Tömeges csúszások és 18 százalékos áfa - Tényleg ez a zord jövő vár a lakáspiacra?
Ingatlan

Tömeges csúszások és 18 százalékos áfa - Tényleg ez a zord jövő vár a lakáspiacra?

Egyre többen vannak, akik úgy gondolják, hogy a jelenlegi 5 százalékos kedvezményes lakásáfát a mostani formában nem hosszabbítják meg 2019 után, hanem helyette más kedvezmények jöhetnek, sőt több ingatlanpiaci szakértő is úgy véli, legalább 18 százalékra emelhetik majd fel. A Portfolio Ingatlan 2018 első negyedévében is elkészítette - több mint tíz szakértő megkérdezésével - a Lakáspiaci Hangulatfelmérését.

Nem jön még a felzárkózás

Noha 2017 második negyedévében - az MNB felmérése szerint - a kistelepüléseken jelentősen magasabb ütemű volt a lakásárak emelkedése, mint a nagyobb városokban, a szakértők véleménye szerint egyelőre nem indul be a felzárkózás. A megkérdezettek közül továbbra is kevesebben számítanak arra, hogy a kistelepüléseken hosszabb távon is kitart a lendület, amit már az MNB harmadik negyedéves jelentése is megkérdőjelez. Abban már ismét a fővárosban és a nagyobb városokban volt a legerősebb az áremelkedés. Összességében viszont mind Budapesten, mind a községekben egyre kisebb ütemben nőhetnek tovább az árak.

Tömeges csúszások és 18 százalékos áfa - Tényleg ez a zord jövő vár a lakáspiacra?

Saját célra, hitelből

A befektetési célú vásárlások jelenlétének nagy szerepe volt a 2014-ben kezdődött áremelkedés beindításában, mostanra azonban a saját célú vásárlók is aktivizálódtak, így a befektetők részaránya az összes adásvételen belül valamelyest csökkent. Az emelkedő árak, a csökkenő hozamok és a rövidtávú turisztikai célú lakáskiadás körüli bizonytalanság óvatosságra intheti a befektetőket, akik a piaci környezet változásaira gyorsabban tudnak reagálni.

A megkérdezett szakértők többsége a külföldi vásárlók számával kapcsolatban sem számít további növekedésre, bár várhatóan nem is fog csökkenni a számuk. A külföldiek legnagyobb arányban még mindig a belvárosban keresnek lakásokat, de nemzetiség szerint nagyok a különbségek a szomszédos országok vagy a távolabbról érkező befektetők között. Előbbiek sokan keresnek vidéken is lakóingatlant, míg utóbbiak érdeklődése főként Budapestre koncentrálódik.

Tömeges csúszások és 18 százalékos áfa - Tényleg ez a zord jövő vár a lakáspiacra?
Az előző negyedévhez hasonlóan a lakosság hitelfelvételi hajlandóságában most is egyértelmű válaszok születtek. Szinte minden megkérdezett szerint tovább emelkedhet a hitellel vásárolt lakások aránya, amiben feltehetően szerepet játszik az is, hogy az egyre magasabb árak miatt egyre kevesebben képesek a kinézett lakást hitel nélkül finanszírozni.

Csökkent a szakértői optimizmus

A mostani kérdőívben megkérdezett összes szakértő egyöntetűen arra számít, hogy a lakásfejlesztések jelentős részénél csúszni fog az átadás, sőt van, aki szerint már most tömeges jelenségről van szó. Ennek hátterében elsősorban a munkaerőhiány áll, így a vásárlóknak is érdemes körültekintőnek lenniük.Érdekes továbbá, hogy a korábbiaktól eltérően a lakásáfa esetleges meghosszabbításával kapcsolatban is csökkent az optimizmus. Bár feltételezhető, hogy 2019 után is lesznek majd valamiféle állami ösztönzők, a megkérdezett szakértők több mint harmada szerint az új lakások kedvezményes áfáját 2019 után 18 százalékra emelheti fel a kormány.

A felmérésben az alábbi szakemberek vettek részt: Balla Ákos - Balla Ingatlan, Balogh László - Ingatlan.com, Benedikt Károly - Duna House, Horváth Áron - Budapesti Lakáspiaci Riport, Incze Zsombor - FHB, Kricsfalussy Tamás - Metrodom, Mester Nándor - Otthontérkép, Pálfi Péter - MRICS, Sápi Zoltán - Eltinga, Soóki-Tóth Gábor - Otthon Centrum, Valkó Dávid - OTP Jelzálogbank és a Portfolio Ingatlan csapataTömeges csúszások és 18 százalékos áfa - Tényleg ez a zord jövő vár a lakáspiacra?
Práter Park, További információkért kattints a képre!
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
dpd csarnokepulet market epito