Előfizetői tartalom

Hoppá! Már megint egy új törvény, amitől tovább nőhetnek a lakásárak

Portfolio
A VIII. kerület egy rendeletmódosítással igyekszik ellehetetleníteni a rövid távú lakáskiadók dolgát a kerületben, ezentúl csak akkor adnak hozzájárulást a lakás funkcióváltásához, ha ennek lehetővé tétele szerepel a társasház szervezeti és működési szabályzatában - hívta fel a figyelmet néhány napja a változásra a Runbnb. Ennek esélye - valljuk meg - vélhetően azonban egyenlő a nullával. Így lényegében csak a most szálláshelyként funkcionáló lakások alkothatják a jövőbeli kínálatot is, ráadásul ez még zsugorodhat is, hiszen ha a lakás gazdát cserél, már ki is kerül a körből, hiszen az új tulajdonosnak új engedélyre van szüksége. Jelentős előnyben lehetnek ugyanakkor a befektetési szempontból új lakást vásárlók, ebben az esetben a feltételt sokkal könnyebb lehet teljesíteni. Elég, ha a fejlesztők megfogalmazzák az szmsz-t (amit meg is tesznek), és ezt a leendő lakók a vásárlásnál aláírják, így később ezen már nem kell vitatkozni. Ráadásul ezt a lépést azért is érdemes lehet megtenniük a beruházóknak, mivel a belvárosi projektek jelentős arányban célozzák a befektetési célú lakásvásárlókat, akik előszeretettel vásárolnak is a meggyőző hozamok látva. Ez a folyamat pedig akár az új építésű lakások keresletét és árát is feljebb nyomhatja, míg a használtak piacán csökkenti az érdeklődést és végeredményben az árakat.

A Runbnb vette észre, hogy a VIII. kerület közgyűlése szeptemberben egy olyan településkép védelemről szóló rendeletet fogadott el, mely gyakorlatilag ellehetetleníti az rövid távú lakáskiadást a kerületben. A rendelet kimondja, hogy településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni akkor, ha az adott ingatlant nem az eredeti rendeltetésének megfelelően használják, tehát...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés