházást indítani 27 százalékos áfakulcs mellett. Azt is szeretném azonban kiemelni, hogy a hosszabbítással kapcsolatos döntést mihamarabb meg kellene hozni, mivel a lakóingatlan-fejlesztés jelentős időigénye következtében, a döntés hiányában kialakuló kiszámíthatatlan adózási viszonyok között, a beruházók a jövő évtől már nem fognak új fejlesztésekbe kezdeni, hiszen az nem lesz befejezhető a kedvezményes áfakulcsra vonatkozó törvényben előírt határidőig.

Durranhat a
A fentieken túl milyen kihívásokkal kell szembenéznie a lakásfejlesztőknek a jövőben? Van már erre válasz?

Az említett kapacitáskérdések és az adózási környezet alakulása mellett, amit biztosan látunk az a technológia fejlődése, amely megmutatkozik a beruházások műszaki tartalmában, illetve az értékesítés módszerében is. Kulcskérdés lesz, hogy a fejlesztők közül kik rendelkeznek elegendő kapacitással, szakmai tudással, illetve anyagi lehetőséggel ahhoz, hogy a technológia fejlődésével elterjedő új megoldásokat beépítsék a beruházásaikba, illetve alkalmazzák az értékesítés keretében.

Több ezer új lakás egy helyen a Portfolio Új Lakópark adatbázisában! Válogass Buda, Pest és vidék legjobb új építésű lakóprojektjei között! Nézegess képeket, tudj meg minél többet a projektekről és kérj személyre szabott ajánlatot közvetlenül a fejlesztőktől! Kattints és nézd meg a több mint 50 projektet!Durranhat a
Tetris Ház, További információkért kattints a képre!


Durranhat a
Lelle Resort, További információkért kattints a képre!
Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat